Tinerii au decis să treacă la nivelul următor în "războiul" pe care îl duc pentru apărarea viitorului planetei. Astfel, şaisprezece tineri, printre care şi activista de mediu Greta Thunberg, au anunţat că vor acţiona în justiţie împotriva liderilor şi ţărilor care nu şi-au respectat angajamentele din Convenţia ONU privind drepturile copilului.
În pofida faptului că liderii lumii au semnat în urmă cu 30 de ani o convenţie, prin care se angajau să protejeze sănătatea şi drepturile copiilor, "ei nu şi-au respectat angajamentele", a declarat Thunberg în marja summitului ONU pe tema luptei împotriva modificărilor climatice, la care a denunţat lipsa de acţiune a liderilor faţă de urgenţa luptei împotriva încălzirii globale. Aproape toate ţările - cu excepţia Statelor Unite - au ratificat această convenţie, menită să protejeze sănătatea şi drepturile copiilor, însă "fiecare dintre noi ne-am văzut drepturile încălcate şi negate. Viitorul nostru este pe cale să fie distrus", a subliniat Alexandria Villasenor, o tânără activistă americană.
Această plângere, depusă de 16 tineri cu vârste cuprinse între opt şi 17 ani, provenind din 12 ţări, cu ajutorul cabinetului internaţional de avocatură Hausfeld şi susţinerea UNICEF, vizează cinci ţări poluatoare - Franţa, Germania, Argentina, Brazilia şi Turcia, informează news.ro. Ea se înscrie în cadrul unui "protocol opţional" mai puţin cunoscut al convenţiei, care autorizează din 2014 copiii să depună plângere la Comitetul ONU al Drepturilor Copilului, în cazul în care ei consideră că le sunt încălcate drepturile. Comitetul este obligat să ancheteze presupusele încălcări, iar apoi să facă recomandări statelor vizate pentru ca acestea să le pună capăt. Recomandările Comitetului nu au caracter constrângător, însă cele 44 de ţări care au ratificat protocolul se angajează, în principiu, să le respecte. Cele cinci ţări vizate în plângere fac parte dintre aces-te 44 de state, care se numără printre cei mai mari poluatori de pe planetă şi care sunt influente în clubul ţărilor bogate G20. Din acest motiv, ele au fost mai criticate decât Statele Unite, China sau India - cei mai mari poluatori din lume -, care nu au ratificat acest protocol.