Acţionarii "Toshiba" Corp. au aprobat, ieri, propunerea de desprindere din grupul nipon a diviziei de cipuri de memorii flash NAND, deschizând calea către vânzarea unei participaţii majoritare la aceasta sau chiar a întregii afaceri.
"Toshiba" speră ca din această vânzare să obţină cel puţin 9 miliarde de dolari, bani care să acopere pierderile masive ale diviziei sale nucleare americane "Westinghouse". Aceasta din urmă a solicitat recent plasarea sub protecţia Legii falimentului.
Potrivit unei surse apropiate situaţiei, există aproape zece companii interesate de achiziţie, printre care: "Western Digital" Corp., "Micron Technology" Inc., "SK Hynix" Inc. şi investitori financiari. Sursele mai spun că "Innovation Network Corporation of Japan", companie sprijinită de stat, şi Banca de Dezvoltare a Japoniei sunt aşteptate să intre în procesul de ofertare, ca parte a unui consorţiu. O altă sursă a declarat că "Foxconn", cel mai mare producător de electronice la comandă, va plasa o ofertă şi se pare că aceasta va fi cea mai mare, ca valoare.
Ieri, la o adunare generală a acţionarilor care a durat peste trei ore, directorul general al companiei, Satoshi Tsunakawa, şi alţi executivi au răspuns întrebărilor incomode adresate participanţilor, dat fiind că, anul trecut, conducerea "Toshiba" afirma că divizia nucleară şi cea de cipuri sunt principalii piloni ai grupului.
Unul dintre acţionarii nemulţumiţi de situaţia diviziei din SUA, a întrebat, conform Reuters: "Cum se poate ca ceva care era considerat un pilon al companiei să se tranforme într-o gaură?". Alt acţionar a spus că "Toshiba" s-a făcut de râs în întreaga lume, iar "şefii companiei habar nu au ce se întâmplă".
"Toshiba" anticipează, pentru acest an, una dintre cele mai mari pierderi din istoria corporativă a Japoniei, de 1.000 de miliarde de yeni (9 miliarde dolari), din cauza deprecierii activelor "Westinghouse".