TradeVille: MedLife aşteaptă să revină pe profit

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie

TradeVille: MedLife aşteaptă să revină pe profit

MedLife SA se pregăteşte să înregistreze un rezultat net pozitiv, de 21,8 milioane de lei, în anul 2024, ca urmare a efectelor achiziţiilor realizate în ultimii doi ani şi a proiectelor dezvoltate organic. Prognozele companiei au fost bine primite de investitori, cotaţia acţiunii urcând cu 3% la finalul zilei de tranzacţionare din 2 aprilie, când MedLife şi-a publicat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

MedLife, liderul pieţei serviciilor medicale private din România, operează 700 de locaţii proprii şi partenere la nivel naţional, având peste 6,5 milioane de pacienţi unici care au apelat la serviciile grupului de-a lungul timpului, însemnând aproape 30% din populaţia naţională, după ultimul recensământ.

Grupul este prezent şi în Ungaria prin intermediul a trei unităţi medicale, compania fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa Centrală şi de Est în sectorul serviciilor medicale private, din punct de vedere al vânzărilor. Totodată, compania deţine cea mai mare bază de clienţi corporate pentru pachetele de prevenţie medicală din ţară, peste 800.000 de anagajaţi beneficiind de abonamente medicale la MedLife, dintr-un total de două milioane la nivel naţional.

Capitalizarea companiei se ridică peste 2,2 miliarde de lei, fiind a 12-a companie din indicele BET după acest indicator. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Mihail Marcu, CEO al grupului (14,77%), Mihaela Gabriela Cristescu (14,04%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,24%) şi Nicolae Marcu (10,41%). În 2004, Mihail Marcu a preluat afacerea de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Gabriela Cristescu, după 11 ani de activitate în domeniul bancar.

Limitări bugetare în sectorul serviciilor medicale din România

România are cea mai mare rată a mortalităţii evitabile dintre statele membre UE, înregistrând valori ridicate ale deceselor atât din cauze prevenibile prin intervenţii de sănătate publică, cât şi din cauze tratabile prin îngrijiri de calitate adecvată. La fel ca în restul ţărilor UE, principalele cauze ale mortalităţii evitabile în România sunt bolile sistemului circulator, cancerul şi accidentele, însă valorile înregistrate în ţară noastră sunt de 1,5-3 ori mai mari decât media din UE.

Cu toate acestea, în 2023, România a avut cea mai mică alocare din PIB pentru sănătate din ultimii patru ani, reprezentând 4,6%. În termeni nominali, cheltuielile cu sănătatea s-au ridicat la circa 72,5 miliarde de lei în 2023. Prin comparaţie, cheltuielile cu sănătatea în ţările mai dezvoltate, precum Germania, se ridică la aproape 13% din PIB. Limitările bugetare, alături de lipsa de echipamente medicale adecvate şi de corupţie, afectează calitatea serviciilor oferite de cadrele medicale în unităţile publice. Din acest considerent, companiile private joacă un rol esenţial în România. La nivel naţional, numărul spitalelor se ridica la 544 în 2022, dintre care doar patru construite după 1989. Acest lucru a favorizat sistemul medical privat, al cărui număr de spitale se ridica la 168 în 2021.

În ceea ce priveşte zona de inovaţii medicale, chirurgia robotică, realizată cu ajutorul robotului da Vinci, este cea mai avansată soluţie folosită în chirurgie. Intervenţiile cu această tehnologie înregistrează o cerere în creştere, numărul intervenţiilor ridicându-se la 1.500 în 2023, cu 20% mai multe faţă de 2022 şi de aproape 3,5 ori mai multe faţă de 2020. Cele mai multe intervenţii au loc în sectorul privat (91%), 12 dintre cele 15 centre dotate în prezent cu noile tehnologii fiind din acest sector. Serviciile sunt în plan a fi decontate prin Planul Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC), fapt care va constitui o oportunitate importantă pentru operatorii privaţi, în special pentru MedLife. Grupul a anunţat în ianuarie achiziţia celui de-al treilea robot da Vinci, consolidându-şi astfel poziţia de grup medical cu cea mai mare expertiză în domeniul roboticii medicale din România. Tot din sfera robotică, MedLife dispune de patru roboţi chirurgicali de navigaţie în neurochirurgie, iar anul trecut, compania a lansat în premieră în Europa Centrală şi de Est, transportul probelor biologice cu ajutorul dronelor.

MedLife estimează că va avea un profit net de 21,8 milioane lei, anul acesta

Pentru anul 2024, cel mai mare operator de servicii medicale private din România şi-a propus o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei, în creştere cu 18,5% faţă de nivelul înregistrat în 2023. În timp ce veniturile operaţionale totale sunt aşteptate să crească cu 18%, cheltuielile operaţionale (excluzând cheltuielile cu deprecierea şi amortizarea) sunt estimate să urce într-un ritm mai lent, cu 16%, până la 2,2 miliarde de lei.

Indicatorul EBITDA este prognozat să ajungă la 372,7 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de 2023, şi cu o marjă de 14,2% (faţă de 13,2% în 2023). Profitul operaţional este aşteptat, de asemenea, să fie cu aproape 49% mai mare, în timp ce marja operaţională este estimată să atingă 5,2%, faţă de 4,1% în 2023.

Pe partea financiară, însă, rezultatul este aşteptat să fie în continuare negativ, pierderea fiind estimată la 98,7 milioane de lei, cu 13% mai mare faţă de anul precedent.

Cu toate acestea, MedLife se pregăteşte să aibă, per total, un an mai bun decât în 2023, când a raportat o pierdere netă de 4,2 milioane de lei. În 2024, compania se aşteaptă să înregistreze un profit net de 21,8 milioane de lei, cu o marjă netă de 0,8%.

Mai mult, MedLife se aşteaptă ca, în 2024, să se resimtă în performanţa financiară a grupului atât efectele entităţilor achiziţionate în 2022 şi 2023, cât şi cele ale proiectelor dezvotate organic pentru care au fost realizate investiţii semnificative în 2023. Pentru 2024, compania va continua să analizeze oportunităţile de achiziţie din piaţă în vederea extinderii fie a portofoliului se servicii în zonele în care este deja prezentă, fie în zone geografice noi.

"Ne uităm cu atenţie la 2024, continuăm să ne concentrăm pe consolidarea şi optimizarea companiilor din cadrul grupului MedLife, având în vedere că această strategie şi-a dovedit eficienţa la nivelul anului trecut. Suntem dedicaţi continuării acestui trend de business sănătos cu o creştere solidă, întrând într-un ciclu de creştere graduală a marjelor şi un nivel al datoriilor uşor mai scăzut în următoarele 12-18 luni", a declarat CEO-ul companiei, într-un comunicat.

TradeVille: MedLife aşteaptă să revină pe profit

Acţiunea MedLife, în urcare

După publicarea prognozelor optimiste pentru anul 2024, acţiunile companiei s-au apreciat cu 3% până la finalul zilei de tranzacţionare din 2 aprilie, pe fondul unor tranzacţii de aproximativ un milion de lei. În acelaşi timp, raportat la preţul de închidere din 1 aprilie, creşterea este de aproape 9,3% în prezent, ceea ce a condus la o apreciere de 5,3% de la începutul anului.

Din punct de vedere al analizei tehnice, cotaţia se tranzacţionează sub media mobilă simplă de 200 de zile încă din septembrie 2023, dar avansul ultimelor zile pare să susţină faptul că MedLife se pregăteşte să spargă acest nivel, inclusiv nivelul de rezistenţă uriaş care se extinde din ianuarie 2022. În ceea ce priveşte indicatorul RSI, acesta a depăşit nivelul de 70, ceea ce indică o supra-cumpărare. Ca atare, în a patra zi de tranzacţionare după publicarea BVC a urmat o uşoară corecţie, notează TradeVille

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în MedLife

Oportunităţi

- VEKTOR: În 2023, MedLife s-a numărat printre cele 16 companii listate pe piaţa principală a BVB care au obţinut un punctaj maxim la evaluarea VEKTOR, în baza celor zece criterii analizate. Prin comparaţie, media indicatorului pentru toate companiile din piaţa principală este de 4, iar a companiilor din indicele BET este de 9,1. Totodată, MedLife s-a numărat printre primele companii care au angajat specialişti şi directori în relaţia cu investitorii utilizând noile funcţii din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), în vigoare din 2023. Astfel, Ioana Birsu ocupă funcţia de director în Relaţia cu Investitorii MedLife din noiembrie 2023, având o vastă experienţă în domeniul relaţiilor cu investitorii.

- Downgrade, dar peste TP: La începutul lunii aprilie, analiştii de la Erste şi-au reiterat recomandarea pentru acţiunile MedLife, de la "acumulare" la "hold/menţinere", "având în vedere rezultatele dezamăgitoare de la sfârşitul anului trecut". Preţul ţintă acordat de analişti a fost de 4,19 lei/acţiune, doar că acţiunile grupului l-au şi atins în aceeaşi zi în care a fost publicat raportul. Anterior reiteraţiei de recomandare, preţul ţintă al analiştilor se ridica la 4,73 lei.

- M&A: MedLife vizează mai multe parteneriate noi şi achiziţii de pachete majoritare de acţiuni. Cea mai recentă achiziţie a companiei, Personal Genetics, cuprinde o reţea de 18 laboratoare de genetică şi centre de recoltare, care contribuie la întărirea poziţiei de lider a grupului în zona de genetică şi inovaţie medicală. Din 2011, grupul MedLife a realizat zeci de achiziţii, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, la 73 dintre acestea procesul de integrare fiind încheiat cu succes.

- Creştere organică: Strategia MedLife este orientată şi spre creşterea organică, în ultimii doi ani fiind finalizate 13 astfel de proiecte. În prezent, grupul se concentrează pe dezvoltarea proiectului MedLife Medical Park şi pe deschiderea de noi unităţi medicale în întreaga ţară.

- Vot de încredere: Fondul Privat de Pensii Metropolitan Life a anunţat, la finalul lunii martie 2024, trecerea pragului de 5% din totalul drepturilor de vot ale grupului MedLife, ajungând la 5,1487%, valoarea investiţiei fondului ridicându-se la aproximativ 105 milioane de lei. În luna februarie, alte două fonduri de pensii private, Metropolitan Life şi Metropolitan Life Asigurări MetLife Europe, au anunţat împreună depăşirea pragului de 5%, ajungând la 5,0938% din totalul acţiunilor MedLife.

Riscuri

- Gradul de îndatorare: În martie 2024, MedLife a anunţat suplimentarea cu 50 de milioane de euro a creditului sindicalizat, valoarea totală a capitalului împrumutat ridicându-se la 268,3 milioane de euro. Noile fonduri vor fi folosite pentru finanţarea achiziţiilor. Indicatorul Datorie Netă/EBITDA al grupului este în prezent 5,1, mult peste nivelul de 3, care reflectă o situaţie sănătoasă a capacităţii de rambursare a datoriilor companiei. Totodată, gradul de îndatorare, calculat ca raport între datoriile totale şi activele totale, este de aproximativ 81%, din nou peste pragul de 70% considerat sănătos. Printre obiectivele companiei de anul acesta se numără şi îmbunătăţirea indicatorului Datorie Netă/EBITDA, odată cu îmbunătăţirea graduală a profitabilităţii grupului. "Pentru acest obiectiv avem susţinerea multiplelor investiţii derulate în ultimii doi ani, care vor livra rezultate importante în perioada următoare", a declarat Mihai Marcu.

- Concurenţă puternică: Regina Maria este principalul rival al MedLife pe plan naţional, având o reţea de 44 policlinici proprii şi peste 60 de puncte de recoltare. Totodată, compania oferă acces la peste 310 clinici partenere. Bătălia cea mai mare se dă, însă, pe partea de abonamente medicale, unde Regina Maria deţine o cotă similară din piaţă, de 40%, creând un duopol cu MedLife. Totodată, compania a intrat în competiţie directă cu segmentul stomatologic al MedLife, achiziţionând anul trecut reţeaua de clinici Dr. Leahu.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, Business Review, simplywall.st, OECD, TradingView, BVB, BVB Research Hub, investestelabursa.ro, Erste Group Research.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fara sa citesc articolul ma intreb cum ar arata "un rezultat brut pozitiv"?

    Așteptăm Medlife la 3lei sau 2 și un pic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb