Ruperea alianţei de guvernare dintre PSD şi ALDE a atras un val de reacţii. Cine intră la conducere, cine iese, cine profită, se fac tot felul de calcule politice, de alianţe, totul cu gândul la următoarele runde de alegeri.
- UDMR nu va susţine un guvern minoritar. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor afirmă că Uniunea nu are argumente pentru a susţine un Guvern minoritar PSD şi că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură.
- Traian Băsescu susţine că în imposibilitatea realizării remanierii şi pentru a-şi salva partidul, premierul Dăncilă trebuie să-şi depună mandatul şi să treacă în opoziţie alături de PSD. În plus acesta "invită" PNL să preia guvernarea "pentru a da ţării viitor".
- Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, şi-a depus demisia după şedinţa de Guvern: "Viaţa continuă şi fără a fi ministru. În perioada de mandat, am putut să duc la îndeplinire sarcinile date, conform aprobării fostei coaliţii de guvernare PSD-ALDE, pe programul de guvernare. Am urmărit îndeaproape să le putem face, dar am făcut şi foarte multe lucruri în afara programului de guvernare".
- Anton Anton, ministrul energiei, a demisionat şi el. Anton Anton şi-a înaintat demisia către premierul Viorica Dăncilă încă de luni seară, după cum au anunţat, ieri, reprezentanţii biroului de presă al ministerului. El a fost numit ministru al Energiei în ianuarie 2018.
- Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul este cel de-al treilea ministru ALDE care a renunţat la funcţia din Guvern, conform anunţului făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, care a precizat: "Premierul va trimite cred că în această după-amiază (n.r. ieri) propunerile, urmează procedura, trebuie să fie înregistrate la Cancelarie, trebuie semnate de premier şi apoi urmează procedura de numire a interimarilor în funcţiile rămase vacante".
- Ramona Mănescu rămâne ministru de Externe, deşi Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a spus că cei care vor rămâne în Guvern vor fi excluşi din partid. Viorica Dăncilă i-a mulţumit Ramonei Mănescu pentru că a înţeles că responsabilitatea guvernării este mai presus decât orice interes politic.
- Raluca Turcan consideră că partidele care vor să se delimiteze în mod real de PSD trebuie să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: "Singura delimitare autentică de PSD este susţinerea moţiunii de cenzură! Ca oamenii să creadă proaspăta lepădare de PSD, atunci ar trebui să vadă următoarele gesturi politice: Semnături pentru o moţiune de cenzură! Moţiune de cenzură votată în Parlament şi o guvernare a celor care sunt acum în opoziţie sau alegeri anticipate!"
- Preşedintele va reacţiona...azi. Klaus Iohannis a anunţat, la întâlnirea anuală cu diplomaţii români, că astăzi va face o declaraţie despre criza politică internă: "Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieşire din criză, voi face o declaraţie publică mâine (n.r. astăzi), dar dvs vă veţi întoarce la post şi o să fiţi întrebaţi ce se întâmplă în România, cum se va soluţiona criza, cum vor decurge alegerile, iar dumneavoastră să răspundeţi aşa: România are o democraţie solidă, o democraţie consolidată prin referendumul care s-a ţinut pe 26 mai şi care a adus un răspuns foarte clar al românilor pentru democraţie, pentru o cale proeuropeană, pentru o abordare solidă transatlantică, pentru stat de drept, pentru justiţie dreaptă, pentru consolidarea luptei împotriva corupţiei".