TradeVille: Coca-Cola aduce optimism în rândul investitorilor de la New York

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie

TradeVille: Coca-Cola aduce optimism în rândul investitorilor de la New York

The Coca-Cola Co. a raportat, la data de 11 februarie, creşteri pe toate palierele, fiind, şi în raportul pentru 2024, peste estimările pieţei. Pe lângă dividendele şi răscumpărările de acţiuni anunţate, compania a oferit, la începutul acestui an, şi o creştere a cotaţiei acţiunii de 8,6%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Coca-Cola a fost constant clasată drept cel mai important brand de băuturi răcoritoare din lume, având o valoare totală de brand de peste 106 miliarde de dolari în 2024. Valoarea a rămas constantă comparativ cu cea înregistrată în 2023, plasând brandul pe locul 15 la nivel global. Alte branduri de băuturi răcoritoare fabricate şi vândute de Coca-Cola sunt Diet Coke, Sprite şi Fanta. Mai puţin cunoscut este faptul că gigantul băuturilor non-alcoolice este, de asemenea, un jucător important şi în afara segmentului de băuturi răcoritoare. De exemplu, în SUA, compania face parte din top patru cele mai populare branduri de iced coffee ready-to-drink.

Istoria Coca-Cola datează din 1886, când băutura lui John S. Pemberton a fost servită pentru prima dată la o fântână cu sifon în Atlanta, Georgia. În prezent, compania deţine cea mai mare cotă din piaţa băuturilor răcoritoare din SUA, de aproximativ 46%. Strategia de marketing a companiei este unul dintre multele motive pentru care brandul Coca-Cola este atât de vizibil şi recunoscut la nivel global. Numai în 2023, compania a cheltuit 5 miliarde de dolari pentru promovarea brandurilor şi produselor sale.

James Quincey este CEO-ul Coca-Cola încă din 2017 şi preşedintele Consiliului de Administraţie din 2019. Quincey, care s-a alăturat companiei în 1996, a ocupat mai multe roluri de conducere în diferite părţi ale lumii. La începutul mandatului său, Quincey a redirecţionat eforturile gigantului pentru a deveni ceea ce el a numit "o companie totală de băuturi". El a renunţat la aproximativ 200 de branduri neperformante, care reprezentau aproximativ 50% din portofoliul Coca-Cola la acea vreme, şi s-a concentrat pe diversificarea produselor brandurilor care funcţionau bine, reuşind să genereze o creştere record pentru volumele de Coca-Cola Zero. În 2022, băuturile cu conţinut scăzut de zahăr sau fără zahăr au reprezentat 29% din volumele totale ale companiei.

Cei mai mari investitori ai companiei sunt cei instituţionali, care deţin aproape 64% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. În top 3 se numără Berkshire Hathaway (9,28%), Vanguard Group (8,6%) şi Blackrock (7,19%). Potrivit datelor publice, cei mai importanţi 25 de acţionari deţin împreună aproape 50% din totalul acţiunilor, investitorii individuali neavând participaţii majoritare importante.

Warren Buffet rămâne până în prezent un fan Coca-Cola, Berkshire Hathaway având o deţinere de 28 miliarde de dolari în companie, ceea ce reprezintă aproape 10% din portofoliul său. Încrederea investitorului în companie relevă că aceasta are un potenţial de creştere bun în viitor.

Sectorul global al băuturilor non-alcoolice, în continuă expansiune

Piaţa globală a băuturilor non-alcoolice, evaluată la 1,8 trilioane de dolari în 2024, este estimată să ajungă la 3,8 trilioane de dolari până în 2034, cu o creştere anuală compusă (CAGR) de 7,8%.

Vânzările în 2025 sunt estimate la 1,7 trilioane de dolari, cu 1 trilioane de dolari din vânzările în supermarketuri şi magazine de proximitate, şi 645,6 miliarde de dolari din vânzările HORECA. Veniturile în magazine sunt aşteptate să crească anual cu 4,4% (CAGR 2025-2029). Cele mai mari venituri din vânzări la magazine vor fi înregistrate în SUA (220 de miliarde de dolari în 2025), cu un venit mediu per capita de 132,1 dolari.

Volumul total este estimat la 919,1 miliarde de litri în 2025, cu 827,8 miliarde litri pe segmentul de magazine şi 91,3 miliarde litri pe segmentul HORECA. Consumul mediu "acasă" este aşteptat să ajungă la 106 litri per persoană în 2025, iar creşterea volumului de vânzări pe segmentul de magazine este estimată la 1% în 2026.

Coca-Cola dă lovitura

Coca-Cola reuşeşte să dea lovitura cu primul raport din 2025, anunţând creşteri pe toate palierele şi lăsând în urmă concurenţii. Compania a adus un nou optimism printe investitorii de la New York, iar după publicarea raportului, preţul din pre-market al acţiunii a crescut cu până la 4%.

Gigantul de băuturi răcoritoare a anunţat pentru ultimul trimestru din 2024, încheiat la 31 decembrie, un profit pe acţiune (EPS) de 0,55 dolari, fiind cu 6,3% mai sus faţă de estimările de consens şi cu 12,2% mai mare comparativ cu ultimele trei luni din 2023. Veniturile companiei au fost în sumă de 11,4 miliarde de dolari (+6,8% vs estimări; +4,2% în ritm anual).

TradeVille: Coca-Cola aduce optimism în rândul investitorilor de la New York

Veniturile organice, care exclud achiziţiile, vânzările de active şi fluctuaţiile valutare, au crescut trimestrial cu 14%, în principal pe baza majorărilor de preţuri. Preţurile Coca-Cola au crescut cu 9% în ultimul trimestru.

La nivel anual, 2024 se pare că a fost un succes pentru companie, care a reuşit să înregistreze un EPS de 2,88 dolari (+1% vs estimări ; +7,1% vs 2023), în timp ce veniturile au însumat 46,9 miliarde de dolari, în creştere cu 2,4% faţă de 2023 şi cu 1,5% mai sus decât prognozele de consens. Printre principalii factori care au dus la performanţa prezentă a companiei se numără şi creşterea volumului unităţilor vândute cu 2%. Cele mai mari creşteri ale volumelor vândute s-au înregistrat pe segmentul de băuturi Coca-Cola Zero, care au sporit cu 13% în această perioadă, notează TradeVille.

În conferinţa cu investitorii, managementul companiei s-a arătat încrezător în capacitatea sa de a continua să stimuleze productivitatea şi extinderea marjei prin transformarea marketingului şi alocarea îmbunătăţită a resurselor.

Rezultatele pe măsură s-au văzut şi în banii returnaţi acţionarilor. Astfel, în anul 2024, dividendele trimestriale au avut o valoare de 0,485 dolari/acţiune, având un randament anualizat de 3,01%. Răscumpărările de acţiuni nete, în cursul anului trecut, au fost în valoare de 1,1 miliarde de dolari, iar valoarea autorizată rămasă pentru alte răscumpărări se ridică la 4,9 miliarde de dolari.

Pentru anul 2025, Coca-Cola estimează o creştere a veniturilor organice cu 5% - 6%, în timp ce profitul net pe acţiune ajustat este aşteptat să crească cu 8% - 10%. Printre factorii care riscă să diminueze rezultatele companiei, în primul trimestru al anului curent, se numără fluctuaţiile valutare şi achiziţiile, vânzările de active şi schimbările structurale.

Coca-Cola, înaintea concurenţei pe grafic

Acţiunile Coca-Cola (KO) au înregistrat o creştere de 8,6% de la începutul anului şi până acum (YTD), în timp ce, în ultimele 12 luni, acţiunile au urcat cu 13,5%. KO a reuşit să întreacă piaţa din SUA, în 2025, indicele S&P 500 evoluând doar cu +3,2% faţă de începutul lui ianuarie, însă în ultimele 12 luni indicele american a reuşit o performanţă de +20,7%.

Cu toate acestea, Coca-Cola a reuşit să bată total concurenţii direcţi la creşterile pe grafic. PepsiCo a avut o evoluţie de -4,2% YTD şi de -13,1% în ultimele 12 luni, în timp ce Keurig Dr Pepper a înregistrat o scădere de 1,7% YTD, şi un plus de 1,3% în utlimele 12 luni. Nestle a avut o creştere de 4,4% YTD şi o scădere de 18,1% anual.

La deschiderea pieţei, preţul a avut a marcat un gap-up faţă de ultimul preţ de închidere, tranzacţionându-se deasupra liniei de rezistenţă de 67,25 dolari/acţiune. Având în vedere că indicatorul RSI arată că preţul e pe cale să intre într-o zonă de supracumpărare, cel mai probabil este ca, pe termen scurt, preţul să evolueze între nivelurile de 64 şi 67 de dolari.

Dacă preţul va reuşi să se menţină pe linia de 67,25 dolari, aceasta va deveni un nivel de suport, iar investitorii se pot aştepta la o creştere până la următorul nivel de rezistenţă, situat la 70 de dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Coca-Cola

Oportunităţi

- BUY: Majoritatea analiştilor care acoperă compania continuă să fie optimişti cu privire la potenţialul pe termen lung al Coca-Cola, 17 din cei 26 de analişti acordând un rating de BUY ("cumpără"), în timp ce doar 8 recomandă menţinerea şi unul vânzarea. Preţul ţintă mediu pentru următoarele 12 luni se situează la 74,75 dolari, implicând o potenţială creştere de aproape 10% a acţiunilor, în timp ce preţul maxim, oferit de cel mai bullish analist, ar putea conduce la o apreciere de aproape 25% a cotaţiei în următoarele 12 luni.

- Dividende: Coca-Cola se găseşte pe lista "Dividend King", având o istorie impresionantă de 62 de ani în care a plătit şi a crescut constant sumele cu care şi-a recompensat acţionarii. Coca-Cola este considerată una dintre cele mai fiabile acţiuni de dividende, Warren Buffett lăudând-o adesea pentru acest aspect. Cu un randament anual de 3,01%, la un dividend brut pe acţiune trimestrial de 0,485 dolari, compania este de două ori mai atrăgătoare decât randamentul cumulat al dividendelor din indicele S&P 500.

- Potenţial de răscumpărări de acţiuni: În timp ce răscumpărările nete de acţiuni din 2024 au fost în valoare de 1,1 miliarde de dolari, compania mai are 4,9 miliarde de dolari alocaţi în acest sens, ceea ce arată un potenţial bun pentru programul din 2025.

Riscuri

- Multipli: Multiplii KO sunt situaţi peste media industriei, ceea ce o face o companie scumpă de achiziţionat pentru investitori. Astfel, Coca-Cola are un PE de 28 (vs 19,2 industrie), un PS de 6,3 (vs 1,7 industrie) şi un EV/EBITDA de 21,6 (vs 11,8 industrie). Compania este mai scumpă chiar şi decât rivalul său, Pepsi, care are un PE de 20,9 şi un PS de 2,2.

- Supraevaluare: Din punct de vedere al valorii intrinseci a companiei, care este calculată că media dintre evaluarea pe bază de DCF şi cea relativă, preţul acţiunii se tranzacţionează în prezent cu o primă de 21% în scenariul de bază, ceea ce face ca, pentru moment, investiţia să nu fie la fel de atractivă.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Statista, Yahoo Finance, som.yale.edu, globenewswire.com, CNBC, FactSet, tradingview.com, WSJ, Seeking Alpha, Alpha Spread.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7573
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2777
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9915
Gram de aur (XAU)Gram de aur445.0254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb