Tichet dublu pentru un alt tramvai numit dorinţă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 21 august 2020

Cornel Codiţă

Convenţia Partidului Democrat i-a urcat pe Joe Biden şi Kamala Harris la clasa I-a cu speranţa că vehiculul lor electoral nu se va mai opri decît pe peronul Casei Albe. Singura problemă, celălalt tramvai numit "Dorinţă", închiriat şi călărit încă de la jumătatea mandatului de Preşedintele în exerciţiu al SUA şi candidat al Partidului Republican, Donald Trump.

Startul democraţilor nu este cîtuşi de puţin impresionant. Nu doar pentru că tradiţionala convenţie a fost trans­latată în spaţiul virtual, unde entuziasmul uriaşei adunări a susţinătorilor poate fi cel mult sugerat. Dacă este vorba despre resurse financiare, prea multe iluzii democraţii nu pot să îşi facă. Pînă la final, balanţa cu republicanii va fi mai degrabă echilibrată. Ici şi colo, în diferite momente ale cursei electorale, cînd un candidat, cînd celălalt a luat-o puţin înainte. Cu picătura sau cu milioanele, contribuţiile însă curg şi de o parte şi de cealaltă. Interesele sunt imense şi nu este timp pentru "economii" şi "reduceri bugetare". Costurile unei campanii prezidenţiale au devenit astronomice. Bătălia pentru mobilizarea acestor resurse este, de departe, una dintre cele mai importante în marea campanie pentru Casa Albă. Deloc întîmplător este şi aspectul ei cel mai puţin vizibil. "Totul pentru partid, totul pentru Casa Albă" este lozinca în spatele căreia zeci de mii de activişti vor lucra, la firul ierbii, zi şi noapte, pînă în ultima zi, pentru fiecare cec de 5, 10 sau 20 de dolari. În spatele lor, echipele specializate în acţiunile de mobilizare financiară a "donatorilor importanţi", unde ordinul de mărime este de zeci sau chiar sute de mii de dolari. În sfîrşit, în spatele tuturor, echipele pentru "operaţiuni speciale", cele care lucrează cu donatorii strategici, unde ordinul de mărime al donaţiilor este la nivelul milionului sau chiar al zecilor de milioane de dolari.

Prima categorie dă banii cu o singură speranţă: candidatul lor va ajunge la Casa Albă. A doua categorie are nu numai speranţe, ci şi cerinţe din partea viitoarei administraţii, dacă se alege candidatul pentru care au dat banii: un post, o funcţie, un sprijin politic pentru viitoarele alegeri, o investiţie federală etc. În sfîrşit, cu ultima categorie negocierile sunt mult mai complexe, dar, în acelaşi timp, foarte aplicate. Macro soluţii legislative pentru eliberarea sau accesul la importante resurse financiare, ori oportunităţi de afaceri rezervate, funcţii de prim rang pentru unul sau altul dintre oamenii "donatorului" etc. Dacă este adevărat că în America nu există "prînz pe gratis", atunci cu siguranţă nici donaţii importante pe daiboj nu există.

Din perspectiva "actorilor de pe scenă", echipa democrată este încă în urma lui Trump. Prezenţa Kamalei Harris este un uriaş cîştig. Dintre toate personalităţile democrate cu care Trump s-a ciocnit în confruntări publice, direct şi indirect, este singura care l-a pus la pămînt de fiecare dată, iar omul i-a cam luat frica. Din această perspectivă, democraţii ar fi făcut mult mai bine să o împingă pe Harris pe primul loc al tichetului democrat şi să îi lase lui Biden rolul de secund, care i se potriveşte mult mai bine şi pentru care chiar este calificat. Orgoliile şi regulile de precădere ale politicii, ca şi teama de a crea imaginea unui partid democrat "deviat" mult prea la "stînga" au hotărît, însă, invers, menţinînd astfel hadicapul cu care democraţii au plecat la drum, încă din faza preliminariilor. Trump versus Binden este un meci pierdut din start, între "un greu" şi "o muscă". Biden/Harris versus Trump este un meci ceva mai echilibrat, dar nici pe departe cîştigat din start.

Echipa greilor de susţinere pentru tichetul democrat, Obama, Barack şi Michelle, Hillary Clinton şi Pelosi, nu a făcut nici ea gaură-n cer. Aproape toate discursurile au ocolit punctele cu adevărat vulnerabile ale lui Trump, pentru a ataca aspecte mai mult sau mai puţin periferice ale personalităţii sale. Ciudat, dacă nu chiar... foarte ciudat! Fostul Preşedinte Obama i-a reproşat lui Trump că "nu a intrat în rol" şi a folosit cea mai înaltă funcţie publică din America doar pentru a îşi satisface orgoliile şi nevoia de atenţie din partea publicului; Hillary a vorbit in extenso, dar la modul general, despre "inadaptabilitatea lui Trump" la cerinţele funcţiei prezidenţiale, încercînd să lipească pe primul său mandat eticheta "eşec". Nimic despre modul în care Trump, Preşedintele, a călcat Justiţia în picioare, spre exemplu. Dacă în România, după ce procurorii ar fi formulat o soluţie care cerea instanţei vreo 10 ani de închisoare pentru omul de încredere al Preşedintelui, acelaşi Preşedinte ar fi ieşit public să spună că lui i se pare soluţia injustă, CSM-ul nostru ar fi luat foc! Dar, dacă după aia, însă, Ministrul de Justiţie ar fi intervenit în acelaşi dosar, astfel încît toţi cei 4 procurori care au instrumentat iniţial cazul şi-au dat demisia, iar cei care au preluat cazul au redus drastic cererea de pedeapsă? Cum s-ar fi numit asta în România!!!! Cred că siluirea cu perversiuni a Justiţiei şi ar fi urlat toată lumea, de la Comisia Europeană, la Consiliul Europei şi de la ong-urile "dedicate" pînă la ONU!!! Ciudat, dar nici pe Obama, nici pe Hillary Clinton, nici pe alţi vorbitori importanţi la Convenţia democraţilor, nu i-a interesat prea mult această plimbare a "elefantului Trump" prin magazinul de porţelanuri al Justiţiei americane!!! Iar, acesta este doar un exemplu dintre sutele care l-ar fi putut pune pe "Trump-Preşedintele republicanilor" într-o lumină nu defavorabilă, ci pur şi simplu "neagră", dar care au fost "ratate", ori ignorate de vorbitori.

