Ţările est-europene ar putea fi grav afectate de criza economică internaţională, efectul putând consta într-o creştere economică foarte slabă şi dezechilibre financiare puternice, scrie vineri publicaţia britanică The Economist.
"Cele mai mari temeri sunt legate de Bulgaria şi România, cele mai sărace şi mai prost guvernate ţări dintre noile membre ale Uniunii Europene", precizează sursa citată.
"Bulgarii au mâinile legate de autorităţile cu responsabilităţi în domeniul valutar, care au impus un sistem rigid de raportare a monedei bulgare leva la euro, ceea ce elimină posibilitatea devalorizării monedei bulgare pentru a spori competitivitatea, afectând exporturile. România are un deficit de cont curent de 14 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), un curs flotant ce oferă o flexibilitate sporită şi este mai puţin dependentă de exporturile către zona euro decât Bulgaria", comentează publicaţia britanică.
Totuşi, România ar putea avea o "aterizare" mai dificilă - continuă publicaţia amintită - care explică aceasta prin faptul că sistemul bancar românesc este mai puţin eficient decât cel bulgar. Deşi majoritatea băncilor din România sunt în proprietate străină, sistemul bancar din România pare să se clatine; ratele dobânzilor interbancare aproape s-au dublat în acest an, ajungând la 15 la sută. Rezervele valutare sunt din ce în ce mai reduse şi Fondul Monetar Internaţional recunoaşte că moneda naţională, leul, ar putea fi supraevaluată cu 19 la sută.
"În urma cheltuielilor populiste în perspectiva alegerilor parlamentare de la sfârşitul acestei săptămâni, deficitul bugetar ar putea atinge 3,9 la sută din PIB la finalul anului, ceea ce nu înseamnă mult după anumite standarde, dar ar putea influenţa dorinţa străinilor de a furniza lichidităţi suplimentare. Indiferent de ce coaliţie va rezulta din scrutinul din 30 noiembrie, până la o reformă serioasă mai este un drum lung de parcurs. Politica din Bulgaria este şi ea marcată de probleme. Legăturile politicienilor cu criminalitatea organizată sunt scandaloase, iar principalul partid pare să dea vina pe minoritatea turcă pentru prăbuşirea economiei. Dezastrul poate fi evitat, dar Balcanii de Est trebuie să facă faţă unei perioade grele", conchide The Economist.