Recomandările de vacanţă ale ghidului de călătorii, Lonely Planet, sunt aşteptate, în fiecare an, cu sufletul la gură de turişti. Propunerile ghidului de călătorie pentru 2019 cuprind un top zece al ţărilor care vor captiva, în opinia specialiştilor, imaginaţia turiştilor.
Sri Lanka, ocupă primul loc în topul Lonely Planet. Ţara se remarcă deja printre turişti cu amestecul său de religii şi culturi, cu templele sale atemporale, o faună bogată şi sălbăticia sa accesibilă. În plus, partea de surf este în creştere, iar localnicii depăşesc toate aşteptările prin ospitalitatea şi prietenia lor după decenii de conflicte civile. Este o ţară cu adevărat reînviată, o destinaţie pentru familii, adolescenţi în căutare de adrenalină, eco-turişti, turişti care vin pentru wellness şi pentru gastronomie pentru toate bugetele. Chiar şi zona de nord şi de est, inclusiv zonele greu accesibile sau din care lipsesc serviciile oferă noi descoperiri.
Pe locul doi în acest top alcătuit de Lonely Planet se regăseşte Germania. Mult timp această ţară a fost o forţă în inovare şi a dat lumii presa scrisă, automobilul, aspirina şi alte repere ale invenţiei.
Acum 100 de ani, o mică şcoală din mediul rural din Turingia a dat startul unei mişcări estetice care a căpătat atât de multă influenţă la nivel global, încât reverberaţiile sale se resimt încă astăzi: Bauhaus. Anul acesta Germania îşi invită turiştii să se alăture petrecerilor aniversare a acestei moşteniri a modernismului, fondată la Weimar în 1919, care a înflorit în Dessau şi anulată de nazişti la Berlin în 1933. În aceste trei oraşe se vor deschide noi muzee şi vor avea loc evenimente şi expoziţii pe întreg teritoriul Germaniei.
Zimbabwe, se regăseşte pe locul trei în topul Lonely Planet. Această destinaţie nu numai că este una dintre cele mai sigure destinaţii din Africa, dar este bogată în localnici extrem de prietenoşi, parcuri naţionale pline de lei, leoparzi, elefanţi, rinoceri şi bivoli, ruine arheologice incluse în patrimoniul mondial, munţi împăduriţi şi, bineînţeles Cascada Victoria. Deşi controversatele alegeri din 2018 au diminuat optimismul după sfârşitul conducerii lui Robert Mugabe, speranţa pentru ceea ce poate deveni ţara rămâne puternic în Zimbabwe. Şi, ca întotdeauna, o vizită aici este văzută de localnici ca un semn de susţinere a acestora în călătoria lor.
Pe locul patru, la intersecţia dintre Americi, regăsim Panama. Aici, nordul se întâlneşte cu sudul într-o "fiesta" a biodiversităţii tropicale, sărbătorită la BioMuseo. Totodată, estul întâlneşte Occidentul prin extinderea comerţului mondial, cu cele mai mari nave de marfă din lume care călătoresc pe recent modernizatul Canal Panama. Panama împachetează atât de multe comori într-o ţară mică - de la plajele cu nisip alb, până la pădurile tropicale, cu zonele înalte misterioase şi cultura indigenă - este şocant că nu este încă o destinaţie foarte căutată. În 2019, Panama City promite să petreacă mai mult ca niciodată, marcând istoria sa de 500 de ani cu un jubileu pe care nu doriţi să-l pierdeţi.
Locul cinci, Kârgâzstan. Prezenţa acestei ţări pe harta turistică a venit după Jocurile Mondiale Nomad din 2018, competiţie din Asia Centrală dedicată sporturilor tradiţionale regionale. Timpul de vizitare nu a fost niciodată mai bun - mai mult de 2700 km de trasee turistice nou marcate; un impuls la nivel naţional de turnee organizate comunitate; un sistem naţional de autostrăzi revigorat, care reduce timpul de tranzit foarte mult; şi un program de viză simplificată pentru cei care nu se află pe lista a 60 de ţări fără viză. Kârgâzstanul devine rapid un favorit pentru călătorii independenţi care caută frumuseţea naturală sălbatică.
Iordania este următoarea destinaţie în topul ţărilor captivante. Dacă îţi place aventura nu trebuie să ratezi această destinaţie. Peisajele sale minunate, înţesate de canioane, la care trebuie să adaugi vizita la cel mai jos punct de pe Pământ, Marea Moartă, te vor captiva.
Indonezia, locul 7 în topul Lonely Planet, musteşte de diversitate - de la eco-staţiuni care oferă întâlniri cu urangutani în Sumatra, şi până la tradiţiile tribale din Papua. Peste 17.000 de insule alcătuiesc cultura, bucătăriile şi religiile din întregul arhipelag, oferind un caleidoscop de experienţe. Datorită investiţiilor substanţiale în noi conexiuni aeriane, terestre şi maritime, plus accesul recent fără viză pentru cetăţenii din 169 de ţări, nu a fost niciodată mai uşor să exploraţi această ţară tropicală.
Locul 8 este ocupat de Belarus; a devenit o destinaţie căutată în urma cerinţelor relaxate pentru vize, scenă artistică şi cafenele, dar şi pentru petrecerile localinicilor ca în anii 1999. Minsk este hub-ul şi locul în care trebuie să ajungi şi din care să pleci pentru a profita de un nou regim fără viză de 30 de zile. În oraşul său vechi restaurat impecabil, centrat în jurul primăriei, petrecăreţii de seară ies din baruri şi pub-uri moderne pentru a se alătura unor petreceri de vară pe străzi. Minsk a devenit, de asemenea, un centru pentru evenimentele şi summiturile globale. Urmează şi Jocurile Europene din 2019.
Locul 9 aduce în faţa turiştilor Sno Tome şi Príncipe. Exploratorii au căutat mereu locuri noi în care nimeni nu a mai plecat înainte, către care să se îndrepte plini de curaj. Aceasă destinaţie este o şansă rară să călătoriţi într-un loc de care puţini călători au auzit.
Naţiunea cu două insule Sno Tome şi Príncipe - descoperite plutind în Golful Guineei-îşi cheamă turiştii. Aici, suprafeţele suprarealiste urcă dramatic la ceruri, apele tropicale sărută plajele pustii, iar junglele consumă totul. Aceste insule ascund la plantaţii coloniale de zahăr, cacao şi cafea, dar şi relicve care atestă rolul acestora din trecut în comerţul cu sclavii. Veţi descoperi comori nepreţuite dacă vă plimbaţi prin păduri, urcaţi pe munţi sau faceţi scufundări în apele din larg.
Ultimul loc al clasamentului îi este rezervat destinaţiei Belize. Coasta sa din Caraibe este îngrădită de cel de-al doilea cel mai mare recif de bariere din lume; interiorul său este plin de unele dintre cele mai extinse şi accesibile sisteme de peşteri din America Centrală; iar oamenii săi sunt un amestec exotic de Maya, Mestizo, Garifuna, Creole, Mennonite şi expaţi. Cu toate acestea, mulţi călători se străduiesc să plaseze Belize pe hartă. Guvernul încearcă să-şi protejeze pe deplin mediul marin unic, noile resorturi eco profită de ascunzătorile din junglă, iar călătorii descoperă o felie de America Centrală neturistică, sigură şi uşor accesibilă. Ajungeţi aici înainte ca mulţimile inevitabile să o facă!