Teodorovici: "Putem ajunge în toamnă cu POSCCE blocat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iulie 2013

Teodorovici: "Putem ajunge în toamnă cu POSCCE blocat"

Plăţile de la UE prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) ar putea rămâne blocate până în toamnă, ne-a spus Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene.

Domnia sa ne-a declarat: "Acum, Comisia intră în vacanţă o lună şi, fie în iulie, fie în septembrie, trebuie să vină să realizeze o misiune de audit. Nu poate fi luată o decizie fără ca cei de la Comisie să vină să confirme ceea ce noi am raportat. POSCCE poate fi suspendat sau poate fi deblocat. Eu sper şi sunt convins că se va debloca şi acest program".

În octombrie 2012, Comisia Europeană a pre-suspendat plăţile prin POSCCE, ţara noastră putând pierde în acest an fonduri europene de 1,26 miliarde euro dacă nu va reuşi să atragă banii prin proiecte eligibile cofinanţate de UE şi derulate prin acest program.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, oficialii CE au permis autorităţilor să trimită documente explicative, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) fiind deja sesizată de Guvern pentru nereguli în atragerea fondurilor europene.

În ceea ce priveşte verificările făcute, ministrul de resort a subliniat: "Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluarea selecţiei şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple".

La finalul săptămânii trecute, autorităţile au trimis o ultimă situaţie cu rezultatele obţinute pe acest program operaţional.

Ridicarea pre-suspendării plăţilor în cazul POSCCE era estimată pentru această lună, după cum ne-au spus, recent, oficialii din Ministerul Economiei.

Potrivit acestora, corecţiile aplicate au avut în vedere în principal deficienţe înregistrate în procesul de achiziţii. Nivelul corecţiilor este de 10% pentru axa 2 (aplicat la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011), de 25% pentru axa 3 (la contractele de achiziţii încheiate până la 1 octombrie 2011) şi de 5% pentru axa 4.

Principalele nereguli identificate au vizat procedurile de achiziţii, aspecte legate de îndeplinirea indicatorilor de realizare asumaţi iniţial, dar şi de încadrarea eronată a unor cheltuieli neeligibile în categoria celor eligibile.

La finalul lunii mai, gradul de absorbţie a fondurilor UE prin POSCCE era de 24,60% la plăţi interne catre beneficiari şi de 6,77% în ceea ce priveşte plăţile intermediare de la CE.

Principalele aspecte care îngreunează absorbţia de fonduri structurale sunt capacitatea administrativă redusă a instituţiilor implicate în gestionarea POSCCE, dar şi a beneficiarilor, în special IMM; reticenţa băncilor în acordarea de credite pentru cofinanţarea proiectelor; erorile în implementarea proiectelor datorate în principal unui management de proiect defectuos, care conduc la întârzieri şi corecţii.

Reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au precizat că principalele măsuri avute în vedere pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor alocate prin POSCCE vizează accelerarea plăţilor către beneficiari, creşterea gradului de contractare, simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare, acceptarea de cereri de plată (pentru plata directă a facturilor beneficiarilor publici), verificarea ex-ante a procedurilor de achiziţie (anterior depunerii cererilor de rambursare).

Teodorovici: "Constructorii trebuie să înceapă să factureze cât mai repede, altfel vom trece la penalităţi şi la reziliere de contracte"

Constructorii trebuie să înceapă să factureze cât mai repede şi să respecte graficele pe care ei le-au propus, este de părere ministrul Teodorovici, făcând referire la modul în care sunt derulate proiectele cu bani de la UE, prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POST).

Domnia sa ne-a spus că, în cazul în care facturarea nu va fi făcută cât mai repede, se va trece la penalităţi şi se va ajunge până la reziliere de contracte.

"Dacă fiecare constructor nu-şi îndeplineşte obligaţiile, eu, ca stat, la finalul anului, voi pierde ceea ce nu voi cheltui şi, ca ţară, am o problemă", ne-a precizat Eugen Teodorovici.

Comisia Europeană a deblocat, în urmă cu circa o săptămână, plăţile alocate prin POST - Axele 1 şi 2 -, putând fi reluate, acum, decontările pentru întregul program.

Plăţile prin POST au fost întrerupte în luna iunie 2012 şi pre-suspendate la finalul anului trecut, în urma abaterilor de la prevederile legale care au avut loc mai ales în domeniul achiziţiilor publice.

Ministrul fondurilor europene ne-a spus: "Partea bună este că POST a fost deblocat şi că ceea ce noi am cheltuit deja din bugetul de stat se poate solicita la rambursare Comisiei Europene.

Trebuie să urgentăm implementarea proiectelor prin POST, să licităm ce mai este de licitat, astfel încât să avem un număr cât mai mare de decontări şi de facturi la plată. Nu este uşor, dar nu este nici imposibil. Ministerul Transporturilor (n.r. MT) are o experienţă importantă şi sunt convins că, având o echipă bună de coordonare şi o abordare pragmatică, ministerul va contribui la o absorbţie cât mai bună a fondurilor europene, în următoarele luni".

Prin scrisorile de întrerupere a plăţilor şi de pre-suspendare, Comisia Europeană a stabilit implementarea a opt măsuri specifice pentru Programul Operaţional Sectorial Transport, cu termen limită la data de 13 februarie 2013.

Corecţiile financiare stabilite de CE pentru POST constau în decertificarea definitivă şi deducerea procentuală definitivă de 20% pentru cheltuielile certificate până la data de 30 iunie 2012 realizate în cadrul contractelor de achiziţie publică pentru care procedurile de atribuire au fost lansate în SEAP înainte de data de 1 octombrie 2011 de către autorităţile contractante finanţate din Axa Prioritară 1 şi axele prioritare 2 şi 3, după cum ne-au spus reprezentanţii MT.

Până în prezent, cele mai întâlnite abateri de la prevederile legale, în domeniul achiziţiilor publice, fac referire la aspecte precum utilizarea unor criterii de calificare a ofertanţilor cu caracter restrictiv; factori de evaluare nelegali; nerespectarea principiului tratamentului egal pe parcursul evaluării ofertelor; încălcarea regulilor de publicitate şi transparenţă pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie; încheierea de acte adiţionale la contractele de achiziţie fără a fi îndeplinite cerinţele legale privind condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru suplimentarea lucrărilor/serviciilor prevăzute în contractul iniţial.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene prin POST, aferent exerciţiului bugetar 2007-2013, este de 9,26%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb