The Guardian: Mai multe plăţi de la Ikea ar fi ajuns în conturile Securităţii

V.B.
Companii #Construcţii / 5 iulie 2014

The Guardian: Mai multe plăţi de la Ikea ar fi ajuns în conturile Securităţii

Securitatea lui Nicolae Ceauşescu ar fi primit în anii '80 plăţi confidenţiale în valoare de zeci de milioane de coroane suedeze de la Ikea, ca parte a unor acorduri ale companiei suedeze cu un producător român de mobilier, în acest caz fiind implicată şi ICE Dunărea, scrie cotidianul britanic The Guardian. La rândul ei, Ikea neagă faptul că ar fi cunoscut destinaţia banilor.

The Guardian menţionează că a obţinut documente desecretizate recent de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Acestea sugerează că Ikea ar fi acceptat să fie suprafacturată pentru produse fabricate în ţara noastră, iar unele dintre plăţi ar fi fost depozitate într-un cont controlat de Securitate. Documentele mai indică faptul că Ikea ar fi fost complice în acest aranjament. Compania suedeză a negat complicitatea şi a anunţat că a deschis o anchetă internă pe această temă. Ikea a mai transmis că nu era la curent cu implicarea Securităţii în operaţiunile sale comerciale.

The Guardian mai notează că dezvăluirile vor ridica noi semne de întrebare în legătură cu operaţiunile Ikea în timpul războiului rece, perioadă în care întreprinderea ar fi folosit deţinuţi politici est-germani ca să-şi fabrice produsele. The Guardian scrie că Ikea ar fi făcut parte dintre puţinele companii occidentale care, în anii 1980, au profitat de deschiderea din ce în ce mai mare către afaceri a mai multor ţări din blocul sovietic. Compania suedeză ar fi fost interesată în special de resursele importante de lemn şi de forţa de muncă ieftină oferită de ţări precum România, mai punctează The Guardian.

Astfel, în 1981, Ikea ar fi încheiat un acord cu Tehnoforestexport, întreprinderea Ministerului Industriei Lemnului şi Materialelor de Construcţie din România comunistă. Conform documentelor citate de The Guardian, Securitatea ar fi folosit o companie specială de comerţ exterior, denumită Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea (ICE Dunărea, firma Securităţii - n.r.), ca să deturneze o parte dintre bani. Operaţiunea avea numele de cod "Scandinavica",

De exemplu, o notă din partea "Ministerului de Interne, Departamentul Securităţii Statului, Unitatea Militară 0544", datată 27 septembrie 1986 şi marcată "Top Secret, copie unică", explică în limbaj oficial că "operaţiunea de colectare de valută Scandinavica" a fost demarată "cu scopul de a primi valută prin suprafacturarea plăţilor făcute într-un contract între ICE Tehnoforestexport şi Ikea din Suedia, la valoarea de 97 milioane coroane suedeze" (13,6 milioane dolari la cursul valutar din perioada respectivă). Nota Securităţii adaugă: "Ikea a transferat în contul nostru provizoriu suma de 163.005,201 coroane suedeze". Nota era semnată de "maiorul Eftimie Gelu", care (conform unor documente CNSAS declasificate anterior) era, de fapt, Constantin Anghelache, actualul preşedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti. Întrebat de The Guardian despre trecutul său legat de Securitate şi despre afacerea Ikea, Anghelache a refuzat să comenteze. Operaţiunea Scandinavica s-a încheiat în 1988, când Ikea a pus capăt afacerilor cu Tehnoforestexport.

Ikea a negat că ar fi dat bani Securităţii în cunoştinţă de cauză. Henrik Elm, directorul de achiziţii globale al firmei, a declarat pentru The Guardian: "Era normal în acele timpuri şi în acea parte a lumii să se lucreze cu comisioane. Noi am avut un singur partener de afaceri - Tehnoforestexport. Am lucrat la preţul unui produs şi la o structură cu 2 comisioane. Un comision era destinat Tehnoforestexport, pentru acoperirea (costurilor - n.r.) cu operaţiunile şi tehnologia, iar altul era pentru Ikea, în scopuri comerciale şi pentru transferul de cunoştinţe şi tehnologie, de pildă utilaje pentru producător".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb