Lăsînd mai mulţi bani în buzunarul populaţiei, ponderea finanţărilor private va trebui să crească, a arătat ieri consilierul prezidenţial Theodor Stolojan, la seminarul prilejuit de Ediţia 2005 a Programului Economic de Preaderare (PEP). "Dorim impozite mai mici, pentru că suntem de părere că cei care cîştigă banii sunt cei care pot decide cel mai bine asupra alocării veniturilor lor", a precizat Stolojan.
Referitor la criza din Sănătate, Stolojan a arătat că aceasta se datorează faptului că, în loc să fie daţi bani din acest domeniu de ministerul de resort, fondurile vin din direcţia pacienţilor, a farmaciilor şi aşa mai departe, fapt care face ca banii cheltuiţi în România pentru Sănătate pe cap de locuitor de către stat să fie de cîteva ori mai puţini decît în statele civilizate.
În ceea ce priveşte politica fis-cală a României, Stolojan a precizat că aceasta a fost clădită pe "ideea transferului între generaţii", astfel încît populaţia cu putere de muncă suportă financiar populaţia pensionară sau în afara capacităţii de muncă. "Acest sis-tem nu mai este valabil", a precizat Stolojan, "pentru că avem o evoluţie demografică a unei ţări dezvoltate, cu mulţi bătrîni şi natalitate scăzută, astfel încît este necesară regîndirea acestui sistem". Mai mult, a arătat Stolojan, aproximativ două milioane de persoane din populaţia muncitoare lucrează în afara graniţelor şi nu contribuie cu fonduri. În acelaşi timp, raportul dintre tinerii cu forţă de muncă şi bătrîni este de unu la zece.
Stolojan a mai amintit şi de faptul că există numeroase anomalii în politicile fiscale româneşti, exemplificînd impozitarea cu un procent a cîştigurilor la bursă şi cu 16% a veniturilor investitorilor. El a atras atenţia că cei care investesc nu trebuie să îşi fundamenteze cîştigurile pe aceste anomalii.
În privinţa sectorului public, fostul candidat la Preşedinţie a arătat că noul Cod al Muncii are încă probleme. Forţa de muncă şi capitalul au încă un grad redus de mobilitate, contrar tendinţelor europene. El a mai adăugat, referitor la acest aspect, că patronatele şi sindicatele ar trebui să aibă o prezenţă mai activă în societate.
Stolojan a atras atenţia şi asupra faptului că, atunci cînd cineva, în economie, strînge bani de la populaţie, el trebuie supravegheat, pentru că cetăţenii nu plătesc taxe şi impozite doar pentru asigurările sociale, ci şi pentru a primi protecţie.
"Nu ne învăţăm minte, după FNI, Bancorex şi atîtea altele", a precizat Stolojan în încheierea discursului său.