TONI GREBLĂ, AUDIAT LA DNA Cercetările în dosarul lui Greblă, extinse de procurorii anticorupţie

Alexandru Costea
Anticorupţie / 10 iunie 2015

Actualizare 12:23

Procurorii DNA au extins cercetările în dosarul în care este anchetat fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, în legătură cu presupuse fapte comise în campania electorală, legate de comunităţile de romi din Gorj, dar şi pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Toni Greblă a declarat, azi la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au comunicat extinderea cercetărilor în dosarul fermei de struţi, dar şi pentru faptul că un apropiat al fostului judecător ar fi organizat evenimente, în cadrul cărora ar fi oferit mâncare unor comunităţi de romi, în perioada campaniilor electorale din 2008 şi 2012.

"Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a făcut o extindere având în vedere aceleaşi aspecte, mai ales legate de campania electorală şi acea gospodărie la care creşteam păsări şi nişte animale", a declarat Greblă.

Fostul judecător al CC a explicat că procurorii i-au imputat faptul că în ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă este vorba despre o sumă de 100.000 de euro, care a fost investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struţi. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pentru acesta pe lângă unele instituţii ale statului.

"Eu nu am făcut niciodată trafic de influenţă pentru obţinerea vreunui avantaj pentru cineva, mai ales în bani. Suma aceasta ar fi ceea ce a investit Mihai Prundianu în acea gospodărie cu amenajarea de adăposturi pentru animale şi pentru cumpărarea de struţi. Procurorii interpretează că pentru banii aceştia eu aş fi intervenit la diferite instituţii şi autorităţi, dar fără să nominalizeze care sunt acestea", a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că, în ce priveşte cercetările procurorilor legate de campania electorală, la dosar există o singură declaraţie a unui martor care ar fi spus că "au fost organizate mese în comunităţile de romi, achitate de un anume cetăţean", însă nu la solicitarea lui Toni Greblă.

(A.C.)

---------------

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, cercetat în libertate, este audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în această dimineaţă, el declarând, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat să se prezinte şi că nu ştie motivul, menţionând că speră la o "anchetă echitabilă", potrivit surselor din presă.

Greblă a spus că nu ştie ce intenţionează procurorii să facă în cazul său, menţionând că este cercetat "ca un simplu cetăţean", după ce a demisionaat din funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

"Am înţeles să-mi dau demisia de la Curtea Constituţională şi acum sunt un simplu cetăţean, în urma împrejurărilor pe care le ştiţi şi dând dovadă de responsabilitate. Am sperat şi sper în continuare să am parte de o anchetă echitabilă pentru că acum suntem în stadiul de anchetă penală", a declarat Toni Greblă.

El a explicat că, iniţial, procurorul de caz a dispus reţinerea sa şi apoi a propus arestul la dimiciliu, iar ulterior două completuri ale instanţei supreme au decis că nu este cazul să fie luată nicio măsură restrictivă împotriva sa.

"Justiţia, care se înfăptuieşte întotdeauna prin ICCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti, este şi trebuie să fie o instituţie independentă", a mai spus fostul judecător al Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă justiţia este o instituţie independentă pentru toată lumea, Greblă a spus că este, cu respectarea prevederilor legale, existând însă nişte protecţii speciale prevăzute de lege pentru magistraţi, preşedintele ţării, pentru parlamentari, explicând că Victor Ponta "este ministru şi el".

Procurorii DNA îl acuză pe Greblă că, după percheziţiile domiciliare făcute la ferma sa, acesta şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, şi în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)", arăta DNA.

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (două infracţiuni), precum şi constituirea unui grup infracţional organizat, în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, "a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)". Procurorii au precizat că Toni Greblă a desfăşurat neîntrerupt activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi, în legătură cu ferma agricolă pe care o deţine în judeţul Gorj şi cu o societate comercială care are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

În 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă judecătorului Curţii Constituţionale în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă din 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituţională. În 4 februarie, Toni Greblă a demisionat de la Curtea Constituţională.

Ulterior, procurorii au extins acuzaţiile în cazul judecătorului constituţional şi au cerut avizarea de către Senat a arestării sale şi pentru faptele de favorizare a făptuitorului şi folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii DNA arătau, în referatul prin care cereau arestarea şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, că acesta l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita şi că va avea grijă să fie "terminat".

Anchetatorii mai spus că Toni Greblă ar fi intervenit, pentru Ion Bîrcină, în schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar şi la un funcţionar din Compania Naţională de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

De altfel, în octombrie 2012, Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, alături de alţi trei parteneri de afaceri de-ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferenţial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, în perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În iulie 2013, Bîrcină a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar, în timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la şapte ani de închisoare. În prezent, dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au stabilit că Tribunalul nu era competent să judece cauza, întrucât fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenţa Curţii de Apel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb