TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2023

TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

În contextul unor condiţii meteo mai favorabile faţă de anul trecut, precum şi datorită dobândirii unei cote de piaţă tot mai mari pe segmentul furnizării energiei electrice, Hidroelectrica înregistrează creşteri semnificative ale veniturilor şi profitabilităţii, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii existente din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare.

Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, respectiv cea mai mare cotă din România pe segmentul de furnizare a energiei electrice către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, dintre care 3,6% deţinut de persoane fizice şi 16,4% - de persoane juridice.

Anul 2023 - prielnic pentru activitatea Hidro

Pentru primele şase uni ale anului 2023, societatea a înregistrat venituri în sumă de 6,9 miliarde de lei - în creştere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamica fiind susţinută în principal de o creştere în producţia şi vânzarea energiei electrice de 45% (10.625 GWh). Creşterea semnificativă a producţiei a fost accelerată atât de condiţiile meteo favorabile din prima jumătate a anului, cât şi datorită efectului de bază ca urmare a secetei din primul semestru din 2022.

Pe segmente ale afacerilor, veniturile din vânzarea de energie pe pieţele angro au înregistrat o creştere de 34% faţă de semestrul întâi din 2022, veniturile din furnizarea energie către consumatorii finali au crescut de peste 2,2 ori, ca urmare a măririi portofoliului de clienţi, veniturile din activitatea de echilibrare şi cele din serviciile de sistem au scăzut cu 67%, respectiv 14%.

TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

Indicatorul EBITDA a însumat o creştere cu 50%, în timp ce rezultatul operaţional a avut o creştere cu 42%, pe fondul unor cheltuieli operaţionale cu 40% mai mari faţă de anul anterior. Cheltuielile cu impozitele suplimentare au scăzut faţă de anul trecut, ca urmare a implementării mecansimului de achiziţie centralizată (MACEE), dar şi de diminuare a preţurilor de vânzare a energiei electrice comparativ cu anul trecut.

Printre cele mai mari cheltuieli operaţionale se numără cele cu transportul şi distribuţia de energie electrică, care ating un nivel de 503 milioane de lei (+153% în ritm anual), şi se datorează evoluţiei cantităţii livrate pe partea de furnizare şi tarifelor reglementate.

Astfel, rezultatul net a totalizat o creştere cu 46%, ajungând la un nivel de 3,9 miliarde de lei, în contextul creşterii rezultatului financiar de 2,2 ori faţă de semestrul întâi din 2022, acesta fiind de 158,3 milioane de lei.

Marja EBITDA şi marja profitului net sunt în creştere, ajungând la 77% şi 57%, ceea ce demonstrează eficienţa operaţională a întreprinderii.

Rezultate peste propriile estimări

Hidroelectrica reuşeşte în prima jumătate de an să-şi bată propriile previziuni din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, având realizat 108% din profitul operaţional estimat şi din profitul net estimat. De asemenea, societatea se apropie şi de estimările privind veniturile, acumulând până acum 61,4% din veniturile prognozate şi 34,3% din cheltuielile operaţionale estimate.

Până la sfârşitul anului, Hidroelectrica a estimat că va obţine venituri în sumă de 11,4 miliarde de lei - cu 20% în creştere faţă de 2022.

TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

Comparativ cu ultimii cinci ani, rezultatele de la jumătatea anului 2023 se arată a fi optimiste, acestea depăşind cu mult pe cele anuale din perioada 2018 - 2021. Marja de profit cunoaşte o creştere semnificativă în 2023, ajungând la peste 55%, chiar şi în pofida faptului că Hidroelectica este supusă supraimpozitării, ceea ce demonstrează capacitatea societăţii de a se adapta rapid la noile realităţii macro.

Hidroelectrica are şi dividende pe măsură, în ultimii cinci ani nivelul dividendului acordat a fost unul mare, având în vedere rata de distribuţie de peste 100% în majoritatea cazurilor. Dividendul din anul curent a fost aprobat la 9,7 lei/acţiune.

TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

Cotă de piaţă de 16% în 2023, faţă de 1% în 2020

Societatea s-a remarcat în ultimii doi ani prin atragerea unui număr impresionant de clienţi finali, ajungând în 2023 la o cotă de piaţă de circa 16,1%, ceea ce se traduce printr-un număr de peste 500.000 de clienţi. Spre comparaţie, în 2020 cota de piaţă a companiei era de 1%, iar în 2022 aceasta a fost de 8%. Dintre clienţii săi, 94% sunt casnici.

Faţă de concurenţii săi, societatea se poziţionează acum pe primul loc în România, depăşind societăţi ca ENEL Energie (11%), Electrica Furnizare (10,4%) sau E.ON Energie România (8,3%). Cu toate acestea, problema veniturilor neîncasate din cauza nefacturării continuă să crească, acestea ajungând la 2,1 miliarde de lei (+16% faţă de primul trimestru din 2023). Întârzierile de emitere a facturilor au fost cauzate de implementarea în 2022 a unui nou sistem de facturare.

În acelaşi timp, producţia netă de energie s-a ridicat la 10.625 GWH (+45% faţă de primul semestru din 2022), iar energia electrică totală vândută a fost de 11.460 GWh (+49%). Societatea a estimat că în 2023 va produce o cantitate de energie de 17.000 GWh.

Preţul mediu al energiei electrice la care Hidro a vândut în prima jumătate a acestui an a scăzut cu 6% pe pieţele angro şi cu 44% pe piaţa de echilibrare. Totuşi, pe segmentul de furnizare, preţul mediu, fără costurile de transfer, a crescut cu 22%, la 548 lei/MWh.

Hidroelectrica la BVB - IPO şi listare în 2023

În urma derulării cu succes a unui IPO în perioada 23 iunie - 4 iulie 2023, Hidroelectrica a venit la bursă pe 12 iulie, sub simbolul H2O. Încă din prima zi de tranzacţionare, compania a fost integrată în indicele principal al pieţei, BET, şi în indicele care ilustrează evoluţia segmentului de energie - BET-NG.

Tot în luna iulie, societatea a fost inclusă în indicii MSCI şi FTSE Russell, ceea ce a adus un plus de vizibilitate bursei româneşti.

De la începutul listării, cotaţia acţiunilor H2O a înregistrat un preţ mediu de 111,2 lei/acţiune, atingând un maxim în data de 21 iulie (113,7 lei/acţiune) şi un punct minim pe 8 august (108 lei/acţiune). În total s-a tranzacţionat un volum de 17,4 milioane de acţiuni, cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei, societatea având în prezent o capitalizare de 49,9 miliarde de lei.

După o lună de la listare, cotaţia acţiunilor stagnează, având o dinamică de -1%. Comparativ cu indicele BET, acţiunea a subperformat, piaţa având o evoluţie în ultima luna de 0,1%. Cu toate acestea, Hidroelectrica ocupă locul 1 în top tranzacţionare la BVB, iar pe partea de capitalizare se plasează pe locul al doilea.

Opotunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Hidroelectrica

Oportunităţi

- Poziţia de lider pe piaţă - Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie.

- Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2022, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 47%.

- Capacitatea mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.

- Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.

- Oportunităţi de dezvoltare imense pe viitor, generate de creşterea importanţei energiei verzi în Europa şi de preţurile nesustenabile ale energiei fosile.

- Nivel înalt al randamentului la dividend. În 2023, societatea a acordat un dividend cu un randament de circa 8%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%.

Riscuri

- Dependenţă mare de condiţiile meteo, care au devenit în ultimii ani imprevizibile. În anul 2022, care a fost unul grav marcat de secetă şi debite mici ale apelor, Hidroelectrica a avut o producţie a electricităţii cu 20% mai mică faţă de 2021.

- Durata mare şi costurile extrem de ridicate a noilor investiţii, costul mediu de construcţie a unei hidrocentrale fiind de 1,9 milioane de eurp per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termicentrale.

- Politizarea excesivă a managementului şi instabilitatea statului român în ceea ce priveşte mediul fiscal şi politic.

- Suprataxarea şi plafonarea preţurilor, care poate afecta semnificativ marjele de profit.

- Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.

TradeVille: Hidroelectrica, în plin avânt la BVB

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, platforma Tradeville, Economica.net.

-----------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fricoși vand și oamenii deștepți acumulează,mai ales fondurile de pensii.Ei provoacă scăderile mutându-si acțiunile dintr-o mâna in alta pt a face fricoși sa vândă.La asemenea rezultate pe S1 nimeni nu ar trebuii sa vândă,sa vedem ce ar mai cumpăra fondurile.

    1. ai pus punctul pe i, dar nu unde trebuie!

    Bună ziua.Am inteles ca se da ca si divident toată suma primita pe H2O ,dar banii pe dividendele primite de FP de la H2O ce face cu ei?

    1. ca esti incepator, nu le ai cu investitiile.

      renunta la faza cu “am auzit”, citeste rapoartele companiei, si vezi ca e dividend cu D, nu cu t la final. O sa iti pierzi banii daca nu pui mana pe carte. 

    Bursele internaționale sunt soluția prea complicat BVB, România, bătaie de cap comisioane, etfbet scump, să stai sa l replici ne complicam prea mult vrem sa ajutam țara dar nu lasă așa ca prefer pe internațional!!!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb