DN Agrar şi-a mărit cifra de afaceri cu 48% şi profitul net cu 172% în perioada ianuarie-martie 2023, faţă de acelaşi interval din 2022. Rezultatul are la bază creşterea capacităţii de producţie, care a generat o cantitate de lapte cu 13% mai mare faţă de primul trimestru din 2022, dar şi preţul de livrare a laptelui, cu aproximativ 40% mai mare la nivelul întregii ţări, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
DN Agrar activează în domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere şi vânzare a laptelui crud, compania deţinând un şeptel de peste 11.000 de vaci de lapte şi tineret bovin. DN Agrar este lider de piaţă în România la producţia de lapte crud de vacă, cu o producţie anuală de aproximativ 50 de milioane de litri. Grupul reuneşte patru ferme importante, şi anume: Prodlact (creşterea bovinelor de lapte), Cut, Lacto Agrar şi Apold (producţia laptelui de vacă). Principalul client al companiei pentru laptele colectat este Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate etc.), unul dintre cei mai mari procesatori de lapte la nivel mondial.
Compania desfăşoară, în plan secundar, şi activitatea de producţie a cerealelor şi furajelor, culturile ocupând circa 7.200 de hectare. De asemenea, în 2023, compania va finaliza investiţia într-o fabrică de compost în cadrul fermei Apold, acordând, astfel, o atenţie deosebită agriculturii circulare.
La 31.12.2022, firma era controlată de către AM Advies BV (cu 74,09% din drepturile de vot), deţinută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange BV, societate a cărui beneficiar real este Jan G. de Boer. Restul de 25,91% revine acţionarilor persoane fizice şi juridice, reprezentând free float-ul companiei.
• Cifră de afaceri de 44 milioane lei
În primele trei luni ale anului curent, DN Agrar a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 44 de milioane de lei (+48% în ritm anual). Creşterea s-a datorat, în parte, extinderii capacităţii de producţie, care s-a reflectat în majorarea cu 13,3% a cantităţii de lapte livrat, precum şi preţului laptelui din primul trimestru, care a fost cu 40% mai mare faţă de trimestrul întâi din 2022, la nivelul întregii ţări.
De asemenea, veniturile din subvenţii s-au majorat cu 84%, ajungând la 5,1 milioane de lei, după ce noile reglementări PNRR stabilesc anul 2018 ca an de referinţă, anterior subvenţiile fiind calculate în funcţie de numărul de capete deţinute în 2013. Astfel, veniturile din exploatare înregistrate în primele trei luni din 2023 s-au ridicat la 60,4 milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de trimestrul similar din 2022.
Rezultatul operaţional obţinut a fost în creştere cu 167% faţă de primul trimestru din 2022, ajungând la 13,4 milioane de lei, majorarea fiind generată şi de optimizarea costurilor şi eficientizarea procesului operaţional. În ciuda faptului că societatea şi-a majorat semnificativ cheltuielile financiare din pricina dobânzilor în creştere (+160% în ritm anual), profitul net a totalizat 8,3 milioane de lei, fiind cu 172% peste nivelul din primul trimestru din 2022.
• Şi viitorul sună bine pentru DN Agrar, nu doar prezentul
Deşi a reuşit să implementeze un număr semnificativ de proiecte în ultimii ani, compania are, în continuare, în pregătire diverse lucrări. Acestea includ:
- Proiectul Straja - presupune construcţia unei noi ferme moderne, prima etapă din acest proiect fiind estimată să fie finalizată la sfârşitul anului.
- Fabrica de compost - conducerea companiei estimează inaugurarea acesteia în luna noiembrie din anul curent.
- Instalarea de roboţi în sălile de muls din fermele Cut şi Lacto Agrar - mai multe tipuri de roboţi vor fi instalate în lunile iulie-august ale acestui an.
- Montarea de panouri solare în toate cele trei ferme de producţie de lapte - proiect derulat pe parcursul anului curent.
- Extinderea cu 50% a capacităţii fermei Apold - proiect început încă din 2022 şi care se va derula şi pe parcursul anului 2023.
• Preţul laptelui în trimestrul al doilea, pe pantă descendentă
Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, în luna mai 2023, în România, preţul mediu al laptelui crud de vacă oferit producătorilor (sau preţul la poarta fermei) s-a situat la 35,14 euro/100 kg, înregistrându-se o scădere cu 27% faţă de luna precedentă şi cu 17% faţă de aceeaşi lună a anului precedent. De menţionat că media preţului laptelui crud, în primul trimestru din 2023, a fost de 56,22 euro/100 kg. Spre comparaţie, media preţului, în trimestrul al doilea din 2023, s-a situat la 41,8 euro/100kg, fiind în scădere cu 25,6% faţă de primele trei luni din anul curent. Această scădere drastică ar putea fi pusă pe seama acordului voluntar dintre marile reţele comerciale şi guvern privind reducerea cu 20% a preţului la raft al laptelui. Aşadar, cei afectaţi cu adevărat de acest acord par să fie producătorii, şi nu marii retaileri.
În mai 2023, media preţului laptelui plătit producătorilor la nivelul UE s-a situat la 46,18 euro/100 kg, în scădere cu 2,8% faţă de luna aprilie şi cu 3,8% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.
• Importul de lapte a crescut exponenţial în ultimii 30 de ani
Importul de lapte în România a crescut de peste 25 de ori în ultimii 30 de ani, creştere datorată, în principal, scăderii şeptelului de vaci de lapte la nivel naţional, fărâmiţării fermelor producătoare de lapte şi preferinţelor retailerilor internaţionali (IKA) de a lucra cu câţi mai puţini furnizori. În perioada 2015-2022, consumul de lapte pe cap de locuitor a crescut, în medie, cu 9%. Producţia anuală în România se ridică la aproximativ 4,2 milioane de tone pe an, având un randament pe animal mult mai mic decât celelalte ţări importante din Uniunea Europeană (sub 1/2 din media blocului comunitar şi de trei ori mai redusă decât ţările fruntaşe).
Astfel, slaba dezvoltare a sectorului zootehnic din România face ca procesul de producţie a laptelui să fie ineficient şi să rezulte într-un produs scump, lucru care îi face pe procesatori să se orienteze către laptele produs în ţări vecine, precum Ungaria (importuri anuale de peste 65 de milioane de euro) sau Polonia (importuri anuale de peste 11,7 milioane de euro). O eventuală creştere a competitivităţii fermierilor români ar face ca o bună parte din aceste sume să rămână în România.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în DN Agrar
Oportunităţi
- Înlocuirea laptelui importat, în mari cantităţi, din ţările vecine cu cel produs în fermele din România.
- România are cel mai fragmentat sector agricol şi zootehnic din Europa, care rezultă în randamente/animal inferioare celor din UE, oferind DN Agrar oportunitatea de preluare a unor ferme mici şi integrarea acestora în cadrul grupului.
- Implicarea în activitatea operaţională a CEO-ului şi fondatorului DN Agrar, Jan G. de Boer, un profesionist cu experienţă internaţională în domeniul zootehnic.
Riscuri
- Dezavantajul de a fi în competiţie cu ferme puternice din Ungaria şi Polonia, care beneficiază de subvenţii mai mari şi politici mai transparente din partea guvernelor celor două state.
- Compania activează pe o piaţă competitivă, fiind expusă fluctuaţiilor de preţ, care în ultima perioadă este în scădere, de la vârful atins în 2022. Acest risc este parţial compensat de contractele avantajoase încheiate de companie cu clienţii săi şi de puterea sa de negociere, în calitate de cel mai mare producător de lapte crud de vacă din România.
Printre sursele menţionate de TradeVille în acest raport se numără: raport companie, Comisia Europeană, HotNews.
--------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Se vede din satelit! în data de 10.08.2023, 08:49)
"Proiectul Straja" exista de ani si ani de zile, cu mult de dinaintea listarii DN Agrar pe bursa, si nu au reusit nici macar sa inceapa sa puna prima caramida atunci cand toti asociatii olandezi initiali erau impreuna. A fost permanent un "proiect" pentru care s-au plimbat si depus acte, chiar s-au obtinut autorizatii si s-a apelat la fonduri nerambursabile.
Astazi ni se explica faptul ca este un proiect viabil si ca il vor duce la indeplinire repede, punandu-l chiar in capul listei, desi gradul de indatorare al companiei a crescut iar disponibilitatea pentru acordarea de noi credite este problematica in actualul context.
Pe scurt, s-a ajuns la situatia ca investitorii sa fie serviti cu informatie reciclata si care nu tine cont de realitatea prezenta, fapt care demonstreaza ca asistam la o campanie de PR in care cantitatea de informatie livrata publicului este mai importanta decat calitatea ei.
La ce istoric are acest "proiect Straja" si la ce situatie prezenta exista, acesta nu are nici o sansa sa fie gata in urmatorii 4-5 ani, mai ales ca DN Agrar trebuie sa se concentreze pe alte obiective prioritare care sunt consumatoare de timp si fonduri.
* NOTA: nu uitati nici contradictia dintre titlul si continutul articolului "DN Agrar Group are rezultate de excepţie, la preţuri pe măsură" insa in Mai 2023 preturile din Romania sunt cu 24% mai mici decat in UE, piata autohtona este saraca (saracind in continuare) si multinationala inchide fabrici si isi vede profiturile diminuate drastic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 10.08.2023, 09:48)
Anul trecut a crescut prețul laptelui cu 40% și cifra de afacer cu 48%. Singurul plus este creșterea cantității de lapte livrate. Cat privește profitul, cam asa ar fi trebuit sa arate la asa creștere de preț. Sa nu uitam totuși ca un economist poate ajusta profitul asa cum are nevoie firma (credite, impozite etc)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2023, 10:36)
profitul in poti ajusta destul de usor in jos, dar in sus este foarte greu legal. mai ales la o firma auditata
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2023, 11:49)
Bravo lor si felicitari. Avem nevoie de astfel de firme!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2023, 12:21)
Te invata baietii de la NRF cum se ajusteaza profitul in sus.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2023, 19:09)
am precizat: LEGAL