TradeVille: Broadcom are vânzări record în anul fiscal 2023

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2023

TradeVille: Broadcom are vânzări record în anul fiscal 2023

Broadcom Inc. din SUA a încheiat anul fiscal 2023, încheiat în 29 octombrie, raportând venituri totale record, depăşind estimările analiştilor în ceea ce priveşte profitabilitatea netă. Compania estimează pentru următorul an o creştere cu 36,7% a indicatorului EBITDA, concentrându-se totodată pe integrarea VMware în structura companiei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Broadcom este o companie tehnologică globală care proiectează, dezvoltă şi furnizează o gamă largă de soluţii software pentru semiconductori şi infrastructură. Compania are un portofoliu diversificat şi activează în diverse industrii, oferind produse şi servicii care permit furnizarea de date, voce, video şi conţinut multimedia.

Broadcom se concentrează pe poziţia de lider tehnologic şi pe soluţii software de semiconductori şi de infrastructură de primă categorie. Compania este lider global în numeroase segmente de produse care deservesc cele mai de succes companii din lume.

Compania îşi desfăşoară activitatea pe următoarele divizii cheie:

- Semiconductor Solutions: Broadcom este un jucător important în industria semiconductorilor, oferind o gamă largă de produse din diferite categorii, precum: Infrastructură cu fir, comunicaţii wireless, comunicaţii pentru întreprinderi, stocare de date.

- Infrastructure Software: pe lângă ofertele sale de semiconductori, Broadcom are o gamă de soluţii software de infrastructură. Acest segment include produse software pentru Mainframe Software Symantec Enterprise Security şi Software CA Technologies.

În cadrul acţionariatului Broadcom, 82,8% din capital este deţinut de investitori instituţionali, în timp ce investitorii individuali deţin 2,91% din capital. Printre cei mai importanţi acţionari instituţionali se numără The Vanguard Group, una dintre cele mai mari companii de asset management, cu 9,32% din capital, urmat de Capital Research & Management, cu o pondere de 6,86%.

În prezent, funcţia de CEO este ocupată de Hock Tan, încă din martie 2006. Acesta a deţinut în trecut funcţia de director general al Pacven Investments, un fond de capital de risc din Singapore, ocupând, de asemenea, funcţii de conducere în companii importante precum General Motors şi PepsiCo.

Cognitive Market Research: Piaţa globală a companiilor "fabless" - estimată la 248,9 miliarde dolari în 2023

Lumea trece printr-o revoluţie digitală, iar în centrul acestor transformări se află industria semiconductorilor, considerată coloana vertebrală a electronicii moderne. Cele mai mari cinci companii din S&P 500, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet şi Meta Platforms, excluzând Nvidia, cu o pondere totală de aproape 23% în indice, depind de semiconductoare pentru a-şi alimenta produsele şi servicii.

Nvidia se găseşte, împreună cu Apple, Qualcomm, AMD şi Broadcom, în categoria companiilor "fabless", fiind specializată în designul semiconductorilor, fără a avea, însă, resurse pentru linii de producţie interne.

Potrivit Cognitive Market Research, piaţa globală a companiilor "fabless" a fost evaluată la 206,8 miliarde de dolari în 2022, estimându-se că va ajunge la 248,9 miliarde de dolari în 2023 (+10,2%). În timp ce trimestrul al doilea este, în mod obişnuit, un trimestru cu scăderi, anul acesta, în perioada aprilie - iunie 2023, s-a înregistrat o creştere a livrărilor de GPU-uri şi a cotei de piaţă pentru toţi cei trei mari jucători, AMD, Nvidia şi Intel, datorită normalizării pieţei PC-urilor. Astfel, Intel a încheiat trimestrul cu o cotă de 68% din piaţă, urmat de Nvidia - cu 18% şi de AMD - cu 14%.

Rezultate în creştere pentru Broadcom

Producătorul de cipuri a încheiat anul fiscal 2023 înregistrând creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la cel al profitabilităţii nete. Vânzările totale au crescut cu 8% faţă de anul fiscal 2022, atingând un nivel record de 35,8 miliarde de dolari, în principal datorită investiţiilor în acceleratoare şi conectivitatea reţelei pentru inteligenţă artificială.

De asemenea, compania a înregistrat un nivel record al marjei EBITDA, de 65%, în timp ce profitul operaţional a crescut cu peste 14% faţă de anul fiscal 2022.

Din totalul veniturilor, 79% au fost realizate de segmentul Semiconductor Solutions, restul de 21% fiind realizat de segmentul Infrastructure Solution. În ceea ce priveşte rezultatele aferente ultimului trimestru fiscal, compania a raportat venituri sub aşteptările analiştilor, dar în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net pe acţiune (EPS) a depăşit consensul analiştilor de 10,98 dolari, urcând uşor, până la 11,06 dolari.

Broadcom a prognozat venituri anuale pentru exerciţiul fiscal 2024 sub estimările analiştilor de pe WallStreet, din cauza cheltuielilor în scădere ale companiilor şi a concurenţei acerbe, care pun presiune tot mai mare asupra achiziţiei VMWare. După publicarea raportului anual, săptămâna trecută, acţiunile companiei se depreciau cu peste 1% la Bursa din New York, notează TradeVille.

Conform analiştilor de la Insider Intelligence, "perspectivele depind în mare parte de capacitatea companiei de a îmbina restructurarea în strategia sa pe termen lung privind inteligenţa artificială". Totodată, la nivelul profitabilităţii, Broadcom estimează o valoare de 30 de miliarde de dolari a indicatorului EBITDA ajustat, reprezentând astfel o marjă de 60% din veniturile preconizate. Continuând integrarea companiei VMWare în portofoliul sau, Broadcom are ca obiectiv îmbunătăţirea contribuţiei EBITDA a VMware la 8,5 miliarde de dolari în termen de trei ani, însă nu fără a înregistra un cost de tranziţie de aproximativ un miliard de dolari.

Broadcom a finalizat achiziţia VMware

După o lungă perioadă de aşteptare, Broadcom a finalizat, la sfârşitul lunii noiembrie, achiziţia de 69 de miliarde de dolari a companiei de cloud computing VMware, după ce a primit aprobarea din partea autorităţilor de reglementare pe una dintre cele mai mari pieţe pe care activează, cea chineză.

Tranzacţia încheiată este una dintre cele mai mari realizate la nivel global şi face parte din eforturile directorului general Hock Tan de a impulsiona activitatea de software a producătorului de cipuri.

Aprobarea din partea autorităţilor de reglementare din China a venit în contextul în care tensiunile continue cu SUA în jurul unor măsuri mai dure de control al exporturilor de cipuri au alimentat temerile unor investitori cu privire la capacitatea companiei de a încheia tranzacţia înainte de termenul limită de 26 noiembrie.

Parteneriatul cu Alphabet continuă

Alphabet a anunţat la finalul lunii septembrie că nu vede vreo schimbare în relaţia sa cu principalul furnizor de cipuri, Broadcom, după ce s-a vehiculat renunţarea de către Google la producătorul de cipuri ca furnizor, începând cu anul 2027. În urma ştirii apărute în The Information, acţiunile au scăzut cu 4,3%, urmând a recupera pierderea după anunţul Alphabet. Ca urmare a boom-ului AI, Broadcom este văzută ca fiind cea de-a doua companie câştigătoare după Nvidia, în condiţiile în care se estimează că în anul 2024, tehnologia ar urmă să reprezinte 25% din veniturile companiei din cipuri.

Analiştii de la JP Morgan au estimat, la jumătatea acestui an, că Broadcom ar putea obţine venituri de 3 miliarde de dolari de la Alphabet în acest an, după accelerarea recentă a comenzilor din partea Google pentru cipurile TPU. De asemenea, Broadcom colaborează şi cu Meta Platforms pentru cipurile personalizate ale gigantului social media.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Broadcom

Oportunităţi

- Parteneriate cu branduri puternice din domeniul Tech: Broadcom şi-a construit parteneriate solide cu jucători majori din domeniul technologiei, cel mai mare dintre acestea fiind cu Google. Aceste relaţii menţin o bază solidă a cererii pentru produsele sale.

- Cota de piaţă: Broadcom a reuşit în ultimii 12 ani să îşi majoreze cota de piaţă, de la 2,2% în anul 2010, la 4% la finalul anului 2022.

- HOLD: Analiştii de pe MarketBeat estimează un rating HOLD ("păstrează") pentru acţiunea Broadcom, înregistrând o potenţială uşoară scădere de 4,8%, având un preţ ţintă de 878,45 dolari/acţiune. De asemenea, din totalul analiştilor, aproximativ 75% estimează un rating BUY ("cumpără") pentru acţiunea Broadcom, în timp ce restul analiştilor prezintă o poziţie mai conservatoare.

Riscuri

- Concurenţă puternică din partea rivalilor: Broadcom se confruntă cu o concurenţă intensă din partea altor companii, inclusiv AMD, Intel şi Nvidia, care au câştigat cotă de piaţă în ultimii ani. Aceşti concurenţi oferă soluţii alternative de procesoare, care pot fi mai atractive pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul şi performanţa produselor.

- Potenţiale breşe de securitate: având în vedere posibilitatea riscurilor care decurg din lacunele de securitate ale produselor companiei, aceasta este ameninţată cu un risc sporit de a plăti litigii în caz de răspundere. Acest lucru ar putea compromite atât profitabilitatea companiei, cât şi imaginea acesteia.

- În ultimele trei luni, insiderii din cadrul Broadcom au vândut cu 49,43% mai multe acţiuni ale companiei decât au cumpărat. Mai exact, aceştia au cumpărat acţiuni Broadcom de 858.960 de dolari şi au vândut de 1,28 milioane de dolari.

Sursele menţionate de TradeVille TradeVille în acest raport sunt: broadcom.com, raport companie, Forbes, Financial Times, Cognitive Market Research, WccfTech, Reuters, bstrategyinsights.com, MarketBeat.

----------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb