TradeVille: GameStop, în al şaptelea an cu pierderi

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iunie 2024

Sursa foto: facebook / GameStop

Sursa foto: facebook / GameStop

GameStop Corp. din SUA a raportat pierderi pentru primul trimestru fiscal, acestea fiind mai mari decât aşteptările pieţei. Totuşi, compania a reuşit să înregistreze o volatilitate cu mult peste medie pe bursă, fiind propulsată de revenirea influencerului "Roaring Kitty" pe reţelele sociale şi YouTube, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

GameStop este un cunoscut retailer american specializat în jocuri video, produse electronice de consum şi articole de gaming. Fiind unul dintre cele mai mari lanţuri de vânzare cu amănuntul de jocuri video din lume, operează numeroase magazine în Statele Unite şi în alte câteva ţări. GameStop deţine atât magazine de tip "brick-and-mortar", cât şi o platformă de comerţ electronic, oferind o gamă largă de jocuri video noi şi second-hand, console, accesorii şi produse legate de jocuri. Compania se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea marilor comercianţi cu amănuntul, precum Walmart, Best Buy şi Target, în ceea ce priveşte magazinele fizice, în timp ce Microsoft, Sony şi Nintendo sunt principalii săi rivali în spaţiul online.

Acţiunile GameStop au devenit un punct de atracţie pentru investitorii din retail în timpul fenomenului "meme stock" din ianuarie 2021. La 28 ianuarie 2021, preţul acţiunilor sale a urcat până la un maxim de 120 de dolari în timpul unei şedinţe de tranzacţionare, marcând o creştere de 24 de ori faţă de sfârşitul anului 2020. Cu toate acestea, compania a cunoscut şi partea sa de iniţiative eşuate. De exemplu, anul trecut, GameStop a decis să iasă de pe piaţa NFT din cauza lipsei de vânzări semnificative.

În decembrie, consiliul de administraţie a aprobat o nouă politică de investiţii. Compania a anunţat că intenţionează să îşi folosească surplusul de numerar pentru a investi în alte companii, o mişcare care a atras scepticismul unor investitori care susţin că GameStop nu este un fond mutual şi că ar trebui să se concentreze în schimb pe răscumpărarea acţiunilor sale.

În luna iunie, compania l-a destituit pe directorul general Matthew Furlong şi l-a numit pe investitorul activist Ryan Cohen ca preşedinte executiv. Cohen, care şi-a câştigat averea prin vânzarea acţiunilor companiei Chewy, un retailer online de produse pentru animale de companie, în 2017, a fost numit CEO la sfârşitul lunii septembrie, reprezentând cea mai recentă iniţiativă de revitalizare a firmei.

GameStop este deţinută majoritar de investitiorii instituţionali, care controlează 72,44% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 8,28% la data de 30.05.2024, urmat de Blackrock, cu o cotă de 7,39%, şi de State Street Corp., care deţine 2,71%.

Statista: Piaţa globală a jocurilor video - peste 282 miliarde de dolari, până la finalul lui 2024

Potrivit Statista, piaţa globală a jocurilor video este estimată să valoreze 282,30 miliarde de dolari până la finalul anului curent, fiind aşteptată să urce la 363,20 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 8,76%. Conform previziunilor, China este ţara care va genera cele mai mari venituri - 94,4 miliarde de dolari în 2024.

În acest an, se aşteaptă ca redresarea pieţei globale a jocurilor video să câştige viteză, stimulată de vânzările solide ale consolelor Xbox de la Microsoft şi PlayStation 5 de la Sony. Până la finalul anului, piaţa ar urmă să crească cu 2,8%, după ce a înregistrat o creştere de aproximativ 0,6% anul trecut, punând capăt unei scăderi care a urmat după perioada pandemică şi a dus la disponibilizări în cadrul mai multor companii de jocuri video. Revenirea din 2023 a fost stimulată de lansarea mai multor titluri de succes, inclusiv "Star Wars Jedi: Survivor" şi jocul de fotbal "FC 24" de la Electronic Arts, precum şi "Hogwarts Legacy" de la Warner Bros Discovery.

"Anul 2024 nu ar trebui să fie marcat de multe perturbări majore şi ar trebui să rămână în continuitate cu ceea ce s-a observat deja recent", a declarat Romain Bingler, managerul de strategie de piaţă de la Ubisoft Entertainment.

GameStop: pierderi de 0,12 dolari/acţiune

Rezultatele GameStop pentru primul trimestru fiscal, anunţate pe 7 iunie, iniţial planificate pe 11 iunie, arată vânzări în scădere şi pierderi mai mari decât aşteptau analiştii. Compania a publicat rezultatele cu câteva zile mai devreme, la câteva ore înainte de prima transmisiune în direct a influencerului de meme-stock Keith Gill din ultimii trei ani.

Pentru primul trimestru fiscal, încheiat în martie, compania a raportat o pierdere ajustată pe acţiune de 0,12 dolari, ratând aşteptările analiştilor, care estimau o pierdere de 0,9 dolari pe acţiune, potrivit FactSet. În ceea ce priveşte pierderea netă înregistrată, aceasta s-a diminuat la 32,3 milioane de dolari, de la 50,5 milioane de dolari în acelaşi interval din 2023.

Compania GameStop nu a mai obţinut profit din anul fiscal 2018, fiind afectată de trecerea la jocurile online.

Vânzările GameStop, de 881,8 milioane de dolari, nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor analiştilor, de 995,3 milioane de dolari, şi au marcat o scădere cu aproximativ 29%, de la 1,24 miliarde de dolari din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe segmente, veniturile din hardware şi accesorii au scăzut la 505,3 milioane de dolari, de la 725,8 milioane de dolari în anul precedent, în timp ce vânzările de software s-au diminuat cu 29%, la 239,7 milioane de dolari, de la 338,3 milioane de dolari. Cifrele au fost în linie cu rezultatele preliminare raportate de GameStop pe 17 mai. La acea dată, retailerul a estimat că vânzările nete vor varia în intervalul 872 - 892 milioane de dolari, cu o pierdere netă cuprinsă în intervalul 27 - 37 milioane de dolari.

Totodată, compania a anunţat planul de a vinde până la 75 de milioane de acţiuni, pentru a strânge mai multe fonduri, după ce, recent, a strâns 933 milioane de dolari, prin vânzarea a 45 de milioane de acţiuni. Compania plănuieşte să folosească veniturile pentru scopuri corporative, care pot include achiziţii şi investiţii.

Perspective

GameStop a ales şi în această sesiune de raportări să nu ţină o teleconferinţă dedicată investitorilor, acesta fiind al cincilea trimestru consecutiv de când compania nu mai ţine obişnuitele întâlniri online.

De asemenea, GameStop are în plan creşterea vânzărilor de acţiuni, plănuind să vândă suplimentar 75 de milioane de acţiuni, pe lângă cele 45 de milioane de acţiuni vândute în mai, prin care a obţinut o sumă de peste 900 de milioane de dolari din piaţă.

Cu toate acestea, raportarea financiară a companiei a fost pusă în lumina reflectoarelor de Keith Gill - unul dintre principalele personaje care stau în spatele euforiei privind "acţiunile meme" şi care au creat o volatilitate fără precendent în 2021, atunci când acţiunile GameStop şi-au mărit valoarea de peste 26 de ori.

Keith Gill, cunoscut pe internet sub numele de "Roaring Kitty", a ieşit într-o transmisiune live pe YouTube, în cursul zilei de vineri (7 iunie), după trei ani în care nu a mai fost văzut live. Transmisiunea, care a adunat la un moment dat peste 600.000 de urmăritori live, a durat mai puţin de o oră, timp în care a menţionat că este optimist cu privire la evoluţia GameStop şi că CEO-ul său actual, Ryan Cohen, ar putea fi capabil să transforme compania. Influencerul arată că nu a vândut nici una din cele 5 milioane de acţiuni pe care le deţine şi că nu şi-a exercitat cele 120.000 de opţiuni call. Keith a ţinut totuşi să precizeze că fiecare investitor ar trebui să ajungă la propriile concluzii, notează TradeVille

În timpul transmisiunii live, acţiunile GME au avut parte de o volatilitate extremă, marcând o scădere cu peste 39% la sfârşitul sesiunii de tranzacţionare.

Acţiunile GameStop, volatile

Acţiunile GME au fost marcate în ultima săptămână de o volatilitate uriaşă, care a dus randamentul lor de la începutul anului la +83%, în timp ce piaţa americană, reprezentată de indicele S&P 500, a avut o creştere de 13,3%. În ultimele 12 luni, acţiunile companiei au înregistrat o creştere de 34,4%, situându-se peste indicele S&P 500, care a cunsocut o majorare de 25%.

TradeVille: GameStop, în al şaptelea an cu pierderi

În cursul lunii mai şi iunie, acţiunile societăţii au variat între un minim de 10,9 dolari/titlu şi un maxim de 48,8 dolari/titlu, mişcările bruşte fiind cauzate în cea mai mare parte de comunicările lui Keith Gill prin intermediul platformelor de socializare. Astfel, acţiunile au închis sesiunea de vineri, 7 iunie, cu o scădere de 39,4%, în timp ce în sesiunea de tranzacţionare de joi, acestea au crescut cu 47,5%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în GameStop

Oportunităţi

-În lumina reflectoarelor: GameStop a devenit o companie virală datorită postărilor de pe reţelele de socializare şi a fenomentului de "meme stock", ceea ce îi oferă o lichiditate şi volatilitate mai ridicate.

Riscuri

-Model de business: Compania pierde bani de câţiva ani din cauza dependenţei de magazinele fizice, într-o perioadă în care clienţii se îndreaptă către firmele de comerţ electronic pentru a cumpăra jocuri video, ultimele trimestre confirmând această tendinţă.

-Reduce costurile: În martie, GameStop a anunţat că a redus numărul locurilor de muncă, în încercarea de a diminua costurile, în contextul intensificării concurenţei din partea companiilor de comerţ electronic. În februarie, compania avea aproximativ 8.000 de angajaţi, în scădere comparativ cu cei 11.000 de angajaţi pe care îi avea în 2023.

-Insider Trading: În ultimele 12 luni, persoanele cu funcţii de conducere au realizat patru tranzacţii de vânzare pentru acţiunile GameStop, şi doar una de cumpărare, valoarea acestora ridicându-se la 3,56 miliarde de dolari, ultimele două tranzacţii fiind făcute de către directorul juridic al companiei, cât şi de către un insider. Din totalul acţiunilor, 12,28% sunt deţinute de insideri.

-Volatilitate extremă: Acţiunile companiei au înregistrat o volatilitate extrem de ridicată în trecut, aceasta fiind în strânsă legătură cu fenomenul de "meme stocks" care a cuprins reţelele sociale încă din 2021. Astfel, valoarea randamentelor poate fi semnificativ afectată de postările influencerilor din social media.

-Valoare intrinsecă: Conform rapoartelor de analiză din 2024, preţul mediu ţintă pentru următoarele 12 luni este de 15,94 dolari/acţiune - cu 36% mai jos faţă de preţul actual. În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, acţiunile companiei sunt supraevaluate cu 69% faţă de valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 9,52 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Market Screener, Reuters, TradingView, Barron's, Yahoo Finance, Statista, WSJ, Bloomberg, CNN, CNBC, Market Beat, Alpha Spread.

--------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb