TERMENUL PENTRU CCP A EXPIRAT: BVB pune derivatele pe hold, Sibex vrea să supravieţuiască

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2013

Casa Română de Compensaţie Sibiu şi Casa de Compensare Bucureşti au depus la ASF cereri de autorizare

Sibex vrea să-şi salveze piaţa derivatelor, în timp ce Bursa de Valori Bucureşti îşi pune segmentul futures în aşteptare, în contextul în care, din 15 septembrie, decontarea acestor instrumente trebuie să fie făcută prin Contrapărţi Centrale autorizate, potrivit Regulamentului european EMIR.

Importanţa şi necesitatea unei CCP, care necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro, au fost întoarse pe toate părţile de mai bine de un an de zile, însă cele două burse locale nu au reuşit să îşi convingă acţionarii să vină să voteze înfiinţarea unei instituţii locale.

Soluţia este o improvizaţie autohtonă. Prin Regulamentul 3/2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a arătat bunăvoinţa faţă de BVB şi Sibex.

ASF a cerut Casei Române de Compensaţie Sibiu şi Casei de Compensare Bucureşti ca, în cazul în care intenţionează prestarea serviciilor de compensare în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012, să depună o cerere de autorizare până la data de 15 septembrie 2013.

CRC, din grupul Sibex, şi CCB, din grupul BVB, au depus astfel de cereri, potrivit reprezentanţilor ASF (vezi, în insert, precizările ASF).

Astfel, Autoritatea trebuie să evalueze documentele, termenele prevăzute în Regulamentul 3 pentru autorizare mergând până la câteva luni şi asta în cazul în care dosarele sunt complete. În caz contrar, instituţiile pot face un schimb de pase cu documentele, mai câştigând puţin timp. Între timp, cele două burse locale îşi pot continua negocierile pentru serviciile unei CCP străine.

Potrivit Regulamentului 3, dacă instituţiile nu depun cerere de autorizare până la 15 septembrie, în termen de maxim 90 de zile, ASF va retrage autorizaţia de funcţionare a casei de compensare respective.

În toate scenariile, Sibex mai are la dispoziţie câteva luni să se lege la o CCP străină, aşa cum plănuieşte deja de ceva vreme, în timp ce BVB pare să renunţe, cel puţin pentru moment, la afacerea derivatelor, după cum reiese din declaraţiile făcute de oficialii bucureşteni.

Chiar directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a transmis că nu ar trebui să exagerăm importanţa CCP.

Ovidiu Petru: "Sibex îşi desfaşoară, în continuare, activitatea de administrare a pieţei de instrumente financiare derivate în aceleaşi condiţii"

"În condiţiile în care derivatele reprezintă produsele care au adus prestigiu bursei din Sibiu, recunoscută atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional ca o bursă «de derivate», nu s-a pus niciodată problema «păstrării» sau nu a segmentului de produse derivate", ne-a spus Ovidiu Petru, directorul general al Sibex.

În ceea ce priveşte încadrarea în cerinţele Regulamentului (UE) 648/2012, acţionarii Sibex au adoptat, în cadrul adunării generale ordinare din data de 12 aprilie 2013, decizia de a contracta serviciile de clearing oferite de o Contraparte Centrală externă, potrivit reprezentantului bursei sibiene.

Domnia sa a adăugat: "Astfel, începând cu luna aprilie 2013, am demarat un amplu proiect de identificare a unui astfel de potenţial colaborator al Sibex în calitate de operator de piaţă, pentru serviciile de post-tranzactionare pentru instrumentele financiare derivate tranzacţionate pe piaţa din Sibiu.

Este important de reţinut că o astfel de colaborare cu o Contraparte Centrală externă - o cooperare transfrontalieră unică în Europa, prespune un amplu proces de due-dilligence şi implică schimbări în infrastructura Sibex în calitate de operator de piaţă, precum şi o serie de aspecte juridice care necesită clarificare prealabilă".

Potrivit domnului Petru, reprezentanţii conducerii Sibex au avut în permanenţă în vedere, în cursul acestui proces, identificarea unui partener extern credibil şi stabil, care să ofere cele mai bune condiţii de piaţă pentru participanţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al beneficiilor la nivel operaţional, pentru a reduce astfel semnificativ impactul asupra participanţilor, dar care să ofere şi cel mai viabil sistem de management al riscului în vederea protejării intereselor investitorilor.

Directorul general Sibex a adăugat că au fost avute în vedere şi perspectivele de dezvoltare a pieţei de instrumente financiare derivate administrată de Sibex, inclusiv prin perspectiva acordului de colaborare încheiat cu OPCOM în cursul lunii iulie 2013, privind dezvoltarea pieţei de derivate pe energie.

