TradeVille: Enbridge - rezultate mixte pentru 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie

TradeVille: Enbridge - rezultate mixte pentru 2024

Enbridge Inc. a raportat venituri în creştere pentru 2024, în baza achiziţiilor, în timp ce profitul anual a fost sub cel din 2023. Investitorii rămân prudenţi faţă de companie, în contextul ameninţării cu tarife de către SUA, chiar dacă managementul dă asigurări că politica lui Trump nu va avea vreun impact, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Enbridge este o companie de transport şi distribuţie de petrol şi gaze cu sediul în Canada, cu afaceri şi în segmentul de energie regenerabilă. Principalul business al companiei este cel de transport de petrol prin conducte, cu o pondere în venituri mai mare de 50%, fiind urmat de transportul de gaze (25,7%), distribuţia de gaze (15,4%) şi producţia de energie regenerabilă (4,4%).

Compania se evidenţiază prin importanţa sa regională, întrucât deţine cea mai mare reţea de export de petrol din Canada şi este cea mai mare companie de gaze din America de Nord. Reţeaua de transport de gaze naturale a Enbridge se întinde pe 31 de state americane, patru provincii canadiene şi operează în largul Golfului Mexic, iar reţeaua sa Mainline este cel mai mare sistem de conducte petroliere din America de Nord, transportând ţiţei din vestul Canadei către pieţele din estul Canadei şi Midwest-ul SUA.

Managementul companiei este condus de CEO-ul Greg Ebel, pus în această funcţie la începutul lunii ianuarie 2023. Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul energetic, Greg Ebel face parte din board-ul Enbridge încă din 2017.

În acţionariatul Enbridge există peste 1.500 de acţionari instituţionali care deţin cumulat 1,11 miliarde din titlurile societăţii, reprezentând circa 50,6% din capitalul social. Printre cei mai mari deţinători se numără Royal Bank Of Canada (5,4 miliarde de dolari), Vanguard Group (2,9 miliarde de dolari), Bank Of Montreal (2,5 miliarde de dolari), GQG Partners (2 miliarde de dolari), Deutsche Bank AG (1,6 miliarde de dolari) şi alţii. Restul acţiunilor sunt deţinute de către investitorii de retail.

Sectorul petrolier, în aşteptare

Preţul petrolului Brent a avut o volatilitate relativ mică în ultimele zile, piaţa fiind într-o stare de expectativă în timp ce SUA şi Rusia se întâlnesc la masa de negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Totuşi, situaţia rămâne una extrem de tensionată, întrucât nici Ucraina, nici altă ţară de pe continentul european nu a fost invitată să participe la aceste negocieri. Astfel, preţul de referinţă al petrolului internaţional Brent a ajuns la un nivel de 75,6 dolari/acţiune, fiind cu 1,8% mai jos faţă de începutul lunii februarie. În cazul în care războiul din Ucraina s-ar finaliza în 2025, iar sancţiunile aplicate Rusiei de către SUA ar fi ridicate, analiştii se aşteaptă ca preţul petrolului să cadă cu aproximativ 5-10 dolari/baril, ceea ce ar trage în jos şi marjele globale de rafinare.

În acelaşi timp, OPEC+ are în plan să înceapă o serie de creşteri lunare ale ofertei de petrol începând cu luna aprilie, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe scăderea preţului.

Enbridge - creşteri mari ale veniturilor

Enbridge a raportat peste estimările de consens ale pieţei, prezentând creşteri semnificative pe partea veniturilor, ca urmare a achiziţiilor companiei din 2024. Printre principalele achiziţii din 2024 ale Enbridge s-au numărat trei mari companii de distribuţie a gazelor din SUA, devenind astfel cel mai mare operator de utilităţi de gaze din America de Nord. Achiziţiile au avut o valoare cumulată de 19 miliarde de dolari. De asemenea, compania a beneficiat de o cerere în creştere pentru serviciile sale de transport gaze şi ţiţei.

Tot în 2024, compania a autorizat circa 1.200 MW de proiecte noi de energie regenerabilă, susţinute de contracte pe termen lung cu firme precum Amazon, AT&T şi Toyota.

Veniturile pentru ultimul trimestru din 2024 s-au ridicat la 11,5 miliarde de dolari, cu 36,4% mai mari faţă de ultimele trei luni din 2023 şi cu 109,8% peste estimările de consens ale analiştilor. În acelaşi timp, câştigul pe acţiune (EPS) a înregistrat o valoare de 0,53 dolari (+10,4% în ritm anual; +0,4% vs prognoze).

La nivel anual, compania a raportat o creştere a veniturilor cu 16,4%, acestea atingând 37,7 miliarde de dolari (+16,1% vs prognoze), în timp ce EPS a fost de 1,98 dolari (-4,3% vs 2023; +0,1% vs prognoze). EBITDA a atins niveluri record în 2024, cu o creştere de 13% faţă de 2023, notează TradeVille.

Chiar dacă scăderea profitului a fost mai mult de natură contabilă şi nu a arată o afectare a performanţei companiei, diminuarea acestuia a dezamăgit investitorii, care, speriaţi fiind şi de situaţia politică din SUA, au dus cotaţia companiei cu 3,8% în jos faţă de ultimul preţ de închidere.

Pe segmente de activitate, transportul petrolului pe conducte a crescut cu 2,3%, transportul de gaze - cu 8,7%, distribuţia şi păstrarea gazelor, cu 53,2% şi producerea energiei verzi, cu 54,4%.

Totodată, Enbridge a anunţat actionarii despre creşterea dividendului cu 3% în 2025, anunţând un nou dividend trimestrial de 0,67 dolari/acţiune, cu un randament anualizat de 6,2%. Acesta este al 30-lea an consecutiv în care compania îşi creşte dividendul.

Previziuni, estimări şi politică

Compania a estimat o creştere a EBITDA în 2025 între 4,3% şi 7,5% faţă de 2024, în timp ce în următorii doi ani Enbridge se aşteaptă la o creştere a EPS ajustat de 4-6% pe an. Principalii factori cheie care vor susţine creşterea companiei în 2025 sunt contribuţiile de la cele trei companii achiziţionate în cursul anului 2024, majorarea tarifelor pe partea de transport şi continuarea extinderii pe segmentul de energie regenerabilă, cu menţinerea focusului şi pe proiectele de energie tradiţională. Analiştii sunt optimişti cu privire la viitorul companiei. Preţul ţintă de consens este setat la 63 de dolari/acţiune, acesta fiind cu 46,1% mai sus faţă de ultimul preţ de închidere. În ultimele 12 luni, cinci analişti au dat recomandări pentru acţiunile companiei, dintre care trei au ales "Hold" ("păstrează") şi doi "Buy" ("cumpără"). Ratingul de consens pentru acţiunile Enbridge este "Hold".

Totuşi, investitorii au fost îngrijoraţi în ultima perioadă. Revenirea lui Trump la Casa Albă şi modificările bruşte privind tarifele pentru importuri şi exporturi au afectat imaginea companiei pe bursă. Recent, administraţia Trump a avut în vedere impunerea unui tarif de 10% pentru petrolul din Canada, veste la care cotaţia companiei a scăzut cu până la 9%, însă şi-a revenit rapid după ce a fost anunţat că acest tarif se amână până la începutul lunii martie.

În conferinţa cu investitorii, managamentul companiei a dat asigurări că tarifele nu vor avea un efect semnificativ asupra business-ului, întrucât cererea pentru infrastructură este prea mare şi cel mai probabil costurile suplimentare vor fi împărţite cu clienţii.

Enbridge - în urcare pe grafic

În ultimele 12 luni, acţiunile Enbridge au avut o creştere de 26%, în timp ce, de la începutul anului şi până acum, compania a înregistrat un plus de 2,3%. Enbridge se află peste piaţa din SUA la capitolul de randamente, indicele S&P 500 înregistrând o performanţă de +22,3% în ultimele 12 luni, în timp ce de la începutul anului şi până acum creşterea a fost de 4%.

TradeVille: Enbridge - rezultate mixte pentru 2024

Profitul net pe acţiune din 2024 mai mic faţă de 2023 a cauzat o scădere cu 3,8% pe bursă, preţul ajungând în dreptul mediei mobile de 50 de zile, care are acum rol de linie de suport. Cu toate acestea, nu există în acest moment semne care ar arăta o posibilă inversare a trendului, însă există riscul ca acesta să coboare până la media mobilă de 200 zile, în jurul nivelului de 40 de dolari/acţiune.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Enbridge

Oportunităţi

- Istoric de dividende: Compania a majorat consecutiv dividendul oferit acţionarilor în ultimii 30 de ani, având în acest moment un randament analizat de 6,2% - mult peste media companiilor din S&P 500, care este la circa 1,3%.

- Creştere: Compania utilizează atât metode de creştere organică, prin propriile proiecte, cât şi prin achiziţii. Doar în anul 2024, prin achiziţia a trei companii a reuşit să devină cel mai mare operator de utilităţi de gaze din America de Nord, în timp ce a adăugat o capacitate semnificativă de producţie energie verde prin proiecte proprii.

Riscuri

- Politica SUA: Enbridge poate fi semnificativ afectată de politica administraţiei Trump, care se remarcă agresivă faţă de partenerii externi. Impunerea unor tarife sau condiţionări este foarte probabilă în timpul apropiat.

- Costuri de finanţare: În 2024, costurile de finanţare au crescut, deoarece Enbridge a acumulat mai multe datorii pentru achiziţia companiilor de distribuţie a gazelor din SUA.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, fintel, Nasdaq, Reuters, wallstreetzen, marketbeat.com, finance.yahoo.com, morningstar.com, FactSet, tradingview.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb