TradeVille: Carnival - călătoriile continuă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Turism / 1 aprilie

TradeVille: Carnival - călătoriile continuă

Carnival Corp. a raportat rezultate în concordanţă cu aşteptările analiştilor pentru primul trimestru al acestui an, cu venituri în creştere cu 22%. În acelaşi timp, compania a avertizat că veniturile sale pe tot parcursul anului vor avea de suferit din cauza prăbuşirii unui pod cheie din Baltimore care a oprit traficul naval într-un port folosit de Carnival, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Carnival Cruise Line a fost fondată în 1972 de Ted Arison, iniţial ca o companie privată, care a devenit ulterior lider în croaziere, operând 24 de nave. Caracteristica distinctivă a liniei este coşul său roşu, alb şi albastru, modelat ca o coadă de balenă. Linia de croaziere Carnival este principalul furnizor de croaziere pe tot parcursul anului în Bahamas, Caraibe şi Mexic şi operează, de asemenea, croaziere sezoniere în Canada, New England, Alaska, Hawaii, Bermuda şi Europa, şi navighează pe tot parcursul anului în Australia. Portofoliul de linii de croazieră de clasă mondială a companiei conţine mărci precum AIDA Cruises, Carnival Cruise Line, Costa Cruises, Cunard, Holland America Line, P&O Cruises (Australia), P&O Cruises (UK), Princess Cruises şi Seabourn. Nava Mardi Gras, cu 5.282 de pasageri, a intrat în serviciu în 2021, navigând din Portul Canaveral, Florida, ca prima nava de croazieră din America de Nord alimentată cu gaze naturale lichefiate (GNL) şi prima care are un montagne-russe pe mare.

În 2021, linia de croaziere Carnival a fost votată "Cea mai bună linie de croaziere oceanică" în cadrul premiilor 10 Best Readers' Choice Awards ale USA Today. În plus, compania a fost numită "Cea mai bună linie de croaziere internă" şi "Cea mai bună linie de croaziere pentru familii" de către Travel Weekly.

Josh Weinstein este actualul CEO al companiei din august 2022, activând în societate încă din 2007, ca trezorier. Înainte de a se alătura Carnival, a activat ca avocat corporativ.

Carnival este deţinută majoritar de investitiorii instituţionali, care controlează 60,54% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. Compania se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor insituţionali din întreaga industrie, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 10,11%, la data de 30.12.2023, urmat de Blackrock, cu o cotă de 5,74%, şi de Public Investment Fund, care deţine 4,54% din totalul acţiunilor.

Statista: Piaţa globală a croazierelor - estimată la 30,11 miliarde de dolari la finele lui 2024

Potrivit Statista, piaţa globală a croazierelor este estimată să valoreze 30,11 miliarde de dolari până la finalul anului curent, fiind aşteptată să crească la 36,67 miliarde de dolari până în 2028, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 5,05%. Venitul mediu pe client se aşteaptă să ajungă la suma de 1.005 dolari, în timp ce, la nivel global, cele mai mari venituri ale acestui an sunt aşteptate să fie înregistrate în SUA (15 miliarde de dolari).

Continuând tendinţa începută în 2023, odată cu începerea unui nou an, industria croazierelor îşi menţine poziţia, înregistrând rate ridicate de ocupare şi timpi de rezervare mai lungi. Potrivit CEO-ului Carnival, Josh Weinstein, compania intră în acest an cu "cea mai bună poziţie de rezervare văzută vreodată", şi aproape două treimi din capacitatea sa de ocupare deja rezervată.

Norwegian Cruise Line Holdings se aşteaptă, la rândul său, la o ocupare de 103% în 2023, cu nivelurile ridicate care sunt estimate să se menţină şi în 2024. Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, MSC Cruises şi Norwegian Cruise Line îşi măresc prezenţa în regiune, cu sosirea mai multor nave în China, Orientul Îndepărtat şi Asia de Sud-Est, odată cu redeschiderea pieţei chineze pentru brandurile internaţionale.

Se estimează că aproximativ 35,7 milioane de pasageri vor călători cu croaziere în 2024, faţă de 31,5 milioane în 2023 - ceea ce înseamnă cu 6% mai mulţi pasageri decât cei care au călătorit în 2019, conform Asociaţiei Internaţionale a Liniilor de Croazieră (CLIA).

Rezultate solide în primul trimestru, pentru Carnival

Impulsionată de o cerere robustă, Carnival a obţinut rezultate solide în primul trimestru al anului 2024 şi şi-a proiectat un profit în creştere pentru anul curent. Compania a raportat un rezultat net ajustat pe acţiune de -0,14 dolari, depăşind aşteptările consensului, de -0,18 dolari/acţiune şi nivelul înregistrat în 2023, de -0,55 dolari/acţiune.

Veniturile au crescut cu 22%, ajungând la 5,41 miliarde de dolari, în linie cu estimarea analiştilor de 5,40 miliarde de dolari. Aceste performanţe au fost puse pe seama cererii mai mari în apropierea perioadei de călătorie.

În primul trimestru fiscal, compania a anunţat rezervări puternice pentru segmentele sale, cu o pondere a rezervărilor mai mare comparativ cu anul precedent. În ciuda inventarului limitat, volumele de rezervări au atins niveluri fără precedent, datorită unei cereri solide pentru călătoriile viitoare. Sporirea cererii a condus la creşterea preţurilor şi la o perioadă de rezervări mai lungă. Rezervările pentru restul anului 2024 rămân cele mai bune din istorie, cu depozitele totale ale clienţilor ajungând la 7 miliarde de dolari, comparativ cu 6,4 miliarde de dolari raportaţi în trimestrul anterior. Noii clienţi au crescut cu peste 30% faţă de anul precedent.

Operatorul de croaziere se aşteaptă ca impactul accidentului din Baltimore să afecteze câştigurile anuale ajustate cu până la 10 milioane de dolari. Una dintre navele Carnival Cruise Line ale companiei a navigat tot timpul anului din Baltimore, a declarat directorul executiv Josh Weinstein.

Totodată, compania a crescut impactul aşteptat al perturbărilor din Marea Roşie la 0,09 dolari/acţiune, faţă de 0,07 - 0,08 dolari estimat în ianuarie. Carnival se aşteaptă acum la un profit ajustat pe acţiune pentru întregul an de 0,98 dolari, faţă de prognoza anterioară, de 0,93 dolari, uşor sub estimările consensuale de 1 dolar/acţiune.

Acţiunea Carnival - în declin, anul acesta

Acţiunile Carnival au înregistrat o creştere de 0,94% după publicarea rezultatelor financiare, ajungând la 17,19 dolari. De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Carnival au înregistrat o scădere de 6%, în timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 11%. În ultimii cinci ani, preţul acţiunilor a marcat o creştere de 87%, notează TradeVille

Totodată, în ultimele 12 luni, aprecierea acţiunilor companiei a fost de 92% pe măsură ce cererea în creştere pentru călătoriile internaţionale a dus la venituri impresionante pentru industria croazierelor. În comparaţie, acest trend a dus la o apreciere în lanţ a competitorilor direcţi: acţiunile Royal Carribean au crescut cu 10%, titlurile Norwegian Cruise Line Holdings - cu 8%. În ultimele cinci luni, preţul acţiunii s-a situat preponderent peste media mobilă simplă de 200 de zile.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Carnival

Oportunităţi

-Extindere: La începutul acestui an, Carnival a adăugat o nouă navă, Carnival Firenze, extinzând flota la 27 de nave. Aceasta va începe să navigheze începând cu 25 aprilie 2024, oferind croaziere de trei şi patru zile în Mexic şi pe Insula Catalina şi croaziere de cinci, şase şi şapte zile în Riviera Mexicană. De asemenea, Carnival a anunţat recent un acord cu Meyer Werft, pentru a construi a cincea navă de croazieră din clasa Excel, cu livrarea programată în anul 2028. În acelaşi timp, în februarie, a fost anunţată prima comandă nouă plasată în ultimii cinci ani a navei din clasa Excel, a patra navă care se va alătură liniei de croazieră Carnival, cu termen de livrare în anul 2027.

-Premii: Linia de croazieră Carnival a fost câştigător în cadrul premiilor 10Best Readers' Choice Awards de la USA Today, obţinând cea mai mare distincţie, de "Cea Mai Bună Linie de Croazieră Oceanică" pentru al doilea an consecutiv. Carnival Celebration, una dintre cele mai recente nave adăugate la flota liniei de croazieră, a fost, de asemenea, votată cea mai bună navă de croazieră, atât în categoriile de gastronomie, cât şi de divertisment.

-Investiţii: Carnival a anunţat planuri de extindere a portului Celebration Key, destinaţie proiectată exclusiv pentru linia de croaziere Carnival. Investiţia este estimată să valoreze 100 de milioane de dolari, cu termen de finalizare la jumătatea anului 2025, şi va primi aproximativ 4 milioane de oaspeţi anual până în 2028.

-Upgrade: La începutul acestui an, analiştii de la Well Fargo i-au acordat companiei un rating de Overweight, de la Equal-Weight, cu un preţ ţintă de 22 de dolari/acţiune, reprezentând o creştere de 1,63%. În comparaţie, Norwegian Cruise Line a primit un downgrade din partea analiştilor, cu un preţ ţintă de aproximativ 18 dolari/acţiune.

-BUY: Carnival are în prezent 17 recomandări de BUY (cumpără) dintr-un total de 27, conform ratingurilor analiştilor de pe WSJ. Preţul ţintă mediu este de 21,08 dolari, cu un maxim la 26 de dolari şi un minim la 13 dolari. Valorile medii sunt peste preţul din piaţă, de aproximativ 17 dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 21,41 dolari, cu o prognoza minimă de 13,13 dolari şi o prognoză maximă de 27,3 dolari.

Riscuri

-Capacitate: Companiile se confruntă cu lipsa capacităţii în faţa cererii crescute pentru călătorii, ceea ce reprezintă o problemă care împiedică rezervările. CEO-ul Carnival, Josh Weinstein, a declarat în septembrie că volumele pentru 2024 vor scădea deoarece compania ar putea rămâne fără inventar pentru a vinde, în ciuda unei creşteri de 5% a capacităţii faţă de 2023.

-Accident: În urma incidentului din 26 martie, în care podul Francis Scott Key din portul Baltimore s-a prăbuşit, mai multe lanţuri de aprovizionare au fost afectate, dar şi programul de croaziere al oraşului Baltimore. Portul Baltimore a informat că traficul naval este suspendat. Croaziera Carnival Legend, care era programată să se întoarcă pe 31 martie în portul Baltimore, a fost redirecţionată în alt oraş. De asemenea, următoarea croazieră, programată să plece din Baltimore pe 31 martie, va fi redirecţionată. Navele Carnival Legend şi Carnival Pride au programate plecări din Baltimore până în această toamnă. Royal Carribean, Norwegian Cruise Line şi American Cruises vor fi, de asemenea, afectate, terminalul de croazieră Cruise Maryland al portului Baltimore fiind locul de origine pentru acestea.

-Concurenţă: Pentru anul curent, Royal Carribean numără un total de cinci nave care se vor alătura flotei până la finalul anului, comparativ cu Carnival, care are doar două nave aşteptate pentru acest an. Totodată, Royal Carribean a lansat pe 27 ianuarie "Icon of the Seas", cel mai mare vas de croazieră din lume, ce poate găzdui 7.600 de pasageri. În iulie 2024, Royal va debuta cu nava Utopia of the Seas, care va avea o capacitate de 5.668 pasageri, în timp ce noile nave Carival vor găzdui 4.300 pasageri, respectiv 2.996 pasageri.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, CruiseCritic, Carnivalcorp, Yahoo Finance, Statista, Cruise Industry News, Reuters, WSJ, TradingView, MarketWatch, Carnival News, Baltimoresun, TheTravel.

----------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb