2B Intelligent Soft a încheiat primul semestru din 2023 cu o creştere de 72% a veniturilor, în timp ce profitul său net s-a majorat cu 132%, fiind peste câştigul net aferent întregului an 2022, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
2B Intelligent Software (simbol BENTO) este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind de asemenea implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum inginerie industrială, FMCG, media, agricultură, publicitate şi asigurări. Compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitori datorită produselor sale standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator român al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management).
Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: dezvoltare software - include segementele de Dezvoltare Personalizată de Software şi Produse Software Standardizate; IT, Infrastructură IT&Cloud - prin segmentele Servicii IT şi Servicii Cloud
La finalul anului 2022, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc cofondatorul BENTO, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 28,32% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu o participaţie de 28,32%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are o capitalizare de piaţă de 78,4 milioane de lei.
• Industria IT&C din România - circa 6,6% din PIB în 2022
Conform datelor INS, industria IT&C din România reprezenta aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică de 4,8% a României din anul precedent, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând ca, în 2025, să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an.
De asemenea, la nivel global, se estimează că în 2023 cheltuielile pentru sectorul IT se vor majora cu 5,5%, până la 4.600 miliarde de dolari, impulsionat în special de segmentul de software, care va marca o creştere de două cifre în 2023. Potrivit raportului Gartner, trendul pozitiv este dat de încercarea companiilor de a menţine un control eficient asupra cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.
• Venituri şi profitabilitate în creştere pentru 2B Intelligent Soft
2B Intelligent Soft a încheiat primul semestru din 2023 raportând rezultate financiare în creştere, atât la nivelul veniturilor, cât şi la cel al profitabilităţii. Cifra de afaceri a crescut cu 35% în prima jumătate a anului curent. Din totalul cifrei de afaceri, divizia de dezvoltare software a contribuit cu 53%, în timp ce divizia IT, Infrastructură şi Cloud, alcătuită din servicii de proiectare şi implementare IT, a înregistrat o contribuţie de 47%.
Ca urmare a creşterii veniturilor din producţia de imobilizări necorporale cu 281% faţă de semestrul întâi din 2022, veniturile totale din exploatare au marcat un avans de 70,6%, până la 23,2 milioane de lei.
În ceea ce priveşte cheltuielile din exploatare, acestea au crescut cu 50%, într-un ritm mai lent comparativ cu veniturile, ajungând la 16,2 milioane de lei. Cea mai mare contribuţie la creşterea costurilor este asociată cheltuielilor de personal, care s-au majorat cu 186%. Acest lucru se datorează numărului mai mare de anagajaţi, care a ajuns la 90, comparativ cu 56 în primele şase luni din 2022. Expansiunea personalului poate fi pusă pe seama creşterii activităţii, creşterea fiind una organică.
Aceste lucruri au contribuit la realizarea unui rezultat operaţional de 7 milioane de lei (+153% în ritm anual). Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate, compania a încheiat primul semestru din 2023 cu un profit net în creştere cu 132%, peste întreg profitul net aferent anului 2022.
• Dividende de 2,1 milioane de lei pentru 2022
Fiind o companie de creştere cu un potenţial mare de dezvoltare, 2B Intelligent Soft urmăreşte să menţină un echilibru între recompensarea acţionarilor şi accesul la capitalul necesar pentru dezvoltare. Astfel, compania va folosi un sistem hibrid de politică de dividend, care implică atât distribuirea de acţiuni gratuite, cât şi plata dividendelor în numerar.
BENTO a anunţat în cadrul hotărârii AGA din 27.04.2023, repartizarea profitului net de 5,6 milioane de lei aferent anului 2022. Compania va distribui dividende în valoare de 2,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă un dividend brut de 0,16 lei/acţiune. În baza preţului de închidere din data de 21.09.2023, randamentul dividendului este de 2,7%.
Dividendele brute de 0,16 lei/acţiune vor fi plătite pe 25 octombrie 2023 acţionarilor care deţin titluri BENTO la data de înregistrare 13 octombrie 2023.
• Tot mai multe contracte semnificative pentru BENTO
BENTO a anunţat luna aceasta încheierea unui contract semnificativ a cărui valoare depăşeşte 10% din veniturile aferente ultimelor situaţii financiare. Noul contract constă în prestarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT unei companii multinaţionale din sectorul energiei. Valoarea contractului se ridică la 4,08 milioane de dolari, iar durata sa este estimată până la finalul lunii februarie 2024.
De asemenea, la începutul lunii martie 2023, compania a anunţat încheierea unui contract semnificativ în valoare de 32 de milioane de lei, în urma unei proceduri de achiziţie publică oraganizată de Distribuţie Energie Electrică România (DEER). În cadrul proiectului, compania va implementa o soluţie de automatizare a serviciilor de teren şi a managementului forţei de muncă în cadrul DEER. Astfel, compania va derula implementarea produselor proprii, Bento FSM (Field Service Management) şi Bento MDM (Mobile Device Management). Contractul are o durată de 10 ani, Bento furnizând, de asemenea, servicii de mentenanţă şi suport pe o perioada de şapte ani.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în 2B Intelligent Soft
Oportunităţi
- De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor BENTO s-a apreciat cu peste 72%, înregistrând un randament peste majoritatea competitorilor din industrie: Softbinator (-24,2% de la începutul anului) sau Arctic Stream (+33,3%), dar şi peste indicele BETAeRO din care face parte (+9,7%).
- Contractele semnificative semnate împreună cu proiectul de finanţare câştigat vor contribui semnificativ la creştrea cifrei de afaceri din 2023 şi la îndeplinirea obiectivelor anunţate în BVC.
- Rezultate financiare pozitive: compania a demonstrat în ultimii ani o performanţă financiară pozitivă, înregistrând creşteri semnificative, atât la nivelul vânzărilor, cât şi la cel la profitabilităţii.
După publicarea rezultatelor aferente primului semestru din 2023, compania se află în poziţia de a depăşi estimările din BVC.
Riscuri
- Mediul macroeconomic incert, precum şi problemele din lanţul de aprovizionare, pot conduce la fluctuaţii ale rezultatelor financiare.
- Riscul de dobândă: Unele contracte de finanţare ale companiei prevăd o rată de dobândă variabilă.
Prin urmare, compania este expusă riscului majorării acestei rate a dobânzii pe durata contractului de finanţare, ceea ce ar putea determina plata unei dobânzi mai mari şi ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii, situaţiei financiare şi rezultatelor operaţiunilor companiei.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, comunicat societate, INS, Gartner.
--------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. au venit
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 13:31)
cu d-alea gen bitnet.....sa lase o actiune la dispozitia societatii....domnilor, eu inteleg mecanismul, dar piata nu e de acord, vedeti ce a patit cotatia bnet, de ani de zile ce se intampla acolo, nu vreti sa mergeti intr-acolo, credeti-ma
1.1. Atentie ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 13:44)
nicio legatura cu ce a facut banet > vezi cum au procedat actionarii majoritari/fondatorii de la AG, respectiv CC > au cedat actiunile care le-ar fi revenit lor, s-au diluat pe ei > cel de la CC a cedat 7% din firma
1.2. corect (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 15:10)
in plus, la AG si CC majoritarul nu participa la sop, la bnet cei doi luau cel mai mult
1.3. ok (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2023, 23:47)
nu am urmarit cc sau ag…deci nu stiu cum au facut, m-am referit la formula folosita din convocator…si da stiu ca sopul bento nu e identic ca si caracteristici cu bnet, sper sa aiba cat mai putine in comun cu aia