Tiparniţa BCE nu mai poate opri căderea liberă a industriei Germaniei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iulie 2019

Tiparniţa BCE nu mai poate opri căderea liberă a industriei Germaniei

Călin Rechea

Cu doar câteva ora înainte de anunţarea deciziei de politică monetară a BCE de săptămâna trecută, institutul Ifo a publicat indicii încrederii companiilor în economia Germaniei.

Indicele agregat a coborât până la 95,7 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2013, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a coborât până la 92,2 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2009 (vezi graficul 1).

"Economia Germaniei navighează pe ape agitate, iar companiile privesc cu scepticism către viitor", se arată în comunicatul de presă de la Ifo, unde se subliniază că "indicele climatului de afaceri din industria prelucrătoare este în cădere liberă" (vezi graficul 2).

Aceste indice, determinat ca diferenţă între ponderea opiniilor pozitive privind situaţia sectorului şi cele negative, a ajuns la -4,3, cel mai redus nivel din februarie 2010, după ce a înregistrat un maxim al ultimilor 15 ani, de 34,2, în noiembrie 2017.

Accentuarea tendinţei negative a industriei prelucrătoare din Germania în ultimul an a dus la creşterea numărului vocilor care avertizează cu privire la amplificarea riscului unei recesiuni severe în toată zona euro.

Acesta este contextul în care Mario Draghi a anunţat reluarea programelor de relaxare monetară. La întrebările jurnaliştilor din cadrul conferinţei de presă care a urmat şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, preşedintele BCE a răspuns că "perspectivele se înrăutăţesc tot mai mult, mai ales în industria prelucrătoare".

"Situaţia se înrăutăţeşte mai ales în ţările unde industria prelucrătoare este importantă, iar efectele se transmit în toată zona euro din cauza lanţurilor valorice", a mai subliniat Draghi.

Mai târziu, preşedintele BCE s-a contrazis când a răspuns altui jurnalist, care a întrebat dacă a crescut riscul recesiunii în zona euro şi Germania. "Răspunsul este nu. Considerăm că riscul recesiunii este foarte scăzut", a declarat Mario Draghi.

Atunci de ce este nevoie de o nouă relaxare monetară, mai ales că aceasta poate conduce la deprecierea euro faţă de dolar şi face foarte probabilă declanşarea unor "represalii" din partea preşedintelui Donald Trump?

În opinia profesorului Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo, o nouă relaxare monetară nu va face decât să înrăutăţească lucrurile, mai ales că "nu avem o problemă a creditului insuficient".

Inclusiv preşedintele BCE a recunoscut, mai mult sau mai puţin deschis, că politica monetară a devenit neputincioasă, atunci când a declarat că "dacă se va menţine tendinţa de deteriorare a perspectivelor economice, politica fiscală devine esenţială"

Adică trebuie stimulată creşterea unei structuri economice deja supradimensionate ca urmare a politicilor monetare relaxate ale marilor bănci centrale din ultimele decenii, deoarece autorităţile europene fac totul pentru evitarea reformelor structurale?

Autorităţile germane văd altfel lucrurile. Conferinţa de presă a BCE s-a desfăşurat aproape în paralel cu un interviu acordat televiziunii Bloomberg de către Olaf Scholz, ministrul de finanţe din guvernul Merkel.

Acesta a minimalizat avertismentele lui Draghi, pe care Bloomberg le-a descris drept "strigăte tot mai puternice adresate Germaniei", şi a declarat că "nu suntem într-o situaţie care face necesară sau înţeleaptă acţiunea de combatere a unei crize în care nu ne aflăm".

Pentru Scholz, "rezolvarea unor crize artificiale cum sunt tensiunile comerciale sau Brexit-ul fără acord vor conduce la stimularea creşterii economice încă de la sfârşitul acestui an", după cum mai scrie Bloomberg.

Ministrul de finanţe al Germaniei a mai subliniat că în actualele condiţii de pe piaţa muncii, caracterizată de un grad înalt de ocupare şi chiar deficite pe anumite segmente, orice program de stimulare fiscală nu va conduce decât la creşterea preţurilor, fără să îmbunătăţească creşterea economică.

Materializarea speranţelor lui Olaf Scholz ar putea să fie anulată, însă, chiar de noile măsuri de politică monetară ale BCE.

Aşteptările de pe piaţă arată că dobânda pentru facilitatea de depozit, în prezent la -0,4%, va fi împinsă şi mai adânc în teritoriul negativ la următoarea şedinţă de politică monetară.

În aceste condiţii, mai multe ziare din Germania au început să scrie despre aplicarea dobânzilor negative şi pentru conturile de economii ale populaţiei.

"Dacă perioada dobânzilor negative va continua sau dobânzile vor fi împinse şi mai tare în teritoriul negativ, atunci efectele vor deveni evidente pentru economie şi toată lumea din această ţară", a declarat Helmut Schleweis, preşedintele Asociaţiei Băncilor de Economii din Germania (DSGV), pentru Die Welt.

Cotidianul german subliniază că "evidenţa" la care se referă Schleweis va fi reprezentată de dobânzi nominale negative pentru toate conturile de economii, nu doar pentru cele de peste 500.000 de euro.

Ce poate aduce mai bine optimismul în rândul consumatorilor decât aplicarea unor dobânzi negative conturilor bancare, a căror putere de cumpărare este deja grav afectată în termeni reali?

Iar dacă cetăţenii nu vor mai aştepta minunile promise de planificatorii centrali de la Frankfurt şi îşi vor retrage masiv banii din bănci, ce se va întâmpla? Vor fi acuzaţi de trădare şi subminare gravă a economiei şi vor fi executaţi pe loc sau vor fi condamnaţi doar la muncă silnică pe viaţă?

"Dacă vrem ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, atunci lucrurile trebuie să se schimbe", spunea Prinţul Salina din "Ghepardul" lui Giuseppe di Lampedusa.

Oare pot autorităţile europene, fără a urma vreo ideologie sau ideal măreţ, ci numai simplul instinct de supravieţuire, să "stimuleze" o astfel de schimbare? Probabil că nu, deoarece nimicnicia lor este prea mare pentru vremurile noastre.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Titlul articolului suna ca si cum Germania ar fi cerut sa fie salvata si BCE sa tipareasca bani, ceea ce este fals. Germania a cerut in acesti ultimi ani, tot timpul, mai multa retinere din partea BCE.

    1. Titlul este:

      "Tiparniţa BCE nu mai poate opri căderea liberă a industriei Germaniei". 

      Daca vroiam sa spunem ceea ce iti suna tie, atunci titlul ar fi fost: 

      "Degeaba mai cerseste Germania bani de la tiparnita BCE". 

      Crezi ca am fi ratat un titlu atit de expresiv?! 

      Citeste ceea ce e scris!

      Ok , domnule Make :) Atunci hai sa facem o analiza mai atenta pe text. Expresia ”nu mai poate” are o importanta logica in titlul respectiv. Ea exprima faptul ca se intrerupe o continuitate si anume faptul ca pana acum , in viziunea domnului Rechea, tiparnita BCE a oprit caderea libera a industriei Germaniei, dar , acum gata, s-a terminat cu prostiile astea, caderea nu mai poate fi oprita. Ceea ce este gresit.

      Cu sau fara tiparnita BCE , Germania a avut intotdeauna, industrial, un avantaj competitiv. Ca acest lucru se cam incheie acum , ca motoarele Germaniei incep sa dea rateuri , da , se intampla , dar nu are legatura cu BCE. 

      Așa a declarat, dar politică bce i-a folosit

      A ținut în viață piețe de desfacere pt.industria ei, a redus costurile de finanțare a statului, companiilor germane spre ZERO.. etc.

      Pana in 2015 , la momentul crizei din Grecia, Germania a avut doar de pierdut din aprecierea monedei euro fata de dolar si fata de celelalte monede. Incepand cu 2015 Germania a profitat de deprecirea treptata a monedei euro in fata dolarului etc.

      Cu sau fara BCE dobanzile Germaniei au fost intotdeauna mici , sigur nu ca acum la minus 0,39%, dar asta este posibil doar o situatie tranzitorie. Incetinirea industriei precum si problemele sistemului bancar (cele 2 banci mari cu probleme plus un sistem fragmentat istoric de banci mici, care s-ar putea sa fie afectate puternic in urmatoarea criza) posibil sa duca la o crestere a dobanzilor. Zona euro are multe si diverse probleme ascunse sub pres si nu prea avem leadership, fiecare trage doar pt el. 

      Mi-a luat-o inainte cel de la 1.3.

      Ti-as fi raspuns la fel. 

      Problemele băncilor germane nu au legătură cu npl din Germania

      Nr .de angajați în Germania a crescut ct în ultimii ani la niveluri mult peste cel dinainte de criza, în Italia a scazut si nu a mai revenit la nivelul anterior etc 

      Datoria Germaniei de la 80 la suta din pib s-a dus spre 60 la suta din pib 

      Au spatiu de manevră pt.o stimulare a consumului intern, totul e sa aibă și piete la export.

      Cand am spus ca dobanzile Germaniei probabil vor creste nu m-am gandit ca vor ajunge mai mari decat ale Italiei sau ale Greciei. Nu, nici vorba, dar trebuie sa recunoastem ca au aparut cateva pete negre majore pe imaginea exceptionala de pana acum a Germaniei. Investitorii isi vor schimba putin perceptia de risc asupra Germaniei si vor cere dobanzi mai mari in viitor.

      In rest , total de acord cu ceea ce ai spus, Germania are niste rezerve uriase si au spatiu de manevra si sa stimuleze consumul intern si sa reduca impozitele companiilor etc. Germania sta bine , sa nu le plagem noi de mila , doar ca perceptia de risc a investitorilor devine putin mai nuantata, si ii vor taxa cand ii vor prinde la inghesuiala :) 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb