TradeVille: Delta Air Lines estimează rezultate pozitive pe fondul revenirii cererii pentru călătorii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2023

TradeVille: Delta Air Lines estimează rezultate pozitive pe fondul revenirii cererii pentru călătorii

Delta Airlines profită de revenirea cererii pentru călătorii din partea consumatorilor, estimând astfel o creştere a veniturilor cu peste 15% în trimestrul al doilea din 2023 faţă de anul precedent. Viitoarele rezultate pot fi influenţate atât de condiţiile economice, cât şi de situaţia livrărilor de aeronave Boeing pe care le-a comandat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Delta Air Lines Inc. are ca obiect de activitate primar furnizarea de servicii de transport aerian de pasageri şi marfă. De asemenea, compania deţine şi o rafinărie, achiziţionată acum mai bine de zece ani, pentru a reduce costurile privind combustibilul avioanelor proprii. Compania a fost fondată de Collett Everman Woolman în 1928 şi are sediul central în Atlanta, SUA.

În cadrul acţionariatului companiei se regăseşte fondul de investiţii deţinut de Warren Buffett, Berkshire Hathaway, cu o pondere de 11,2%, urmat de The Vanguard Group, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, cu active în valoare de peste 7 trilioane de dolari, cu o pondere de 11,1%

Perspective pentru anul 2023

Delta Air Lines a previzionat trecerea pe profit în al doilea trimestru din 2023, menţinând de asemenea prognoza de profit pentru întreg anul, datorită cererii puternice pentru călătorii, în special pentru cele internaţionale.

Conform declaraţiilor lui Scott Kirby, CEO-ul companiei, rezervările pentru călătoriile internaţionale cresc de două ori mai mult decât cele interne.

Astfel, compania se aşteaptă pentru al doilea trimestru din 2023 la un profit ajustat cuprins între 2-2,25 USD/acţiune, peste aşteptările analiştilor de 1,66 dolari/acţiune, şi la o creştere a veniturilor cuprinsă în intervalul 14-16% faţă de cel de-al doilea trimestru al anului trecut.

În prezent, compania beneficiază de cererea robustă din partea consumatorilor, în ciuda riscurilor tot mai mari privind recesiunea economică. Creşterea cererii permite companiei să majoreze preţurile biletelor de călătorie, compensând impactul creşterii cheltuielilor directe.

Pe de altă parte, întârzierile privind livrările de aeronave Boeing, pe care compania le-a comandat, pot afecta semnificativ câştigurile viitoare. Din totalul numărului de avioane Boening 737 MAX comandate, aproape trei sferturi nu au fost încă livrate.

Analiza situaţiei financiare la trimestrul întâi 2023

Delta Air Lines a raportat rezultatele financiare aferente primului trimestru, încheiat la 31 martie 2023. Compania a înregistrat, în această perioadă faţă de primele trei luni din 2022, venituri operaţionale în creştere cu 36%, determinate în principal de creşterea cererii. Rezervările în avans în numerar din primul trimestru au fost cu 20% peste nivelul înregistrat în 2019, anul care a precedat pandemia de COVID-19.

TradeVille: Delta Air Lines estimează rezultate pozitive pe fondul revenirii cererii pentru călătorii

De asemenea, diversificarea veniturilor continuă datorită segmentelor Premium şi Loyalty, produsele premium reprezentând 56% din totalul veniturilor operaţionale ajustate. Totodată, creşterea veniturilor pe zona de Loyalty a fost determinată de achiziţiile din zona de co-branding. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, acestea au crescut cu 28,7% în perioada analizată, în timp ce CASM (Cost per available seat mile) care exclude costurile cu combustibilul, s-a majorat cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza unei capacităţi de zbor mai mici decât planificase iniţial compania.

Industria aeronautică - una dintre cele mai mari industrii din SUA

Una dintre cele mai mari industrii din SUA, industria aeronautică reprezintă aproximativ 5,2% din PIB-ul Statelor Unite, începând cu anul 2020. Astfel, în primele trei trimestre din 2022, companiile aeriene din SUA au generat venituri totale de 206,3 miliarde dolari, în timp ce numărul pasagerilor care au zburat în 2022 a crescut cu peste 125% faţă de nivelul înregistrat în 2021.

Conform raportului publicat de Global Market Estimates, se preconizează că piaţa globală a industriei transporturilor aeriene va creşte cu o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 25,5% în perioada 2022-2027. Creşterea din următorii ani se datorează în principal majorării veniturilor clasei de mijloc concomitent cu un nivel ridicat al cererii pentru călătorii.

De asemenea, transportul aerian rămâne esenţial pentru comerţul internaţional cu produse. Astfel, în 2023, se estimează că valoarea comerţului cu bunuri livrate pe cale aeriană va fi de 7,5 tilioane de dolari, în creştere cu 15% faţă de anul 2019. Totodată, creşterea pieţei este susţinută şi de apetitul turistic al consumatorilor. Cheltuielile privind biletele de călătorie ale turiştilor au totalizat 354 miliarde dolari, în anul 2021.

2023 - anul de revenire pentru sectorul aviatic

Conform datelor furnizate de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), se estimează că în 2023 companiile aeriene (inclusiv cele de transport marfă) vor reveni la profitabilitate. În acest sens, IATA estimează că profitul cumulat al companiilor de transport aerian va fi de aproximativ 4,7 miliarde dolari, mult sub nivelul de 26,4 miliarde dolari înregistrat în 2019. Se anticipează că principalii factori care vor afecta profitabilitatea în acest an sunt costurile ridicate cu combustibilul, inflaţia şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Pentru anul 2022, IATA estimează că pierderile companiilor aeriene au fost de 6,9 miliarde dolari, cu mult diminuate faţă de cele înregistrate în 2021 şi 2020.

Emisiile de carbon, o nouă provocare

Delta Air Lines se confruntă cu un litigiu colectiv din partea consumatorilor cu privire la declaraţiile "false" în legătură cu afirmaţia potrivit căreia este prima companie aeriană neutră în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon, deşi se bazează pe compensaţii de carbon socotite drept nevalidate.

Compania s-a angajat să aloce un miliard de dolari pentru a elimina emisiile de carbon generate de activitatea să în următorul deceniu, având în vedere planuri privind creşterea eficienţei şi reducerea consumului de combustibil pentru avioane.

Evoluţia preţului acţiunii

Acţiunea US.DAL

După publicarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru din 2023, cotaţia acţiunilor companiei scădea, în şedinţa de tranzacţionare after-hours, cu 0,5%, o acţiune tranzactionandu-se la preţul de 33,57 de dolari.

În ceea ce priveşte evoluţia YTD, acţiunile companiei s-au apreciat cu 17,23%, înregistrând o performanţă peste cea a indicelui S&P 500, care a marcat un avans de 11,6%. Comparativ cu principalii competitori, evoluţia acţiunilor Delta Airlines a fost depăşită doar de Ryanair (+43% YTD), situându-se peste nivelul performanţelor înregistrate de Southwest Airlines (-5,5% YTD) sau Lufthansa (+16,1% YTD).

TradeVille: Delta Air Lines estimează rezultate pozitive pe fondul revenirii cererii pentru călătorii

Oportunităţi/Riscuri ale investiţiei în Delta

Oportunităţi

- Cererea robustă din partea consumatorilor şi creşterea numărului de călătorii rezervate pentru anul curent.

- Estimări pozitive recomandate de Asociaţia pentru Transport Aerian (IATA) în ceea ce priveşte profitabilitatea companiilor aeriene.

- Rezervările în avans în creştere pentru trimestrul secund din 2023, împreună cu revenirea segmentelor Premium şi Loyalty, pun compania într-o poziţie bună.

Riscuri

- Întârzierea livrării aeronavelor Boeing 737 MAX comandate ar putea afecta operaţiunile, 75% dintre acestea nefiind livrate până în prezent.

- Perspectivele macroeconomice incerte şi probabilitatea de recesiune economică pun presiune pe puterea de cumpărare a consumatorilor, dar şi pe cheltuielile cu dobânzile ale companiei.

TradeVille: Delta Air Lines estimează rezultate pozitive pe fondul revenirii cererii pentru călătorii

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt Raport companie, cnn.com, Reuters, CNBC, Globalmarketsestimates.com, zippia.com, IATA.org, SeekingAlpha, Reuters.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. Apple anunţă, în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), mult aşteptata cască de realitate mixtă, Vision Pro, care deschide drumul către o nouă piaţă pentru Apple - piaţa de calcul spaţial, intrând în competiţie directă cu Meta Platforms, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb