"ThyssenKrupp", în luptă cu "Arcelor"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 noiembrie 2005

Cea mai mare oţelărie din Germania vrea să preia compania canadiană "Dofasco", în schimbul sumei de 4,1 miliarde de dolari SUA

Săptămîna trecută, "Arcelor" a înaintat o ofertă ostilă pentru "Dofasco"

Dacă renunţă la tranzacţie, "Dofasco" trebuie să acorde despăgubiri "ThyssenKrupp"

Compania germană "ThyssenKrupp" AG, cea mai mare oţelărie din ţară, a decis să cumpere societatea canadiană "Dofasco" Inc., în schimbul sumei de 4,8 miliarde de dolari canadieni (4,1 miliarde de dolari americani). Decizia urmează ofertei ostile de preluare înaintată, săptămîna trecută, de gigantul european "Arcelor" SA pentru preluarea "Dofasco". "ThyssenKrupp", companie ale cărei cîştiguri aproape că s-au dublat anul trecut, oferă 61,50 dolari canadieni pentru o acţiune "Dofasco", în numerar, ceea ce înseamnă cu 10% peste propunerea "Arcelor". Înainte de lansarea ofertei de către "Arcelor", acţiunile "Dofasco" au fost tranzacţionate la 44 de dolari canadieni, la Toronto Stock Exchange.

Achiziţia "Dofasco", printre clienţii căreia se numără producătorul auto "Ford Motor" Co., va aduce companiei "ThyssenKrupp" 10% din piaţa nord-americană a oţelului, destinată industriei auto. Pentru "ThyssenKrupp", aceasta este cea mai mare achiziţie făcută vreodată. Tot-odată, tranzacţia este a doua ca importanţă pe segmentul siderurgic nord-american, realizată de o companie europeană, după ce, în luna aprilie, "Mittal Steel" Co. a preluat "International Steel Group", în schimbul sumei de 4,5 miliarde de dolari.

"< Dofasco > are o poziţie puternică în industria auto", declară Peter Fish, fondator al companiei de consultanţă MEPS din Londra. Fish subliniază că, astfel, compania este atractivă atît pentru "Arcelor", cît şi pentru "ThyssenKrupp".

În ceea ce priveşte viitoarea mişcare a "Arcelor", directorul executiv al societăţii, Guy Dolle, susţine că nu a luat o decizie în acest sens. "Este prea devreme ca să spunem că nu sîntem interesaţi acum de < Dofasco >", a precizat Dolle, adăugînd: "Se pare că < Thyssen > a supraevaluat compania".

"Dofasco" aşteaptă oferte rivale, "superioare", potrivit declaraţiilor directorului executiv al societăţii canadiene, Donald Pether. Acesta subliniază: "Nu vrem să ne asumăm riscul incertitudinilor unui proces de licitaţie. < ThyssenKrupp > a lansat o ofertă superioră".

În situaţia în care "Dofasco" acceptă o ofertă rivală, "ThyssenKrupp" va primi o despăgubire de 100 de milioane de dolari canadieni, respectiv 2% din valoarea tranzacţiei. "ThyssenKrupp" îşi va finanţa achiziţia prin fonduri proprii. "Dofasco" numără 11.000 de angajaţi, iar în urma achiziţiei, "ThyssenKrupp" nu va face disponibilizări şi nu va închide fabrici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb