"Termoelectrica" - executată silit?

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 mai 2005

Pînă se hotărăsc autorităţile, CEZ Cehia vrea să cumpere termocentrala de la Doiceşti

Teoretic, "Termoelectrica" trebuie să fie executată silit. A acumulat datorii mai mari decît capitalul său social. Practic însă, compania îşi va continua activitatea pentru că sistemul energetic naţional nu poate funcţiona în siguranţă fără centralele termoelectrice. Deşi are o situaţie financiară dezastruoasă, conducerea companiei a început discuţii şi consultări intense cu reprezentanţii "CEZ" Cehia care vor cu orice preţ termocentrala de la Doiceşti şi, probabil, minele de cărbuni care o aprovizionează.

Codruţ Şereş, ministrul economiei şi comerţului, a confirmat interesul cehilor care deţin pachetul majoritar de la "Electrica Oltenia" şi a declarat ieri că, în luna februarie a acestui an, ANAF a acceptat o eşalonare a plăţii datoriilor şi creditelor "Termoelectrica". Domnia sa a precizat că grupurile care mai funcţionează vor fi folosite pentru asigurarea riscului hidrologic şi că, după data de 1 iulie a acestui an, toţi importatorii de energie vor trebui să îşi rezerve capacităţi termo pentru eliminarea riscului în cadrul contractelor de furnizare a energiei în sistem.

Surse autorizate din cadrul societăţii susţin că toate capacităţile depăşite tehnologic ale "Termoelectrica" au fost deja închise. În momentul de faţă mai funcţionează grupurile recent modernizate, sau în curs de reabilitare, care nu înregistrează pierderi. Aceleaşi surse mai afirmă că vor mai urma multe runde de discuţii între oficialii Ministerului Economiei, ai Ministerului Finanţelor, ANAF, AVAS şi ai "Termoelectrica" pentru că o executare silită a companiei nu este posibilă.

O lipsă de decizie fermă la nivelul societăţilor se mai explică şi prin faptul că societatea a rămas cu datorii de mii de miliarde de lei, din care o sumă consistentă reprezintă credite cu garanţie guvernamentală contractate în anii trecuţi pentru lucrări de investiţii şi achiziţie de combustibil. Problema este că o bună parte din aceşti bani au fost cheltuiţi pentru active care nu mai aparţin societăţii. Este vorba de unităţi de producţie a energiei electrice şi termice, care au fost trecute în administrarea consiliilor locale şi a altor companii desprinse, în anii trecuţi din "Termoelectrica".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb