Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică - RoCSC2024, cea de-a cincea ediţie, va debuta în acest an cu etapa de selecţie, programată pentru perioada 8-10 martie, ulterior fiind organizată finala competiţiei, în intervalul 22 - 25 mai, potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Competiţia este organizată de DNSC, alături de Serviciul Român de Informaţii (prin intermediul Centrului Naţional Cyberint) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum şi cu un important sprijin din partea unor parteneri şi sponsori din mediul privat. Conform DNSC, Romanian Cyber Security Challenge (RoCSC) este un eveniment anual de tip Capture The Flag (CTF), ce îşi propune să identifice tineri talentaţi în cybersecurity, să pună bazele unei comunităţi a pasionaţilor de cyber şi să contribuie activ la procesul de formare a experţilor, în contextul unei nevoi din ce în ce mai acute pe piaţa muncii de specialişti în domeniu. În acest context, competiţia are şi rolul de a selecta membrii eligibili pentru echipa României care urmează să participe la Campionatul European. Procesul de înscriere pentru ROCSC24 este deja activ, astfel că tinerii eligibili (cu vârste de sub 25 de ani) se pot înregistra la concurs pe site-ul rocsc.ro, până la data de 7 martie 2024, iar tinerii interesaţi pot porni pe una dintre căile de calificare către lotul preliminar al reprezentativei de securitate cibernetică. Prima etapă de selecţie (exclusiv online) se va desfăşura în perioada 8 - 10 martie 2024, iar finala va avea loc fizic, la Bucureşti, între 22 şi 25 mai 2024. Conform DNSC: "Pentru curioşii care vor să participe şi să-şi testeze priceperea în domeniu într-un cadru competiţional, dar nu se încadrează în categoria de vârstă necesară pentru a fi selectaţi în echipa naţională, există şi posibilitatea de a concura în afara concursului la categoria Open. După finala ROCSC24, organizatorii vor selecta lotul preliminar al Team Romania care va merge, pentru câteva zile pe parcursul verii, într-un stagiu de pregătire (bootcamp) specializat. Pe parcursul bootcamp-ului, tinerii vor fi testaţi şi antrenaţi prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering etc.".
Încă din anul 2015, această iniţiativă public-privată a susţinut tinerele talente din domeniul cyber şi a organizat activităţi de selecţie, training şi participare a echipei naţionale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challenge - ECSC), o competiţie de cyber extrem de disputată la nivel european. În cei opt ani de participare la ECSC, Team Romania a câştigat ediţia din anul 2019 şi a ieşit de două ori vicecampioană a Europei. Ediţia de anul acesta a competiţiei europene va fi găzduită în Italia, la Torino, şi va avea loc în perioada 8 - 11 octombrie. Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) sau stat invitat să participe la ECSC poate prezenta un lot naţional format din zece jucători, dintre care cinci juniori (14-20 de ani), cinci seniori (21-25 de ani) şi două rezerve.
European Cyber Security Challange este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).