Marele producător de aluminiu Alcoa Corp. reuşeşte să menţină încrederea investitorilor în acest sezon de raportare, prezentând venituri mai mari faţă de estimările pieţei, dar continuă să înregistreze pierderi nete, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Alcoa este o companie americană care produce şi vinde bauxită, alumină şi produse din aluminiu la nivel internaţional. Compania are un business integrat, operând pe toate segmentele ce ţin de producerea aluminiului, de la extragerea bauxitei, procesarea acesteia în alumină, precum şi topire şi turnare a aluminiului. Pe lângă acestea, compania deţine centrale hidroelectrice, de unde vinde energie electrică către piaţă angro.
În ultimele 12 luni, insiderii au realizat doar o tranzacţie pe acţiunile companiei, de vânzare, cu o valoare totală de 814,7 mii de dolari. Acţiunile companiei sunt deţinute în proporţie de 86,7% de investitori instituţionali, în timp ce insiderii controlează 1,07%. Printre cele mai mari fonduri care deţin acţiuni Alcoa se numără Blackrock (12,04%), Vanguard (10%) şi Morgan Stanley (4,83%).
Printre principalii competitori ai companiei din SUA se numără Kaiser Aluminum (capitalizare bursieră de 1,44 miliarde de dolari) şi Century Aluminium (capitalizare bursieră de 1,62 miliarde de dolari)
• Sectorul de aluminiu rămâne în trend
Aluminiul este o componentă importantă a industriei moderne, servind ca material de bază pentru tehnologiile esenţiale în tranziţia energetică, ca maşinile electrice sau instalaţiile fotovoltaice. În acelaşi timp, producţia de aluminiu este foarte poluantă, având emisii de CO2 ridicate. În prezent, sectorul se confruntă cu o presiune tot mai mare în a găsi căi mai puţin poluante de producere a acestui metal.
Preţul aluminiumului a crescut cu 7,7% de la începutul anului şi până în prezent, ridicându-se la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni. O creştere accelerată pe termen scurt a avut loc după data de 12 aprilie, atunci când Statele Unite şi Regatul Unit au implementat noi reguli care împiedică bursele de metale de top să accepte noi livrări de aluminiu şi alte metale produse în Rusia. Această ştire a avut un efect pozitiv şi asupra acţiunilor companiilor de aluminiu, inclusiv Alcoa, însă analiştii consideră această mişcare doar de termen scurt întrucât aluminiul (la fel ca ţiţeiul) este o marfă fungibilă şi este foarte probabil ca Rusia să continue să vândă aceste metale prin intermediari.
Momentan, preţul aluminiului se află pe o linie de rezistenţă, situată aproximativ în jurul nivelului de 2.600 de dolari tona, iar o eventuală străpungere a acestui nivel şi o continuare ascendentă a trendului ar influenţa pozitiv cotaţiile companiilor de aluminiu.
Pe de altă parte, un risc de scădere a preţului ar veni din situaţia macroeconomică, mai exact o cerere mai slabă din China, care este responsabilă de 60% din producţia mondială de aluminiu, iar Rusia, ţară aflată sub mai multe pachete de sancţiuni, este al treilea cel mai mare producător de profil.
• Alcoa rămâne pe pierdere, dar înregistrează venituri peste aşteptări
Alcoa a raportat pentru primul trimestru al anului o pierdere de 252 milioane de dolari sau 1,41 dolari/acţiune (+9,1% faţă de primele trei luni din 2023), o pierdere cu mult mai mare faţă de estimările analiştilor, pe când veniturile s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari (-2,7% în ritm anual), dar peste estimări. Profitul net pe acţiune ajustat s-a ridicat la -0,81 dolari în primele trei luni din 2024 (+252%). Rezultatele reflectă scăderea preţurilor medii realizate de terţi pentru aluminiu şi costurile de producţie mai mari, parţial compensate de costurile mai mici cu materia primă şi energia.
Printre realizările companiei în cursul anului este perfectarea achiziţiei Alumina Ltd., prin care societatea îşi va consolida poziţia ca lider mondial în domeniul aluminiului, o emisiune de obligaţiuni verzi în sumă de 750 de milioane de dolari şi iniţierea unui program de productivitate şi competitivitate, prin care se încearcă un control mai bun al cheltuielilor operaţionale.
Anul 2023 a fost unul mai dificil pentru companie, care s-a văzut afectată de cheltuielile mari cu energia, dar şi de calitatea mai slabă a materiilor prime utilizate. Astfel, la sfârşitul anului trecut, producătorul de aluminiu a raportat venituri în scădere cu 15% faţă de 2022, în timp ce pierderea netă s-a adâncit până la 3,65 dolari/acţiune, faţă de -0,68 dolari/acţiune în 2022.
Printre principalele probleme care ar fi putut să influenţeze menţinerea unui trend negativ în 2023 sunt scăderea marjelor din cauza exploatării bauxitei de calitate inferioară, costurile mai mari cu energia, provocările legate de autorizaţii şi o listă de active neperformante care au cauzat pierderi în al treilea trimestru din 2023 şi care vor avea nevoie de decizii mai drastice pentru a fi optimizate.
Pentru 2024, compania estimează că producţia şi livrările de alumină şi aluminiu vor rămâne aproximativ aceleaşi faţă de proiecţia anterioară. Astfel, livrările se vor ridica la 12,7 - 12,9 milioane tone metrice de alumină şi 2,5 - 2,6 milioane tone metrice de aluminiu.
• "Hold" pe acţiunile Alcoa
În prima jumătate a lunii aprilie, analiştii au actualizat preţurile ţintă pentru acţiunea Alcoa, menţinându-le în jurul nivelului de 30 de dolari/acţiune. Astfel, de la începutul anului şi până acum, Bank of America a dat un preţ ţintă de 32 de dolari/acţiune (faţă de 31 de dolari/acţiune anterior), BMO Capital Markets a dat un preţ de 30 de dolari/acţiune (faţă de 29 de dolari/acţiune anterior), UBS Group a stabilit un preţ ţintă de 29 de dolari/acţiune pentru companie într-un raport de iniţiere, iar JP Morgan au crescut preţul la 30 de dolari/acţiune (faţă de 32 de dolari/acţiune).
Conform informaţiilor MarketBeat, preţul de consens al pieţei pentru acţiunile Alcoa este de 30,88 dolari/acţiune, valorile maxime şi minime ale estimărilor variind între 42 şi 25 dolari/acţiune. Conform rapoartelor a 13 analişti, recomandarea pentru investitori este de "Hold".
Pe partea de dividend, compania oferă în prezent un randament anual al dividendelor de 1,11%, ceea ce reprezintă o valoare trimestrială de 0,1 dolari/acţiune, iar valoarea anuală este de 0,4 dolari/acţiune. Astfel, pentru ca un investitor să aibă un câştig de 100 de dolari pe lună doar din dividende, acesta trebuia să investească o sumă de 108,270 dolari sau să deţină în portofoliu circa 3.000 de acţiuni, notează TradeVille.
• Alcoa pe grafic - posibilă revenire, în 2024
Ultimii doi ani au fost dificili pentru acţiunile Alcoa, care din a doua jumătate a anului 2022 au intrat pe un trend negativ accentuat, diminuandu-şi valoarea cu aproape 77% între martie 2022 şi octombrie 2023. Cu toate acestea, sfârşitul anului 2023 a marcat o inversare a trendului care a continuat şi în 2024, preţul acţiunilor fiind acum la un nivel de circa 36 de dolari/acţiune şi peste media mobilă de 200 şi de 50.
Mediile mobile afişate pe grafic se apropie de o posibilă intersectare "Golden Cross", ceea ce ar indica o posibilă confirmare a inversării de trend. În prezent, preţul s-a oprit într-un punct de rezistenţă puternic, dat atât de linia de rezistenţă a trendului ascendent, cât şi de o rezistenţă istorică, confirmată de mai multe ori în prima jumătate a anului 2023.
De la începutul lunii aprilie, preţul acţiunii se află în jurul nivelului 35 - 37 dolari/acţiune, având un moment de consolidare pe grafic. Având în vedere faptul că societatea raportează după închiderea pieţei, există posibilitatea desfăşurării a două scenarii.
În cazul în care piaţa reacţionează pozitiv, preţul ar putea trece de linia de rezistenţă, urcând către următorul nivel de rezistenţă situat la circa 42,3 dolari/acţiune. Al doilea scenariu presupune o scădere a preţului pe termen scurt, până în regiunea nivelului situat între 30 şi 28 de dolari/acţiune şi o urmare a trendului ascendent pe termen mediu şi lung.
Evoluţia puternică a preţului din luna martie ar putea prezenta o vulnerabilitate pentru perioada de raportare, chiar şi în cazul unor rezultate mai bune faţă de estimări, întrucât investitorii ar fi mai predispuşi să vândă pentru a marca din profituri. Acest pattern a mai fost repetat de companie la începutul anului, atunci când a publicat raportul de final de an, dar a fost observat şi în cazul celor mai recente raportări de pe Wall Street, spre exemplu cazul Delta Airlines sau JP Morgan Chase.
În cursul zilei de 17 aprilie, preţul acţiunii Alcoa a închis piaţa în scădere cu 1,5% faţă de ziua anterioară. Cu toate acestea, piaţa a avut o reacţie pozitivă after-market, după raportare, atunci când preţul a înregistrat o creştere de 3%. Cel mai probabil că reacţia pozitivă a pieţei a venit în urma anunţării unor venituri mai mari faţă de estimări, dar şi a faptului că societatea a confirmat păstrarea estimărilor de producţie în continuare.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alcoa
Oportunităţi
-Cerere: Aluminiul este un material care se bucură de o cerere mare pe piaţă, întrucât este un element utilizat pe larg în industria tehnologică modernă. Acest lucru creează un mediu favorabil pentru marii producători de aluminiu.
-Dimensiune şi experienţă: Alcoa este un mare producător de aluminiu, extins la nivel internaţional şi cu o vechime mare în piaţă, ceea ce îi dă posibilitatea de a avea know how-ul necesar şi o bază de clienţi pe care să se bazeze chiar şi în perioadele nefavorabile macro.
Riscuri
-Pesimism din partea pieţei: Analiştii apreciază Alcoa mai puţin decât alte companii de produse industriale. Ratingul de consens pentru Alcoa este "Hold", în timp ce ratingul mediu de consens pentru companiile de produse industriale este "Moderate Buy".
-Companie supraevaluată: Chiar dacă Alcoa are un P/S şi P/B puţin mai mici faţă de piaţă - 0,6x vs 1,7x şi 1,5x vs 1,5x, aceasta are un EV/EBITDA cu mult mai mare, multiplul însumând 15,3x faţă de 5x, cât ar fi mediana industriei din ultimii trei ani, ceea ce ilustrează faptul că societatea ar putea fi supraevaluată din perspectiva multiplilor.
-Situaţii financiare slabe: În ultimele şase trimestre, compania a înregistrat doar pierderi nete, în timp ce veniturile operaţionale au fost preponderent în scădere.
*Grafice actualizate la 18 aprilie
Sursele menţionate TradeVille în acest raport sunt: investors.alcoa.com, alphaspread, tradingview.com, iea.org, finance.yahoo.com, seekingalpha.com, defenseworld.net, marketbeat.com.
-------------------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.