"Toshiba" riscă să fie delistată

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2017

"Toshiba" riscă să fie delistată

Acţiunile companiei au scăzut cu aproximativ 50% din decembrie

"Toshiba" va întârzia pentru a doua oară publicarea rezultatelor financiare, ceea ce va afecta semnificativ încrederea investitorilor şi ar putea duce la delistarea companiei nipone de la Bursa de la Tokyo, transmit agenţiile Kyodo şi Bloomberg.

Din decembrie, acţiunile "Toshiba" au scăzut cu aproximativ 50%, după ce compania a avertizat că ar putea fi nevoită să înregistreze deprecieri de active de 712,5 miliarde de yeni (6,27 miliarde de dolari), în urma achiziţionării, în 2015, a "CB&I Stone & Webster", un constructor de reactoare nucleare din SUA.

Avertismentul surpriză vine după ce, recent, "Toshiba" a recunoscut că, între 2008 şi 2014, a falsificat rezultatele pentru a-şi majora profiturile cu 152 de miliarde de yeni (1,3 miliarde de dolari), conform Agerpres.

Ieri dimineaţă, titlurile "Toshiba" au scăzut cu 8,8% la Bursa de la Tokyo, acesta fiind cel mai semnificativ declin din ultimele trei săptămâni.

Tot ieri, "Toshiba" a solicitat extinderea publicării rezultatelor financiare până în 11 aprilie, apreciind că are nevoie de mai mult timp pentru finalizarea rezultatelor auditului pentru perioada care s-a încheiat la 31 decembrie. Dacă cererea este respinsă, compania are la dispoziţie o perioadă de opt zile, până în 27 martie, pentru a prezenta rezultatele, altfel ar putea fi delistată de la Bursa din Tokyo.

Pentru mulţi investitori instituţionali, acţiunile "Toshiba" au devenit inabordabile, a apreciat analistul Kazunori Ito, de la Morningstar Investment Services.

În ianuarie, "Toshiba" şi-a separat activităţile din domeniul cipurilor de memorie, evaluate de analişti la 9-13 miliarde de dolari, şi a anunţat că va vinde o participaţie în noua companie, în dorinţa de a strânge rapid fonduri cu care să acopere pierderile aşteptate de pe urma operaţiunilor sale nucleare din SUA.

Analiştii se aşteaptă ca "Toshiba" să vândă 20% din divizia care se ocupă de chipuri de memorie pentru computere şi smartphone-uri.

"Toshiba", conglomerat cu operaţiuni în diverse domenii, precum semiconductori, ascensoare sau reactoare nucleare, speră să finalizeze tranzacţia până la sfârşitul lunii martie.

Printre potenţialii cumpărători se află "Canon", "Western Digital" şi "Development Bank of Japan".

"Toshiba nu are alte opţiuni. Am impresia că această tranzacţie este un ultim effort", a declarat Yasuo Sakuma, manager de portofoliu la Bayview Asset Management Co.

Conducerea "Toshiba", care s-a angajat să restructureze compania, a anunţat că ar putea demara o majorare de capital din cauza pierderilor.

"Toshiba" analizează vânzarea diviziei nucleare americane "Westinghouse"

"Toshiba" analizează activ vânzarea sau alte opţiuni strategice pentru divizia nucleară americană "Westinghouse", a anunţat, ieri, grupul japonez, transmite Reuters.

Grupul consideră că poate găsi cumpărători pentru o participaţie majoritară la "Westinghouse", în pofida posibilelor pierderi viitoare la divizie, întrucât aceasta are afaceri stabile cu carburanţi şi din servicii, conform News.ro.

Directorul general al "Toshiba", Satoshi Tsunakawa, a evitat însă, ieri, întrebările despre posibila solicitare a protecţiei faţă de faliment pentru "Westinghouse", afirmând că există diverse opţiuni.

Surse apropiate situaţiei au declarat că "Toshiba" a angajat avocaţi specializaţi în faliment, ca măsură exploratorie.

"Westinghouse" are probleme din cauza costurilor peste aşteptări a două proiecte nucleare din Georgia şi Carolina de Sud, iar datoriile generate de acestea vor face dificilă vânzarea companiei, în pofida tehnologiei atractive.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb