Actualizare 16:25 Oficial britanic: "Marea Britanie va dori să aplice unele norme europene şi după ieşirea din UE"
Marea Britanie va dori să aplice unele reglementări europene şi după ce va părăsi efectiv Uniunea Europeană, printre normele vizate fiind cele care privesc drepturile lucrătorilor şi mediul înconjurător, a declarat astăzi ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, transmite agenţia Reuters.
"Sunt unele lucruri pe care vom dori să le păstrăm: în domeniul mediului, de exemplu, sau în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor. Dar sunt şi alte lucruri de care vom dori să ne debarasăm", a indicat oficialul britanic într-o declaraţie acordată postului ITV.
(G.F.)
--------
Actualizare 12:55
Marea Britanie va activa până la finalul lunii martie a anului 2017 articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, a declarat astăzi premierul Theresa May, potrivit BBC.com.
"Este important pentru Marea Britanie şi pentru Europa în ansamblul său de a pregăti acest proces în cel mai bun mod posibil, astfel încât să existe o tranziţie lină pentru Regatul Unit şi pentru UE", a subliniat Theresa May.
Activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona va marca începerea negocierilor pentru ieşirea din Marii Britanii din UE, proces care poate dura cel puţin doi ani.
(G.F.)
----------
• Theresa May: "Negocierile privind Brexit, purtate de Guvernul de la Londra, nu de cel de la Edinburgh"
Marea Britanie va ţine cont de preocupările Scoţiei privind ieşirea din Uniunea Europeană (UE), dar negocierile vor fi purtate de Guvernul de la Londra, nu de cel de la Edinburgh, a declarat premierul britanic Theresa May, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
"Vom implica pe deplin Guvernul scoţian în discuţiile pe care le avem, în pregătirea poziţiei pe care o va adopta Marea Britanie", a declarat May pentru BBC.
"Marea Britanie va avea o poziţie în negocieri iar noi, în calitate de Guvern al Marii Britanii, vom negocia cu Uniunea Europeană", a răspuns aceasta la întrebarea dacă Scoţia ar putea avea drept de veto privind Brexitul.
May a adăugat că Guvernul britanic va lua în considerare preocupările Scoţiei şi ale celorlalte ţări care fac parte din Regatul Unit.
Marţi, premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că ţara sa doreşte să cunoască mai multe detalii despre modul în care Guvernul britanic planifică ieşirea din UE pentru a preveni un "Brexit dur" care ar afecta grav economia.