TradeVille: Băncile româneşti oferă mai multe credite, dar incertitudinile rămân

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2023

TradeVille: Băncile româneşti oferă mai multe credite, dar incertitudinile rămân

Banca Transilvania previzionează noi cifre record pentru acest an

La şedinţa Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) din data de 20 iunie 2023, s-a oferit recomandarea ca, printre altele, băncile româneşti să acumuleze rezerve de capital, în contextul în care incertitudinile economice rămân în continuare. CNSM a remarcat creşterea volumelor de credite acordate, iar profitabilitatea şi lichiditatea sectorului bancar rămân stabile. Urmărind consolidarea poziţiilor pe piaţă, principalele bănci din sectorul bancar românesc concurează pentru activele OTP Bank România, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grupul Banca Transilvania (grupul BT) este cel mai mare grup financiar-bancar din România, cu active totale de 147,9 miliarde RON la 31 martie 2023. Principalul domeniu de activitate al grupului BT este domeniul bancar. Alte domenii de activitate includ leasing şi credite de consum, servicii de brokeraj, administrarea activelor şi altele.

Potrivit raportului anual al BNR aferent anului 2021, cota de piaţă a Băncii Transilvania, în sistemul bancar românesc, este de 19,5%, ocupând poziţia întâi după active.

Concurenţii grupului BT sunt alte mari grupuri financiar-bancare, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank România, UniCredit Bank România şi altele.

La 31 decembrie 2022, capitalul social al BT era controlat în proporţie de 76,7463% de persoane juridice, printre care se regăsesc NN Group (9,4%) şi BERD (8,6%). Restul până la 100% este deţinut de persoane fizice.

Evenimente recente din sectorul bancar românesc

În şedinţa din data de 20 iunie 2023, CNSM a aprobat Recomandarea nr. R/2/2023 pentru menţinerea amortizorului anticiclic de capital la 1% în România, începând cu 23 octombrie 2023. Decizia se bazează pe conjunctura internaţională nesigură, dezechilibrele interne şi impactul pozitiv al amortizorului asupra creditării. Ritmul de creştere a creditării rămâne pozitiv, cu o uşoară temperare, iar lichiditatea şi profitabilitatea sectorului bancar sunt stabile. Pentru rezilienţa sistemului financiar, se recomandă acumularea de rezerve de capital şi monitorizarea evoluţiei economice şi a creditării în contextul incertitudinilor internaţionale şi regionale. Cu toate că nu a făcut vreo recomandare explicită cu privire la politica de dividende a băncilor, acumularea de rezerve de capital poate fi un motiv pentru care băncile ar putea să nu distribuie capital către acţionari.

În ziua publicării recomandării amintite anterior, respectiv 22 iunie 2023, acţiunile TLV şi BRD au scăzut, fiecare, cu peste 1%, până la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare.

În T1 2023, companiile au cerut mai puţine credite în lei şi mai multe în euro. Băncile autohtone au înregistrat o scădere a cererii de credite în lei din partea companiilor nefinanciare, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. În primele trei luni, cererea a scăzut cu 0,3%, în timp ce valoarea creditelor acordate în euro a crescut substanţial, pentru toate maturităţile. Anticipările pentru T2 2023 indică menţinerea cererii la nivel agregat, însă se preconizează o continuare a reducerii cererii de credite în segmentul IMM. De asemenea, ponderea creditelor respinse a înregistrat o creştere moderată.

În schimb, la nivelul gospodăriilor, s-a observat o dinamică opusă. Valoarea creditelor acordate în lei a crescut cu 4,4%, în T1 2023 faţă de T1 2022, respectiv cu 3,2% în aprilie 2023, faţă de aprilie 2022. În schimb, valoarea creditelor în euro a scăzut cu 10%, faţă de luna aprilie 2022. 

Potrivit BNR, dobânzile aferente creditelor scad, cele mai mici rate fixe fiind oferite de băncile mari din România. Dobânzile medii pentru creditele populaţiei au înregistrat o scădere graduală. Băncile susţin că cererea scăzută şi dobânzile ridicate au influenţat această tendinţă. Împrumuturile ipotecare şi de refinanţare devin mai accesibile. Pe segmentul creditelor ipotecare, Banca Transilvania şi BCR concurează pentru cele mai bune dobânzi fixe de pe piaţă. În prezent, majoritatea dobânzilor fixe se situează între 7-8%, iar Banca Transilvania oferă o dobândă anuală de 5,9%. La 31 martie 2023, creditele ipotecare acordate de grupul BT, luate în valoare brută, reprezentau 23,8% din valoarea portofoliului de credite brute. Grupul acordase cu 5,3% mai multe credite noi în T1 2023 faţă de T1 2022.

Banca Transilvania, în cursa pentru achiziţia OTP Bank România

Banca Transilvania concurează cu alte bănci româneşti pentru preluarea activelor OTP Bank România, filiala băncii maghiare care şi-a anunţat retragerea din România, luna trecută. Printre companiile care licitează pentru OTP Bank România se numără UniCredit, Raiffeisen Bank România şi BCR, printre altele. OTP va lua o decizie cu privire la filiala sa din România după ce va evalua interesul băncilor implicate în licitaţie.

Tranzacţia ar putea fi evaluată la 300 de milioane de euro şi ar putea include şi activele din Republica Moldova ale filialei OTP. La 31 decembrie 2022, OTP Bank România controla active de 19,9 miliarde RON, având o cotă de piaţă de circa 3%.

Perspective 

Deşi acordă, pe alocuri, credite mai ieftine, Banca Transilvania previzionează noi cifre record pentru acest an. Grupul BT estimează creşterea veniturilor consolidate până la 6,1 miliarde RON (+13% vs. 2022). De asemenea, BT anticipează creşterea activelor totale până la 152 miliarde RON (13,6% vs. 2022).

Grupul BT întreprinde eforturi de digitalizare. În jurul Idea::Bank, pe care a achiziţionat-o în anul 2021, BT planifică dezvoltarea primei bănci 100% digitale. În România, banca ocupă poziţia a doua în topul celor mai digitalizate bănci din România, delimitându-se faţă de concurenţi prin atractivitatea pentru noii clienţi. Primul loc al acestui clasament este ocupat de BCR. Totodată, BCR se află în top 3 bănci digitale la nivel mondial, datorită aplicaţiei mobile George.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea TLV

Oportunităţi

- Acţiune lichidă: una dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB.

- Performanţe financiare solide: bancă profitabilă, solvabilă, lider de piaţă. 

- Oportunitatea consolidării poziţiei de piaţă. BT licitează pentru activele OTP Bank România, având astfel şansa de a-şi întări poziţia dominantă din România şi, posibil, din Republica Moldova.

- Previziuni optimiste pentru acest an: BT a bugetat venituri record pentru acest an, precum şi o creştere a activelor totale.

- Credite competitive. Dobânzi fixe competitive pe categoria creditelor ipotecare, care au o pondere semnificativă în portofoliul de credite al băncii.

Riscuri

- Acumularea rezervelor de capital s-ar putea face în detrimentul acordării de dividende. În contextul în care CNSM emite recomandări de prudenţă şi în următorii ani, Banca Transilvania ar putea conserva capital în detrimentul distribuirii de dividende către acţionari. 

- Scăderea dobânzilor, ca urmare a încheierii ciclului înăspririi politicii monetare, ar putea afecta marjele de dobândă şi ar putea contribui la diminuarea profitabilităţii generale.

TradeVille: Băncile româneşti oferă mai multe credite, dar incertitudinile rămân

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bvb.ro, cnsmro.ro, rapoarte financiare BT, bankingnews.ro, sondaj privind creditarea companiilor financiare şi a populaţiei - mai 2023 (bnr.ro) Bloomberg.

----------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A cazut toata bursa pe 22 Iunie. Nici o legatura cu acea decizie mentinoata in articol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb