THE NEW YORK TIMES SUA au obţinut profituri de patru miliarde de dolari prin programul TARP

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2009

Fed - profit de 14 miliarde dolari din programele de susţinere a sistemului financiar .

Fed - profit de 14 miliarde dolari din programele de susţinere a sistemului financiar .

Guvernul SUA a obţinut profituri de aproximativ patru miliarde de dolari de la marile bănci care şi-au achitat împrumuturile obţinute prin programul TARP (Trouble Asset Relief Program), conform unui articol apărut în "The New York Times".

Un număr de 19 mari bănci americane (printre care şi Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase) au primit de la stat 125 miliarde de dolari în luna octombrie 2008, după ce colapsul Lehman Brothers a ameninţat să declanşeze o catastrofă financiară. Banii au fost acordaţi în cadrul unui plan de 700 miliarde de dolari destinat stabilizării sectorului financiar (TARP), votat de Congres în luna octombrie.

Cele 19 bănci au fost supuse unor teste de stres, iar rezultatele testelor au fost publicate la începutul lunii mai. Potrivit autorităţilor, zece din marile bănci americane sunt suficient capitalizate pentru a traversa fără problema criza economică, chiar şi în cazul unei noi înrăutăţiri a conjuncturii.

"The New York Times" susţine că Executivul american a obţinut profituri de 1,4 miliarde de dolari de la Goldman Sachs, 1,3 miliarde de dolari de la Morgan Stanley, 414 milioane de dolari de la American Express. Alte cinci bănci, Northern Trust, Bank of New York Mellon, State Street, U.S. Bancorp şi BB&T au adus guvernului profituri între 100 şi 334 milioane de dolari fiecare. De asemenea, au fost obţinute profituri de aproximativ 35 milioane de dolari de la 14 bănci mai mici, susţine ziarul american.

Trezoreria Statelor Unite ar trebui să ia în considerare extinderea programelor de eliminare a activelor toxice din bilanţurile contabile ale băncilor dacă eforturile actuale de redresare a pieţelor vor eşua sau în cazul în care condiţiile economice se vor înrăutăţi, a anunţat recent "Congressional Oversight Panel", un comitet al Congresului american ce supraveghează acţiunile de redresare a sectorului financiar.

Comitetul apreciază că împrumuturile şi titlurile de valoare toxice continuă să reprezinte o ameninţare pentru sistemul financiar, în special pentru băncile mai mici care se confruntă cu pierderi din cauza creditelor imobiliare comerciale. Aceste bănci ar putea avea nevoie de teste de stres şi de capital, similar cu sprijinul primit de băncile mai mari, consideră sursa citată, care solicită repetarea testelor de stres ale principalelor 19 bănci americane, în cazul înrăutăţirii situaţiei economice.

În ciuda îmbunătăţirii condiţiilor de pe pieţele financiare, Comitetul apreciază că "persistă incertitudinea referitoare la activele toxice ale băncilor, care ar putea destabiliza din nou sistemul financiar".

Elizabeth Warren, preşedintele Congressional Oversight Panel, a declarat că nimeni nu cunoaşte valoarea activelor toxice care sunt încă în bilanţurile contabile ale băncilor.

În iulie, oficialii Trezoreriei au informat că programul TARP va încerca să elibereze băncile de active toxice de până la 40 de miliarde de dolari, obligaţiuni complexe, a căror valoare s-a prăbuşit odată cu preţurile din domeniul imobiliar.

Conform programului public privat, Trezoreria va investi până la 30 de miliarde de dolari, iar nouă fonduri de investiţii selectate vor contribui cu un total de 10 miliarde de dolari. Suma angajată de Trezoreria SUA este mult mai mică faţă de planul iniţial al guvernului în care se prevedea alocarea a 1.000 de miliarde de dolari pentru eliberarea băncilor de activele toxice aflate la originea crizei financiare.

Fondurile de investiţii selectate pentru a participa la acest program sunt: BlackRock Inc., TCW Group, AllianceBernstein LP şi sub-consilierii săi Greenfield Partners LLC şi Rialto Capital Management LLC, Angelo, Gordon & Co. LP şi GE Capital Real Estate, Invesco Ltd., Marathon Asset Management LP, Oaktree Capital Management LP, RLJ Western Asset Management LP şi Wellington Management Co.

Potrivit Trezoreriei, cele nouă firme sau fost selectate dintr-o listă de peste 100 care şi-au exprimat interesul în participarea la programul de preluare a activelor toxice. Urmează acum ca cele nouă firme să aibă un răgaz de 12 săptămâni pentru a strânge cel puţin 500 milioane de dolari de la investitorii privaţi, la care se va adăuga o sumă minimă de 20 de milioane de dolari din capitalurile proprii.

Preluarea activelor toxice a fost obiectivul iniţial al programului TARP, în valoare de 700 miliarde de dolari, aprobat de Congres anul trecut, însă până la urmă oficialii americani au renunţat la această idee din cauza problemelor legate de fixarea unui preţ pentru aceste active.

Pentru a putea fi incluse în acest program, obligaţiunile trebuie să fi fost emise înainte de 2009 şi să fi primit iniţial un rating "AAA" de la cel puţin două agenţii de rating. Prăbuşirea valorii acestor obligaţiuni a afectat bilanţurile contabile ale băncilor şi le-a forţat să absoarbă pierderi de miliarde de dolari.

Programele de sute de miliarde de dolari implementate de autorităţile SUA pentru asigurarea de lichidităţi sistemului financiar au adus Rezervei Federale (Fed) un profit de 14 miliarde de dolari din august 2007, potrivit Financial Times. Profitul a fost calculat de oficialii Fed făcând diferenţa între dobânzile şi taxele de 19 miliarde de dolari atrase de fondurile injectate în sistemul financiar şi veniturile de cinci miliarde de dolari pe care banca centrală a SUA le-ar fi obţinut dacă aceste sume ar fi fost învestite în bonuri de trezorerie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb