Operaţiunea de coborâre a turiştilor blocaţi, marţi după-amiază, la Bâlea Lac, după ce telecabina s-a defectat, s-a încheiat miercuri la prânz, aceştia fiind duşi cu elicopterul în zona localităţii Cârţişoara, unde vor fi evaluaţi de către medicii SMURD prezenţi la faţa locului.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, 68 de persoane au fost coborâte cu elicopterul în zona localităţii Cârţişoara, după ce au rămas blocate, marţi după-amiază, la Bâleac Lac, potrivit Mediafax.
Turiştii vor fi evaluaţi de către medicii SMURD prezenţi la faţa locului, dar majoritatea nu acuză afecţiuni medicale.
Conform surselor citate, turiştilor le este însă frig, în zonă fiind în jur de minus 13 grade Celsius.Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, în şedinţa de miercuri dimineaţă, de la Prefectura Sibiu, a fost luată decizia ca persoanele care se mai află blocate pe munte, în zona Bâlea, să fie evacuate cu două elicoptere, unul de la Bucureşti şi altul de la Cluj, până în zona localităţii Cârţişoara, în acest sens fiind solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie.
(A.L.)
---------------------
Actualizare 14:41 Un patron de la Braşov şi-a trimis elicopterul privat la Bâlea Lac, ca să ajute la evacuarea turiştilor
Cei 72 de turişti de la Bâlea Lac au fost evacuaţi miercuri, din zona montană, de trei elicoptere, două aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie şi un elicopter privat, sosit de la Braşov, aparţinând unui om de afaceri braşovean care a dorit să ajute la operaţiunea de salvare din munte, a precizat pentru Agerpres, Adrian David, Şeful Salvamont Sibiu.
"Toţi turiştii au fost evacuaţi în siguranţă. Astăzi au intervenit trei elicoptere: două de la Ministerul de Interne şi un elicopter privat venit din propria iniţiativă de la Braşov, e vorba de un patron care a dorit să ajute", a explicat Adrian David.
Printre cei 72 de turişti se aflau şi 34 de copii, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Turiştii au fost transportaţi cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanţă de 3.700 de metri Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localităţii Cârţişoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea şi la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu.
Turiştilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârţişoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat şi un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, transmite agenţia de presă citată.
Marţi, turiştii de la Bâlea au beneficiat de cazare şi masă gratuite, potrivit Lidiei Bădilă, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Gheaţă de la Bâlea Lac.
Nu toţi turiştii blocaţi marţi la Bâlea Lac, pe munte, au fost evacuaţi miercuri, cu elicopterele. Patru turişti israelieni au cerut firmei de turism prin care au ajuns la Bâlea Lac, să-i coboare de pe munte, ca să poată prinde avionul miercuri, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Astfel, firma de turism a închiriat snowmobile de la o firmă de profil din Sibiu, care marţi noaptea a efectuat o cursă prin zăpadă, până la Bâlea Lac, de unde i-a coborât pe israelieni, până la Bâlea Cascadă, de unde este posibilă deplasarea cu maşina pe şosea, precizează sursa citată.
La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri şi există un risc de gradul doi de producere de avalanşe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiţii, salvamontiştii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.
(I.D.)
-----
Actualizare 11:11 Primul elicopter pentru evacuarea turiştilor a aterizat la Bâlea Lac
Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor şi a telecabinei, pentru evacuarea turiştilor rămaşi blocaţi în zonă de marţi, informeză Agerpres.
(I.D.)
------
Actualizare 10:30 MAI: Primul elicopter care va participa la misiunea de recuperare a turiştilor de la Bâlea a decolat
Primul elicopter care va participa la misiunea de recuperare a turiştilor de la Bâlea a decolat din Cluj, informează MAI.
Potrivit sursei citate, în cel mai scurt timp urmează să decoleze şi cel de-al doilea elicopter, din Bucureşti.
-----
Actualizare 9:27 Arafat: Două elicoptere vor evacua persoanele blocate la Bâlea
Două elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie vor evacua miercuri persoanele aflate la Bâlea, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.
"Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi şi nu ştim dacă mâine se va repara. Altă soluţie nu este. Sunt mai mulţi turişti dintre care un număr de copii şi nu sunt echipaţi ca să fie coborâţi în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele. Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie", a precizat Raed Arafat.
(I.D.)
------
ISU va solicita MAI ca un elicopter să ajungă la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac, să-i evacueze pe cei 70 de turişti, blocaţi acolo de marţi, după ce telecabina s-a stricat, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Bianca Sabău.
Cei 70 de turişti, din care 45 de copii, care au rămas blocaţi marţi, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, din cauză că s-a blocat telecabina şi nu au cum coborî, au fost cazaţi la două cabane şi li s-a asigurat gratis şi o masă caldă, a precizat, pentru Agerpres, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a societăţii care administrează telecabina.