Comenzile pentru o gamă largă de bunuri din SUA au scăzut în septembrie, iar încrederea consumatorilor americani s-a redus semnificativ luna aceasta, semne că bătălia politicienilor de la Washington, pe marginea bugetului, care a generat blocarea parţială a activităţii guvernului, a afectat economia.
Potrivit datelor anunţate vineri de Departamentul Comerţului din SUA, comenzile noi de bunuri de capital non-militare (altele decât avioanele), indicator al planurilor de cheltuieli ale întreprinzătorilor, au scăzut cu 1,1% luna trecută, iar comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată - cu 0,1%.
Datele sugerează că s-au redus planurile de investiţii, în condiţiile în care impasul politic de la Washington ameninţa să ducă guvernul în incapacitate de plată.
Totodată, indicele Thomson Reuters/University of Michigan privind încrederea consumatorilor din SUA a scăzut la 73,2 puncte în octombrie, de la 77,5 în septembrie. Nivelul este cel mai redus consemnat după luna decembrie 2012.
În acelaşi timp, stocurile en-gros din SUA au sporit peste aşteptări în august: +0,5%.
În condiţiile date, investitorii speculează tot mai mult că banca centrală, Federal Reserve (Fed), îşi va menţine programul de stimulente economice, respectiv achiziţiile de obligaţiuni în sumă de 85 de miliarde dolari lunar.
Carl Tannenbaum, economist şef la "Northern Trust" Corp., afirmă, citat de Bloomberg: "Şansele ca Fed să-şi reducă programul de achiziţii de obligaţiuni s-au redus semnificativ, în baza temerilor privind creşterea economică".
Pe fondul speculaţiilor legate de menţinerea stimulentelor, preţul futures al aurului a urcat, vineri, la cel mai ridicat nivel din ultima lună. Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,2% la Comex New York, încheind ziua cu 1.352,50 dolari uncia. Anterior, preţul a atins 1.356,40 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din 20 septembrie până în prezent. Săptămâna trecută, cotaţia aurului a câştigat 2,9% pe piaţa din SUA.
"Aşteptările potrivit cărora Fed va trebui să menţină ritmul stimulentelor susţine preţul aurului şi pune presiune pe dolar", a afirmat David Lee, vicepreşedinte al "Heraeus Precious Metals Management" din New York.
De la începutul anului, preţul aurului a coborât cu 19%, 2013 fiind primul an cu scădere din ultimii 13 pentru metalul preţios. Declinul a venit pe motiv că investitorii şi-au pierdut încrederea în acest metal ca plasament refugiu.
Dolarul a coborât cu 0,01% vineri, la New York, ajungând la 1,3802 unităţi/euro, iar pe întreaga săptămână trecută s-a depreciat cu 0,8% faţă de moneda unică europeană. În ultima zi a săptămânii trecute, dolarul a scăzut până la 1,3832 unităţi/euro - cel mai redus curs din noiembrie 2011.