"Tokenizarea imobiliarelor - un fenomen extrem de interesant în piaţa de profil"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2022

"Tokenizarea imobiliarelor - un fenomen extrem de interesant în piaţa de profil"

(Interviu cu Marius Morra, CEO şi cofondator al TOKERO)

"Criptomonedele sunt din ce în ce mai utilizate în piaţa imobiliară şi în construcţii"

Criptomonedele sunt din ce în ce mai utilizate în piaţa imobiliară şi în construcţii, ne-a spus Marius Morra, CEO şi cofondator al TOKERO, în cadrul unui interviu, apreciind: "Chiar apare un fenomen extrem de interesant în care eu cred foarte mult: tokenizarea imobiliarelor. Acest lucru îţi permite să achiziţionezi bucăţica ta de imobil (care de obicei este puţin spre deloc divizibil şi nu foarte lichid ca investiţie) cu sume pornind chiar de la 100 de dolari. De asemenea, va permite ca, folosind sume acceptate ca fiind mici în imobiliare (de exemplu 40-50.000 de euro) cu care, în condiţii normale, nu poţi achiziţiona decât o garsonieră veche într-o zona proastă a oraşului, să poţi deţine de jumătate din sumă o bucată de apartament din zona de Nord a Capitalei şi cu cealaltă jumătate o bucată dintr-un apartament pe malul mării în Dubai. Ambele investiţii cu potenţial randament mult mai ridicat".

Marius Morra subliniază că firmele cu profituri mari din imobiliare îşi diversifică investiţiile, adăugând în portofoliu şi investiţii consistente în crypto.

Platforma românească de tranzacţionare crypto TOKERO, prima de acest tip din România, şi-a triplat atât cifra de afaceri în 2021, precum şi volumul de tranzacţionare, în timp ce numărul de clienţi şi echipa au crescut cu mai mult de cinci ori, în aceeaşi perioadă.

Reporter: Cum evoluează piaţa crypto, între pandemie şi război, pe un fond inflaţionist şi în perspectiva unei recesiuni globale?

Marius Morra: Chiar din enunţ nu pare un context tocmai roz, propice dezvoltării, dar cum caracterele tari se dezvăluie şi se dezvoltă în timpuri mai grele, aşa şi piaţa crypto se maturizează în bear market. După scăderi destul de drastice, Bitcoin s-a stabilizat momentan (n.r. la ora realizării interviului) în zona de 21-23.000 de dolari şi proiectele serioase continuă să se dezvolte, beneficiind de această perioadă "mai liniştită" să construiască. Noi, cei din zona crypto, am mai trăit multe astfel de momente, avem încredere în viitor şi le folosim să ne educăm şi să facem un plan bun pentru următoarea perioadă.

Reporter: Ce sentiment au investitorii în acest tip de active?

Marius Morra: Dacă este să discutăm ştiinţific, există chiar un instrument de monitorizare a acestui sentiment - FEAR and GREED index care, în funcţie de piaţă, poate trece de la Extreme Fear (recent) la Extreem Greed. Momentan suntem în zona de NEUTRAL (sursă https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), rămâne de văzut ce ne rezervă perioada următoare. Ca sentiment general, caruselul de emoţii în acest domeniu este unul foarte variat, de la "Weak hands" - cei care se sperie şi vând (de multe ori în pierdere) la cea mai mică scădere, la "Diamond hands" - investitorii versaţi, cu vechime şi experienţă care ştiu să speculeze foarte bine mişcările pieţei, atât pe creştere cât şi pe scădere.

Reporter: Ce perspective are această piaţă?

Marius Morra: Dacă ar fi să parafrazez un citat celebru, "Sky is no more the limit". Şi dacă ar fi să mă citez pe mine care spun asta încă de la scăderile din 2018 - privim cu optimism în viitor, piaţa crypto este îndeajuns de mare încât să fie un fenomen greu de ignorat sau să dispară şi îndeajuns de mică încât să poată să crească foarte mult. Oricine poate ajunge la această concluzie după ce compară capitalizarea de piaţă a criptomonedelor cu a companiilor de top din lume. În mare, piaţa crypto valorează cât o companie foarte mare din lume. În acest moment, de exemplu, piaţa crypto este la o capitalizare de 996 miliarde de dolari (în scădere de la 3 trilioane în perioada de All Time High), puţin peste Tesla (890 miliarde) şi puţin sub Google (1,56 trilioane). Din punctul meu de vedere, potenţialul pieţei în 5-10 ani de zile este de minim 10 trilioane, aproximativ de zece ori mai mare decât în acest moment.

Reporter: Care este profilul investitorului în criptomonede?

Marius Morra: Profilul investitorului în crypto este unul extrem de variat şi toate aceste profiluri sunt legate între ele de apetitul crescut la risc pentru că trebuie să spunem corect: investiţiile în criptomonede sunt investiţii cu grad mare de risc. Diferenţa este făcută în schimb de educaţie, sunt oameni care văd investiţiile în crypto că pe un joc de noroc "bag câţiva bani şi văd ce se întâmplă", eventual "dau un tun" şi cei care se raportează la crypto ca la orice alt tip de investiţii, studiază proiectele în care investesc şi au un plan bine stabilit pentru acestea.

În rapoartele noastre de marketing am conturat profile care, de cele mai multe ori, se identifică cu profilele sociale pe care le întâlnim zi de zi. Rămâne de menţionat că apetitul la risc al bărbaţilor este cu siguranţă mult mai crescut decât al femeilor şi că investiţiile în criptomonede pe firmă încep să prindă din ce în ce mai mult teren.

Reporter: În ce sectoare sunt folosite cu preponderenţă criptomonedele?

Marius Morra: Prin apariţia a tot mai multor procesatori de plată cu criptomonede, acestea pot fi acceptate la plată, practic, în orice domeniu. Important de ştiut este că pentru comerciant există o conversie imediată în lei sau euro, astfel că nu este afectat de volatilitate şi nu există alte implicaţii contabile. Acest lucru favorizează mult adopţia, astfel încât vedem criptomonede acceptate la plată în special în zona de electronice, pe diverse platforme de profil, din ce în ce mai mult în imobiliare, dar şi în businessuri mici, de exemplu spălătorii auto. Categoric, în acest moment, cel mai mult criptomonedele sunt văzute ca mijloc de investiţii. Important de ştiut este că, de mai bine un an, există şi o lege (207/21 iulie 2021) care reglementează plăţile în monede virtuală/digitală ca mijloace de plată legală, fără numerar.

Reporter: În ce măsură sunt utilizate acestea în piaţa imobiliară şi construcţii?

Marius Morra: Criptomonedele sunt din ce în ce mai utilizate în acest domeniu, ba chiar apare un fenomen extrem de interesant în care eu cred foarte mult: tokenizarea imobiliarelor. Acest lucru îţi permite să achiziţionezi bucăţica ta de imobil (care de obicei este puţin spre deloc divizibil şi nu foarte lichid ca investiţie) cu sume pornind chiar de la 100 de dolari. De asemenea, va permite ca, folosind sume acceptate ca fiind mici în imobiliare (de exemplu 40-50.000 de euro) cu care, în condiţii normale, nu poţi achiziţiona decât o garsonieră veche într-o zona proastă a oraşului, să poţi deţine de jumătate din sumă o bucată de apartament din zona de Nord a Capitalei şi cu cealaltă jumătate o bucată dintr-un apartament pe malul mării în Dubai. Ambele investiţii cu potenţial randament mult mai ridicat.

Şi, la fel de interesant, am observat că firmele cu profituri bune din imobiliare îşi diversifică investiţiile adăugând în portofoliu şi investiţii consistente în crypto.

Reporter: Când estimaţi că acest tip de monede virtuale vor fi utilizate în mod uzual?

Marius Morra: Depinde foarte mult de ce aspect discutăm din punct de vedere al utilităţii. Utilizate ca asseturi investiţionale, gradul de adopţie deja este unul destul de mare, cu potenţial extrem de creştere şi deja foarte mare în comparaţie cu perioada 2015 sau chiar 2018. Utilizate ca mijloc de plată în mod uzual este un fenomen care preconizez că va mai dura ceva timp, aici este nevoie să fie create din ce în ce mai multe avantaje pentru ca oamenii să plătească în crypto, un cadru legislativ cât mai prietenos şi interfeţe cât mai facile. Toate cele enumerate sunt "work in progress".

Reporter: Care este povestea TOKERO? Cum v-aţi poziţionat pe piaţă şi ce obiective aţi atins de la înfiinţare?

Marius Morra: Povestea TOKERO a început în 2017 (LDV Bank la acea vreme) din spirit pur antreprenorial, văzând un mare potenţial în această zonă. Un an de zile s-a lucrat la prima versiune a platformei pe care am lansat-o oficial pe piaţă în martie 2018. Din primul moment am venit cu un suflu nou, fresh şi ne-am poziţionat foarte aproape de comunitate, fiind foarte prezenţi pe toate grupurile de Facebook şi Telegram de specialitate, interacţionând cu toţi cei care aveau nevoie de informaţii de la cele mai generale, la cele mai punctuale. Au urmat 2 ani destul de dificili în care am învăţat multe, am şi greşit, pivotat dar am muncit şi perseverat în permanenţă. În 2020 am fost primii din România care am listat Elrond (Egold), un proiect care în acest moment nu mai are nevoie de nicio prezentare. A fost unul dintre momentele în care am început să câştigăm tot mai multă tracţiune şi iată-ne aici adăugând la listarea Elrond, lansarea platformei de educaţie, rebrandingul din LDV în TOKERO, prima rundă de finantare finalizată cu succes, facilitarea meetup-ului în România cu Vitalik Buterin, fondator Ethereum şi lansarea TOKERO lanchpad unde am avut proiecte care au strâns câte 1 milion de dolari în 36-48 de ore.

Reporter: În ce proporţii investitorii TOKERO sunt români?

Marius Morra: În acest moment, 95% dintre investitorii TOKERO sunt români, în condiţiile în care nu am avut campanii targetate pe internaţional încă, vizăm şi acest lucru, momentan ne-am concentrat pe consolidare pe România şi dezvoltarea portofoliului de produse şi servicii. Va urma, cu siguranţă, şi expansiunea internaţională, noi plecând cu această viziune încă de la început.

Reporter: Cum a evoluat activitatea TOKERO în ultima perioadă?

Marius Morra: Activitatea TOKERO a evoluat frumos şi armonios în ultimii ani, având o creştere generală în cifra de afaceri de 125 de ori, la nivel de grup, de 2,5 milioane de euro faţă de 20.000 de euro în decembrie 2019. În termeni de volume tranzacţionate, anul 2021 s-a remarcat printr-o triplare, comparativ cu anul precedent, ajungând la 75 milioane de euro, de la 25 milioane de euro în 2020; am ajuns astfel la o evaluare de 15 milioane de euro, pe baza metodei DCF (discounted cash-flows), o creştere de trei ori faţă de anul 2020.

Reporter: Ce planuri aveţi în perioada următoare?

Marius Morra: Perioada următoare va fi cu siguranţă una cât se poate de interesantă şi se va desfăşura pe două direcţii importante: derularea unei runde secunde de finanţare, una deschisă de această dată, spre deosebire de prima care a fost cu circuit închis şi lansarea TOKERO TOKEN, un token utilitar pe modelul $BNB de la Binance, $CRO de la Crypto.com îmbinat cu $POLS, tokenul nativ al launchpadului Polkastarter. În jurul token-ului se va contura întregul ecosistem TOKERO, ce va cuprinde mai multe servicii şi beneficii, primele fiind deja active, exchange, launchpad şi TOKERO PRO.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. doamne... uite cum incepe alta forma de speculatie ciclica a creditului si a piramidarii de derivate si colaterale pe seama economisirii si agonisirii oamenilor.

    va de capul nostru ce ne asteapta dupa distractia asta nasoala perimisa de bancile centrale in cardasie cu bancile comerciale. 

    Imobiliarele sunt pentru locuit nu pentru speculat!!!  

    S c cret 

    Daca e sa faci evaziune fiscala, macar sa o faci pana la capat. Evazionistii isi dau mana, ce frumos!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb