Fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor, a afirmat directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Blick am Sonntag, transmite Reuters.
"Aceasta nu este o soluţie. Ratele negative ale dobânzilor au creat un mediu extrem de dificil, unde multe bănci sunt sub presiune pe termen lung. O fuziune nu ar rezolva nimic", a declarat şeful băncii elveţiene, scrie Agerpres.
Şi directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat luna trecută, după eşecul fuziunii dintre băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank că procesul de consolidare în industria bancară europeană este inevitabil.
totuşi, Thiam susţine că nu vede niciuna din marile bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, nu vor deveni ţinte de preluare.
De asemenea Thiam a declarat în interviu că nu critică politica monetară promovată de Banca Naţională a Elveţiei (SNB), care foloseşte ratele negative ale dobânzilor pentru deprecierea francului elveţian.
"Spun doar că ratele negative ale dobânzilor au un efect negativ asupra economiei", a afirmat şeful Credit Suisse.
Luna trecută, preşedintele SNB, Thomas Jordan, a declarat că Banca Naţională a Elveţiei trebuie să menţină ratele negative ale dobânzilor şi să fie pregătită să intervină pe pieţele valutare pentru a ţine sub control aprecierea monedei naţionale, informează Agerpres.
Chiar dacă în ultimele luni activitatea economică pe plan mondiale a încetinit, creşterea economiei elveţiene ar trebui să accelereze, după stagnarea înregistrată în semestrul doi din 2018, a afirmat Jordan la Adunarea Generală a Acţionarilor SNB.
Dar perspectivele privind inflaţia în 2019 şi în 2020 sunt atenuate iar situaţia pe pieţele valutare şi financiare rămâne "fragilă", ţinând cont de evoluţiile economice şi incertitudinile politice din unele ţări. "În acest context, politica noastră monetară ultra-relaxată, cu rate negative ale dobânzilor, şi disponibilitatea de a intervină pe pieţele valutare, dacă va fi necesar, rămân esenţiale şi adecvate", a afirmat preşedintele SNB.
Acesta a dat asigurări că în cele din urmă ratele dobânzilor în Elveţia vor reveni în teritoriu pozitiv. "Nu pot să vă spun acum exact când se va întâmpla", a spus Jordan, provocând hohote de râs în rândul sutelor de participanţi la Adunarea Generală a Acţionarilor SNB, scrie Agerpres.
Abandonarea ratelor negative ale dobânzilor în acest moment ar afecta semnificativ economia elveţiană, as spori atractivitatea francului, ar majora şomajul şi ar duce inflaţia în teritoriu negativ, a avertizat şeful SNB.
Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare. SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.