Terapia de substituţie hormonală poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer la milioane de femei cu risc de a dezvolta această afecţiune, sugerează cercetările, informează news.ro.
Demenţa este una dintre cele mai mari ameninţări pentru sănătate din lume. Numărul persoanelor care trăiesc cu această afecţiune la nivel mondial se va tripla până la 153 de milioane până în 2050, iar experţii au avertizat că aceasta reprezintă o ameninţare majoră şi în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială din fiecare comunitate, ţară şi continent.
Aproape două din trei persoane cu Alzheimer sunt femei şi aproximativ un sfert dintre femeile din Marea Britanie poartă o genă numită APOE4, care este cel mai puternic factor de risc al bolii.
O echipă de cercetători de la Universitatea East England (UEA) şi de la Universitatea din Edinburgh au găsit dovezi ale "potenţialei importanţe" a terapiei de substituţie hormonală (HRT) în reducerea riscului de boală Alzheimer la femeile purtătoare ale genei APOE4. Studiul a fost publicat în jurnalul Alzheimer's Research & Therapy.
Deşi au subliniat că nu pot spune cu siguranţă că HRT reduce riscul la femei, descoperirile au fost "cu adevărat importante" pe fondul opţiunilor limitate de medicamente pentru demenţă şi al unei nevoi urgente de tratamente noi.
HRT, care ajută la controlul simptomelor menopauzei, este asociată cu o memorie mai bună, cu o mai bună funcţie cognitivă la femeile cu gena APOE4, au descoperit cercetătorii.
Profesorul Michael Hornberger, de la Facultatea de Medicină din Norwich din UEA, a declarat: "Este prea devreme să spunem cu siguranţă că HRT reduce riscul de demenţă la femei, dar rezultatele noastre evidenţiază importanţa potenţială a HRT şi a medicinei personalizate în reducerea riscului de Alzheimer.
"Următoarea etapă a acestei cercetări va fi realizarea unui studiu de intervenţie pentru a confirma impactul începerii HRT precoce asupra funcţiei cognitive şi sănătăţii creierului. De asemenea, va fi important să analizăm ce tipuri de HRT sunt cele mai benefice", a declarat el.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că HRT a fost cel mai eficient atunci când este administrat în perioada perimenopauzei - când simptomele se acumulează cu luni sau ani înainte de oprirea menstruaţiei - şi ar putea face ca creierul să pară cu câţiva ani mai tânăr.
Prof Anne-Marie Minihane, de asemenea de la Norwich Medical School, şi co-liderul studiului, a declarat: "Ştim că 25% dintre femeile din Marea Britanie sunt purtătoare ale genei APOE4 şi că aproape două treimi dintre pacienţii cu Alzheimer sunt femei.
"Pe lângă faptul că trăiesc mai mult, se crede că motivul din spatele prevalenţei mai mari la femei este legat de efectele menopauzei şi de impactul factorului de risc genetic APOE4 care e mai mare la femei.
"Am vrut să aflăm dacă HRT ar putea preveni declinul cognitiv la purtătorii APOE4 cu risc", a precizat ea.
Echipa a analizat datele a 1.178 de femei care au participat la iniţiativa europeană de prevenire a demenţei Alzheimer, care a fost înfiinţată pentru a studia sănătatea creierului participanţilor de-a lungul timpului.