Nu încape îndoială, startul democraţilor este unul împiedicat, fără zvîc, cu gloanţe şi obuze trase mult alături de liniile inamice şi, mai ales, departe de punctele sensibile ale centrului de comandă al contracandidatului republican. Deocamdată, sondajele generaliste dau încă în faţă tichetul democraţilor. Nimic însă nu este hotărît, iar bătălia va fi una de exterminare, dusă pînă în pînzele albe, inclusiv în ariergardă. Vezi acuzaţiile de falsificare a votului şi posibilitatea ca Trump să nu recunoască rezultatul votului, dacă el îi este defavorabil. În plus, să nu uităm, Trump încă nu a umblat la magazia cu muniţie incendiară! Desigur, mai este timp ca şi el să facă greşeli tactice importante, ori greşeli strategice care să îl coste în cele din urmă reînoirea mandatului de la Casa Albă. Toate acestea le vom şti însă, doar pe măsură ce vom vedea desfăşurată campania celor două partide. Două tramvaie care poartă numele "Dorinţa", dintre care doar unul va fi tras la peronul cu covor roşu în faţa Casei. Albe... desigur!

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. și pleacă putrezi de bogați" - - minutul 2 Libertatea se referea și Donald?

    "Lemn cu GPS" minutul 4 și 26“ era și dorința lui M. Jackson?

    Este normal ca pensionarii să vrea să conducă Statele iar cei de 30—50 de ani nici să nu candideze?  

    1. Criza liderilor este generala, nu numai in Romania.In plus pensionarii au mai multa intelepciune. Daca liderii folosesc doar creierul reptilian va dati seama de calitatea si acestor elite politice numite lideri.

      Liderii actuali au un nivel al constiintei ca al unui copil de 8 ani.,,nu numai cei politici...

      Tinerii sunt fara minte! Educatia este in panta abrupta iar rezultatele se vad in calitatea liderilor nou formati...ar fi si mai rau cu lideri tineri!

      “Îi vom arăta că nu suntem puternici…prin a-l reduce la tăcere, a-l da afară de la lucru, a-i închide contul bancar, a-l da în judecată și a-i hărțui familia” – ar fi ilar într-o comedie sau o piesă de teatru, din păcate este o tragedie pe care o trăim cu toții.

    Portretizări sau caricaturi care exprimă faptul că EI LIDERII, creiere reptiliene, conduc lumea sau controlează instituții majore cum ar fi rețele media, economia sau guverne vor fi de asemenea interzise.

    Conceptul conform căruia EI LIDERII, creierele reptiliene, folosesc forță disproporționată să reducă la tăcere pe oamenii care îi acuză că ar avea multă putere și... 

    1. „Suntem siguri că întoarcerea coroanei tefilinei pe Muntele Templului va înlătura din lume coroana suferinței, coronavirusul.”

      Mafia financiară câștigă cu orice președinte, căci președinții și guvernele sunt oamenii lor.

    Adormind de armonia

    Codrului bătut de gânduri, 

    Flori de tei deasupra noastră

    Or să cadă rânduri-rânduri. 

    1. "Dorinţa"- tramvai cu tichet dublu...

      Sau doua tramvaie?

      Tramvaiul este campania sau poate chiar un alt mandat.

      Tiketul dublu se refera la cei doi candidati doritori sa ajunga la destinatie...fiecare in tramvaiul sau..insa doar unul va ajunge la Casa alba , pe covorul rosu. Cine sa fie, cine sa fie? 

      Niciun președinte al SUA nu a fost un susținător mai evident al corporațiilor decât președintele Trump. Printre altele, el a favorizat corporațiile prin scăderea taxelor și le-a privilegiat prin reducerea comerțului liber. El a purtat un război comercial cu China, a sancționat economic Rusia, a sprijinit orbește Israelul, a exercitat presiuni asupra Venezuelei și Iranului din punct de vedere politic și financiar....

      O altă întrebare este motivul pentru care ratingul președintelui Trump crește odată cu o politică care este în mod tradițional disprețuită de oameni. Politica sa ar fi trebuit sa fie apreciată la un nivel scazut. Dar cu un rating scăzut, Trump nu ar putea să-i susțină pe cei bogați. Cred că acesta este motivul pentru care cei bogați au creat o conspirație, care a sporit ratingul lui Trump...

    DE la HOMO SAPIENS LA METAHUMAN, la omul spiritual 

    Fiecare sutra este o lectie pentru fericire. Fericirea, bucuria taie raul de la radacina! 

    Dopamina, seretonina, ajuta autovindecarea, legat de hormonii glandei pituitare.De aceea dupa meditatie suntem fericiti, ne simtim ca noi nascuti.

    Solutia este detasarea de viata, prin linistirea mintii. Cu cat lupti mai mult cu atat intaresti mai mult dusmanul. Aseara aveam dureri de spate, dupa o meditatie ghidata dupa o sutra indiana, eu... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb