Tonga, afectată de o puternică erupţie vulcanică urmată de tsunami, a anunţat că doi muncitori de la un debarcader au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, ceea ce a determinat ţara insulară, unde nu au existat anterior astfel de cazuri, să intre în izolare începând de miercuri, autorităţile precizând însă că lucrătorii nu se aflau pe docurile pe care erau descărcate ajutoare transportate de nave străine, informează Reuters, conform Agerpres.
Sosirea unui aflux de nave şi aeronave internaţionale încărcate cu apă şi alimente extrem de necesare după erupţia vulcanică devastatoare din ianuarie a suscitat temeri în legătură cu riscul izbucnirii unui focar pandemic în această ţară izolată din Oceanul Pacific. Tonga înregistrase anterior un singur caz de COVID-19.
Se ştia că nava marinei australiene, HMAS Adelaide, avea 23 de cazuri de COVID-19 la bord când a andocat la debarcaderul Vuna săptămâna trecută şi a descărcat 250 de paleţi cu ajutoare într-o zonă de carantină.
Potrivit directorului adjunct al misiunii Tonga în Australia, Curtis Tu'ihalangingie, cele două cazuri au fost depistate la un alt debarcader şi ''nu la cel utilizat de HMAS Adelaide''. El a precizat că este vorba despre un debarcader ''utilizat pentru mărfuri comerciale''.
Livrarea ajutoarelor nu a suferit modificări ca urmare a depistării cazurilor de COVID-19, a precizat oficialul, adăugând că ''personalul din prima linie trebuie să fie mult mai atent''.
Greg Bilton, şeful operaţiunilor comune din cadrul Forţelor de Apărare Australiene, a declarat că HMAS Adelaide nu pare a fi sursa, iar mostre prelevate de la cei doi lucrători de la debarcader urmează să fie trimise în Australia pentru teste în vederea verificării originii tulpinii de coronavirus. ''Nu cred că există vreo legătură, nu există dovezi în această privinţă'', a precizat el pentru Sky News.
Postul de radio BroadcomFM din Tonga a relatat miercuri că alte trei cazuri au fost depistate într-o familie, aducând numărul total al cazurilor raportate la cinci.
Locuitorii din Tonga au format cozi la magazine şi la bănci miercuri, înainte de începutul perioadei de lockdown, la ora locală 18:00, prin care autorităţile încearcă să stopeze răspândirea COVID-19.
Autorităţile sanitare administrau miercuri rapeluri de vaccinuri anti-COVID-19, mai multe doze booster urmând să sosească în Tonga din Australia şi Noua Zeelandă.
Aproximativ 83% din populaţia eligibilă pentru vaccinare a primit două doze de vaccin.
Pe lângă HMAS Adelaide din Australia, trei nave din Noua Zeelandă şi una din Marea Britanie, dar şi două ambarcaţiuni de pescuit chineze din Fiji au intrat în port în Tonga şi au descărcat paleţi cu ajutoare. De asemenea, nave transportând ajutoare din Franţa, Japonia şi China sunt pe drum către Tonga.
Guvernul din Tonga a insistat asupra livrării de ajutoare fără contact uman, toţi paleţii descărcaţi de pe aeronave sau nave fiind izolaţi timp de 72 de ore înainte de a fi distribuiţi serviciilor locale de urgenţă.
Potrivit declaraţiilor făcute de autorităţile din Tonga în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, cei doi lucrători de la debarcaderul Queen Salote care au fost testaţi pozitiv sunt vaccinaţi şi nu se cunoaşte dacă sunt infectaţi cu varianta Omicron a coronavirusului.