Într-o perioadă în care datele sunt generate într-un volum impresionant şi cu o viteză ameţitoare, doar capacitatea de a le procesa şi lucra cu ele în timp real va face diferenţa pentru adaptarea optimă la cotidian, informează un comunicat remis redacţiei. Această dimensiune este important să fie considerată o componentă intrinsecă a transformării digitale pe care ne-o propunem, cu politici dedicate, care să permită dezvoltarea domeniului. Aceasta a fost concluzia celei de-a treia editie a conferintei Women in Data Science -WiDS, organizată de Think Tank 360 sub egida Stanford University, cu suportul Wolters Kluwer Romania.
Potrivit comunicatului, Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizarii a transmis un mesaj în cadrul evenimentului, susţinând: "Este vital să ne implicăm cu toţii în transformarea digitală a României, pornind de la premisele că suntem printre puţinele ţări în UE unde ponderea femeilor în sectorul IT&C este una crescută. La nivel guvernamental, pregătim un amplu efort naţional în zona de inteligenta artificiala, unde femeile sunt binevenite sa se implice. Încurajez promovarea femeilor în domeniul ştiinţei datelor şi cel al educaţiei STEM".
La rândul său, reprezentanta Ambasadei SUA la Bucureşti, Pamela Ward, Minister Counselor for Commercial Affairs este de părere că: "Ştiinţa datelor reprezintă centrul tuturor acţiunilor noastre, ne face viaţa mai uşoară şi ne ajută să rezolvăm probleme vitale din domenii strategice cum ar fi energie sau protecţia mediului. O dată cu dezvoltarea tehnologiei apar, evident, şi provocări care se referă la securitatea şi protejarea datelor. Însă, digitalizarea şi automatizare proceselor reprezintă un pas important pentru o creştere economică susţinută şi acţiuni proactive menite să dezvolte oportunităţi de afaceri fără precedent în era digitală".
Digitalizarea ajută organizaţiile - mediul privat sau cel guvernamental , să acţioneze rapid şi eficient, oferind astfel servicii de sănătate publică sau financiare menite să ne sporească nivelul de trai şi să contribuie la dezvoltarea economică sustenabilă, continuă comunicatul.
Educaţia continuă în domeniul ştiinţei datelor reprezintă un pas în plus pentru o societate modernă. Astfel, în acest an, în cadrul concursul internaţional "Datathon WiDS- Women in Data Science", aflat la a doua ediţie pe plan naţional, podiumul a fost ocupat de două echipe din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, prima clasată fiind Fantasticians formată din Cristina Boboc, Ana- Maria Oprea, Bianca Cotolencu, Gianina Maria Petrascu, urmată de echipa Abraca- data formată din Mihaela Covrig, Bristena Margarit, Diana Chiroşca şi Ioana Birlan, potrivit comunicatului. Locul trei la nivel naţional a fost ocupat de echipa AVA-Research din Cluj, formată din Mihai Simedrea, Vanessa Mercea şi Anca Goron. Echipele româneşti au concurat, pe plan international cu echipe de tradiţie în data science, pe tema schimbărilor climatice şi a îmbunătăţirii previziunilor meteorologice extreme.
Ana Maria Goleanu, vicepreşedinte 360.org apreciază că: "Anul acesta am ales o nouă abordare a problematicii ştiinţei datelor, am ales să arătăm public complexitatea şi implicaţiile ştiinţei datelor în economie, viaţa socială si transformare digitală viitoare, cu accent pe pasii concreţi ce trebuiesc făcuţi pentru a reuşi mixul perfect dintre umanitate şi inteligenta artificiala".
Din perspectiva mediului privat, Alina Popa, CFO OMV Petrom, consideră "Viitorul profesiei financiare va fi digital, va fi axat pe adoptarea de noi tehnologii, pe înţelegerea datelor, pe valorificarea ştiinţei datelor pentru a facilita procesul decizional. Aceasta reprezintă o schimbare uriaşă fata de prezent, iar pentru a ne asigura că rămânem competitivi, una dintre priorităţile noastre trebuie să rămână pregătirea organizaţiilor şi oamenilor noştri pentru era digitală, cu competenţele adecvate viitorului. Cu cât vom reuşi mai repede să digitalizăm toate domeniile şi să o facem într-un mod inteligent, cu atât vom avea mai mult succes, ca organizaţie, ca ţară sau ca individ".
Invitatul special al acestei conferinţe a fost, conform comunicatului, Mioara Mantea, şefa departamentului Data Science Centrul Naţional de Studii Speciale Franta, specialist în geofizica şi ştiinţele spaţiale care a declarat: "Tema întâlnirii din acest an în cadrul conferinţei WiDS - ştiinţa datelor în aerospaţiu şi apărare- ar putea fi văzută ca fiind departe de cariera unei femei. Dar nu este! Am văzut femei pregătite să urmeze această cale care promite oportunităţi multiple de dezvoltare pe viitor. Meseriile din domeniul ştiinţei datelor vor deveni din ce în ce mai specifice, iar spaţiul este locul potrivit pentru explorare şi aplicarea de analize specifice data science".
În cadrul WiDS din acest an au fost abordate domenii precum inovare, industrie aerospaţială şi de apărare, securitate, protecţia datelor şi industriile viitorului.