Sibex a avut, de-a lungul timpului, discuţii cu mai multe CCP străine. Ziarul BURSA a relatat în ultimele luni despre negocierile sibienilor cu Keler, Contrapartea din Ungaria, şi Helex, cea din Grecia.

Ovidiu Petru ne-a mai declarat că Sibex îşi desfăşoară, în continuare, activitatea de administrare a pieţei de instrumente financiare derivate în aceleaşi condiţii.

BVB are în vedere să nu introducă la tranzacţionare noi serii corespunzătoare contractelor futures

La Bucureşti, supravieţuirea derivatelor era numai o chestiune de onoare şi nu reprezenta o afacere în sine, aşa că BVB se retrage, momentan, de pe acest segment.

"Pentru asigurarea protecţiei investitorilor şi minimizarea altor riscuri asociate până la constituirea noii contrapărţi centrale, BVB are în vedere să nu introducă la tranzacţionare noi serii corespunzătoare contractelor futures şi să păstreze scadenţele celor aflate la tranzacţionare până la data maturităţii", potrivit reprezentanţilor BVB.

Aceştia ne-au transmis: "Păstrarea segmentului de derivate la BVB este puternic corelată cu gradul de dezvoltare a pieţei în general, iar obiectivul BVB este de a crea o piaţă a activelor suport suficient de lichidă şi capabilităţi solide de gestionare a riscului furnizate de o contraparte centrală capabilă să aplice standardele impuse de noile reglementări în domeniu.

Considerăm că în acest mod BVB va putea contribui la aşezarea pieţei derivatelor pe o baza robustă, oferind astfel investitorilor şi participanţilor pieţei de capital premisele pentru a investi în această clasă de instrumente financiare".

Oficialii Bursei bucureştene au amintit şi demersurile făcute în ultimele luni pentru constituirea unei CCP locale, care însă nu au avut succes: "Pentru asigurarea serviciilor de contraparte centrală pentru instrumentele derivate, BVB a efectuat demersuri statutare pentru ca actuala casă de compensare a grupului (CCB) să îndeplinească noile cerinţe impuse de reglementările europene. Având în vedere că până la termenul impus de EMIR - 15 septembrie 2013 -propunerea BVB de capitalizare a CCB nu s-a concretizat, considerăm totuşi că o soluţie autohtonă, naţională ar putea fi construită în viitor, împreună cu alţi potenţiali parteneri din comunitatea financiară locală, în beneficiul sistemului financiar local".

Potrivit unei prezentări făcute, săptămâna trecută, de Valentin Ionescu directorul Direcţiei Supraveghere Integrată din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), absenţa unei CCP din cadrul infrastructurii pieţei financiare din România, determină: reducerea capacităţii de gestionare a stabilităţii sistemului financiar; dificultatea accesării pieţei financiare româneşti de către marile bănci şi firme de investiţii care condiţionează tranzacţionarea de instrumente financiare româneşti de existenţa contrapărţii centrale pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei; posibilitatea migrării instrumentelor financiare româneşti pe alte pieţe (direct, prin dublă listare ori listare internaţională); reducerea intrărilor de capital ca urmare a reducerii investiţiilor străine de portofoliu, lipsa CCP fiind asociată unor riscuri mai mari; menţinerea, pe termen lung, a pieţei de capital din România în categoria pieţelor de frontieră.

În ultimul an, Bursele locale nu au fost în stare să înfiinţeze o contraparte centrală, deşi, în proiect, ar fi avut şi sprijinul Băncii Naţionale a României.

ASF: "Contractele futures aflate în derulare rămân în vigoare"

"SC CRC SA şi SC CCB SA au depus, în termenul legal prevăzut în Regulamentul ASF nr.3 /2013, documentaţia de autorizare în calitate de contrapărţi centrale conform Regulamentului (UE) nr.648/2012", ne-a transmis ASF, adăugând: "Conform art. 17 alin(3) din Regulamentul (UE) nr.648/2012, în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea cererii, ASF va evalua dacă cererea este completă.

Până la data adoptării de către ASF a unei decizii cu privire la autorizarea unei contrapărţi centrale în conformitate cu prevederile art. 17 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, prevederile Regulamentului C.N.V.M. nr. 13/2005 sunt aplicabile în continuare pentru funcţionarea şi supravegherea caselor de compensare.

Totodată, până la data adoptării de către ASF a unei decizii cu privire la autorizarea unei contrapărţi centrale, toate contractele aflate în derulare rămân în vigoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb