TradeVille - Micron raportează rezultate peste estimările analiştilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2023

Sursa foto: facebook / MicronTechUSA

Sursa foto: facebook / MicronTechUSA

Micron a raportat în trimestrul al treilea din anul fiscal 2023 venituri în creştere cu 1,6%, în timp ce marja brută s-a prăbuşit pe fondul unor reduceri de stocuri suplimentare. Compania americană profită de stimulentele acordate de guverne, dezvoltând prima fabrică din istoria sa în Gujarat, India. Pe fondul tensiunilor geopolitice din China şi al reducerii livrărilor de PC-uri la nivel mondial, compania se aşteaptă la o creştere moderată a profitabilităţii pentru acest an, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Micron Technology activează în industria de hardware, fiind un lider global în furnizarea de soluţii de memorie şi stocare de date. Compania americană are aproape 44 de ani de activitate, fiind prezentă în 17 ţări. Compania operează facilităţi de producţie în America şi în Asia (inclusiv în Taiwan şi în China). Principalele venituri ale companiei provin din vânzarea produselor DRAM (memorie de date) şi NAND (stocare de date).

În cadrul acţionariatului companiei, 8,5% din acţiuni sunt deţinute de Vanguard Group, unul dintre liderii fondurilor de management al activelor, urmat de Capital Research & Management, cu 6%. De menţionat că investitorii instituţionali deţin o participaţie majoritară de 83,72% din acţiunile în circulaţie.

Industria semiconductorilor, pe trend descendent

Creşterea excesivă din timpul pandemiei a industriei semiconductorilor a luat sfârşit odată cu relaxarea măsurilor de siguranţă şi creşterea rampantă a inflaţiei şi a dobânzilor. În prezent, industria se află pe un trend descendent, care a început la jumătatea anului 2022. Actuala încetinire pe termen scurt este rezultatul unor multitudini de factori, inclusiv creşterea inflaţiei, tulburările geopolitice şi efectele negative ale pandemiei, care au condus la o scădere a cheltuielilor de consum cu impact direct asupra situaţiei semiconductorilor.

Pe de altă parte, pe termen lung, conform studiului realizat de SIA şi Boston Consulting Group, se preconizează că cererea globală pentru semiconductori va creşte cu 56% până în 2030. Pe măsură ce această tendinţă pe termen lung va continua în anii următori, companiile se vor concentra pe investiţii în activităţile de cercetare, proiectare şi producţie.

Astfel, pentru a se asigura că o mare parte din această producţie se va realiza în SUA, guvernul american a adoptat anul trecut CHIPS and Science Act, o lege care prevede stimulente substanţiale pentru producţia de cipuri şi investiţii în cercetare.

Micron investeşte în noi fabrici în China şi India

Producătorul american de cipuri de memorie Micron a anunţat că va continua să facă afaceri în China şi va investi aproximativ 603 milioane de dolari în următorii ani în fabrica sa de ambalare a cipurilor din oraşul chinez Xian. Compania a fost luată în vizor de către autoritatea de reglementare a spaţiului cibernetic din China, care a informat luna trecută că firma nu a trecut cu bine o evaluare a securităţii reţelei şi că autoritatea de reglementare va bloca operatorii de infrastructură cheie să cumpere de la companie. În luna mai, Micron a prognozat că veniturile sale vor fi afectate de interdicţia impusă de China, cu un procent de sub 10%. O analiză Reuters a peste 100 de licitaţii publice guvernamentale a constatat că autorităţile chineze începuseră să reducă achiziţiile de cipuri Micron înainte de introducerea interdicţiei.

Micron nu opreşte investiţiile, anunţând în această lună că va investi până la 825 de milioane de dolari într-o nouă unitate de asamblare şi testare a cipurilor, în Gujarat, India. Investiţia totală în noua fabrică se ridică la 2,75 miliarde de dolari, iar din totalul investiţiei, 70% va fi asigurat de guvernul indian.

Compania se aşteaptă ca debutul construcţiei noii fabrici să înceapă în 2023, în timp ce prima fază a proiectului va fi operaţională începând cu anul 2024. Cele două faze ale proiectului vor adauga peste 5.000 de noi locuri de muncă.

TradeVille - Micron raportează rezultate peste estimările analiştilor

Spre deosebire de competitorii săi direcţi, Micron înregistrează o dependenţă redusă privind veniturile din China, acestea reprezentând doar 16% din total. Ca urmare a noilor interdicţii impuse de SUA privind vânzarea de cipuri din China, compania şi-ar putea diminua veniturile de pe această piaţă cu până la 50%,

Veniturile Micron au crescut cu 1,6% în al treilea trimestru fiscal

Micron a raportat rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea al anului fiscal 2023, încheiat la 1 iunie, iar veniturile totale au crescut 1,6% în acest interval, faţă de perioada similară din 2022, depăşind estimările analiştilor cu 2,5%. Vânzările în creştere au fost impulsionate în mare parte de sectorul inteligenţei artificiale, deşi previziunile privind vânzările de PC-uri, smartphone-uri şi servere standard sunt sumbre şi vor afecta câştigurile viitoare.

Rezultatul operaţional a fost, însă, unul negativ, dar pierderea s-a diminuat faţă de trimestrul anterior, datorită unor reduceri de stocuri suplimentare în valoare de 400 de milioane de dolari. Clienţii continuă să reducă excesul de stocuri, ceea ce va conduce la stabilizarea preţurilor şi la îmbunătăţirea cererii.

După creşterea bruscă din perioada pandemică, cheltuielile de consum pentru PC-uri şi smartphone-uri au scăzut drastic, ceea ce a provocat o acumulare de stocuri la nivel mondial în domeniul semiconductorilor. Acest lucru a contribuit negativ la profitabilitatea Micron, care a marcat o pierdere netă de 1,90 miliarde de dolari şi o pierdere pe acţiune Non-GAAP de 1,43 dolari, peste estimările analiştilor, care anticipau o pierdere de 1,58 dolari/acţiune.

Consiliul de Administraţie al Micron a aprobat acordarea unui dividend trimestrial de 0,115 dolari/acţiune, plătibil pe 15 iulie 2023.

TradeVille - Micron raportează rezultate peste estimările analiştilor

Stimulentele din partea guvernelor, oportunitate pentru Micron

Marea Britanie a anunţat luna trecută un sprijin de până la un miliard de lire sterline (1,24 miliarde de dolari) pentru industria sa de semiconductori, în încercarea de a stimula capacităţile sale interne de fabricare a cipurilor şi de a preveni noi perturbări pe lanţul de aprovizionare. Investiţia face parte dintr-o strategie pe 20 de ani, care vizează atât asigurarea aprovizionării cu cipuri, cât şi protejarea împotriva riscurilor de securitate naţională. Guvernul va investi iniţial până la 200 de milioane de lire sterline între 2023 şi 2025, înainte de a-şi extinde angajamentul până la un un miliard de lire sterline în următorul deceniu. Totodată, Marea Britanie va încerca să-şi intensifice cooperarea cu parteneri internţionali, prin încheierea de acorduri, aşa cum a fost cel încheiat cu Japonia, la Hiroshima.

India a dezvăluit o schemă extinsă de stimulente pentru a atrage investiţii majore în producţia de hardware IT, dublând suma la două miliarde de dolari, în scopul de a stimula producţia internă de laptopuri şi tablete.

Programul, care acoperă atât calculatoarele personale şi serverele, ar trebui să fie în beneficiul unor companii globale şi indiene precum Dell, Wistron, Dixon şi Foxconn, cât şi al producătorilor de semiconductori precum Micron, care au anunţat deja un plan de investiţii. Programul este esenţial pentru ambiţiile Indiei de a deveni un centru global în domeniul producţiei de electronice, ţara vizând o producţie în valoare de 300 de miliarde de dolari până în 2026. Se aşteaptă ca investiţiile prin intermediul acestui plan să creeze peste 75.000 de locuri de muncă.

Oportunităţi

- Stimulente financiare: în încercarea de a-şi reduce dependenţa faţă de alte state, majoritatea ţărilor din Europa şi alte ţări precum India sau America, acordă subvenţii masive pentru a atrage producătorii de cipuri şi a le facilita investiţia necesară pentru dezvoltarea de noi fabrici.

- Acţiunile companiei: de la începutul anului până în prezent, acţiunile companiei au crescut cu 34,2%, în timp ce în ultimul an, dinamica este una pozitivă, de +19,7%. Acest lucru poate marca începutul redresării industriei de semiconductori, perspectivele de revigorare a pieţei fiind pozitive.

- Inteligenţa Artificială şi redresarea pieţei de PC-uri: sectorul a fost impulsionat în mare parte de ascensiunea industriei Inteligenţei Artificiale în prima jumătate a anului. Pe măsură ce redresarea pieţei de PC-uri şi smartphone-uri va continua, impactul celor două industrii în vânzările de cipuri va fi unul semnificativ.

- Percepţia consumatorilor: creşterea galopantă a inflaţiei în ultimul an a produs distorsiuni la nivelul consumatorilor, scăzând puterea de cumpărare şi prin urmare a dus la reducerea cheltuielilor de consum.

- Problemele economice: intrarea în recesiune a Germaniei poate fi urmată şi de alte state din Europa, iar ratele de dobândă ridicate blochează piaţa de creditare, ceea ce va impacta, de asemenea, consumatorii.

TradeVille - Micron raportează rezultate peste estimările analiştilor

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, cnnmoney.com, SIA, Reuters, Marketwatch.com, Bloomberg, CNBC, prelucrare Tradeville, Simfin.

----------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb