Moderna Inc. din SUA a raportat o scădere cu 66% a veniturilor din vaccinul anti-Covid în ultimul trimestru din 2024, uşor peste aştepările analiştilor, în timp ce pierderea pe acţiune a fost mai mare comparativ cu estimările consensuale. Pentru anul în curs, compania îşi menţine previziunile de venituri în scădere cu aproximativ un miliard de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Moderna este o companie de biotehnologie specializată în dezvoltarea şi comercializarea de vaccinuri şi tratamente bazate pe ARN mesager (mRNA). Fondată în 2010, Moderna a fost pionieră în utilizarea tehnologiei mRNA pentru a dezvolta tratamente şi vaccinuri pentru o gamă largă de afecţiuni. Primul produs comercial al companiei, Spikevax, a fost unul dintre primele vaccinuri împotriva Covid-19, contribuind semnificativ la reputaţia şi veniturile sale în timpul pandemiei. Compania are un portofoliu de 45 de programe, dintre care nouă în fază finală, şi colaborează cu societăţi precum Merck pentru dezvoltarea de vaccinuri personalizate împotriva cancerului.
Stephanel Bancel este CEO-ul companiei din 2011, anterior ocupând poziţia de CEO al societăţii franceze de diagnostic BioMerieux, fondată de Alain Merieux. Din anul 2000 până în 2006, a ocupat diverse poziţii la Eli Lilly, inclusiv Managing Director, Executive Director şi Global Manufacturing.
Moderna este deţinută majoritar de investitiorii instituţionali, care controlează 74,97% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. Compania se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor instiuţionali din întreaga industrie, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 10,48% la data de 31.12.2024, urmat de Baillie Gifford & Co., cu o cotă de 10,11%, şi Blackrock, care deţine 6,70%.
• Industria biofarmaceutică ţinteşte spre redresare, în 2025
Dimensiunea pieţei globale a biotehnologiei este prognozată să crească de la 483 de miliarde de dolari în 2024 la 546 de miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de avans (CAGR) de aproximativ 13%. În ciuda incertitudinilor economice şi a declinului post-Covid, companiile biotech au demonstrat adaptabilitate pe parcursul anului 2024.
Astfel, industria biofarmaceutică ţinteşte spre o redresare în 2025, după un an dificil marcat de scăderea randamentelor pentru investitori şi incertitudini generate de legislaţia Inflation Reduction Act din 2022, care permite Medicare să negocieze preţurile pentru medicamente scumpe. Anul trecut, indicele Nasdaq Biotechnology a scăzut cu 3%, în contrast cu creşterile de 23% pentru S&P 500 şi aproape 29% pentru Nasdaq. Totuşi, producătorii de medicamente pentru obezitate, precum Novo Nordisk şi Eli Lilly, au înregistrat creşteri semnificative.
Problemele din sector includ expirarea brevetelor, Morgan Stanley estimând că aproximativ 175 de miliarde de dolari din veniturile companiilor mari de biotehnologie din SUA ar putea fi afectate până la sfârşitul deceniului. Pentru a compensa, companiile trebuie să dezvolte produse noi sau să achiziţioneze active, însă valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din domeniu a scăzut la 80 de miliarde de dolari în 2024, mai puţin de jumătate faţă de 2023. Nominalizarea lui Andrew Ferguson pentru a conduce FTC este văzută ca un semn pozitiv pentru fuziuni, iar Johnson & Johnson a anunţat recent o achiziţie de 14,6 miliarde de dolari. Totuşi, alegerea lui Robert F. Kennedy Jr., un sceptic al vaccinurilor, pentru a conduce Departamentul Sănătăţii, a stârnit îngrijorări în industrie. Liderii din sector, precum CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, şi CEO-ul J&J, Joaquin Duato, au subliniat incertitudinea din industrie, dar şi angajamentul de a influenţa politicile J&J viitoare, inclusiv inovarea şi accesul. Analiştii nu anticipează schimbări majore în primul an de mandat al noii administraţii, având în vedere complexitatea legilor existente.
În ceea ce priveşte competitorii din industrie, producătorii de vaccinuri, precum Moderna, Pfizer şi GSK, s-au confruntat cu scăderi semnificative ale vânzărilor de vaccinuri anti-Covid şi RSV. Cererea pentru vaccinul RSV al Moderna, mResvia, a fost dezamăgitoare, iar compania a decis să excludă veniturile din primul an de lansare din estimările financiare. GSK, cu vaccinul Arexvy, a înregistrat, de asemenea, o cerere mai mică decât se aştepta, din cauza recomandărilor mai restrictive din partea CDC. Extinderea utilizării vaccinurilor RSV la copii, împreună cu introducerea dozelor booster, ar putea stimula vânzările în viitor, însă incertitudinile persistă, în special după suspendarea unor studii clinice care vizau populaţia pediatrică.
• Moderna - pierderi de 1,12 miliarde dolari
Moderna a raportat o pierdere netă de 1,12 miliarde de dolari, comparativ cu un profit net de 217 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior. Pierderea pe acţiune înregistrată a fost de 2,91 dolari (vs un profit pe acţiune de 0,55 dolari în ultimul trimestru din 2023), mai mare comparativ cu pierderea de 2,68 dolari previzionată de analişti.
Veniturile totale ale Moderna au scăzut cu aproape 66%, la 966 milioane de dolari, însă au depăşit aşteptările analiştilor, de 942,84 milioane de dolari. Majoritatea veniturilor au provenit din vaccinul anti-Covid, care a generat 923 de milioane de dolari, peste estimarea de 909 milioane de dolari, dar în scădere cu 66% faţă de anul precedent, incluzând 244 de milioane de dolari din vânzările în SUA şi 679 de milioane de dolari din pieţele internaţionale. Compania a atribuit scăderea lansării mai timpurii a versiunii actualizate a vaccinului anti-Covid în SUA, ceea ce a mutat vânzările în trimestrul al treilea, precum şi vânzărilor mai reduse pe pieţele internaţionale. În ceea ce priveşte veniturile vaccinului RSV, acestea au atins 15 milioane de dolari în SUA, depăşind aşteptările consensuale, de 13 milioane de dolari, notează TradeVille.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare, aceastea au scăzut cu 20%, ajungând la 1,1 miliarde de dolari, din cauza reducerii costurilor de dezvoltare clinică şi a producţiei pentru vaccinurile anti-Covid, RSV şi gripă, parţial compensată de creşterea investiţiilor în produse experimentale noi.
CEO-ul companiei, Stephane Bancel, a declarat: "În 2025, ne vom concentra pe creşterea vânzărilor, obţinerea a până la zece aprobări de produse până în 2027 şi extinderea eficienţei costurilor în întreaga noastră activitate. Până la sfârşitul anului 2025, ne propunem să reducem aproape un miliard de dolari din costuri".
Pentru 2025, compania îşi menţine previziunile de venituri, reduse în luna ianuarie cu un miliard de dolari, cuprinse în intervalul 1,5 - 2,5 miliarde de dolari. În prima jumătate a anului, Moderna estimează numai 200 de milioane de dolari venituri din vânzări, din cauza cererii sezoniere pentru produse respiratorii, care creşte de obicei toamna şi iarna. Previziunile de venituri pentru 2025 sunt mult sub estimările iniţiale de 2,9 miliarde de dolari şi de 5 miliarde de dolari, din urmă cu un an. Totodată, compania a anunţat reducerea costurilor cu peste 25% în 2024, planificând economii suplimentare de un miliard de dolari în 2025 şi 500 de milioane de dolari în 2026.
• Preţul acţiunii Moderna, în scădere semnificativă
Preţul acţiunilor Moderna a înregistrat o scădere de 62% în ultimul an, iar de la începutul lui 2025 (YTD), deprecierea înregistrată este de 22%, sub randamentul YTD al indicelui Nasdaq Biotechnology, NBI (+3% YTD). Deşi performanţa anuală (YOY) a companiei urmează acelaşi trend negativ cu cea a competitorilor, Pfizer (-5%), GSK (-12.5%), acţiunile Moderna marchează cea mai semnificativă diminuare.
Acţiunile Moderna se află într-un trend descendent încă de la jumătatea anului trecut, după anunţarea rezultatelor financiare, din august 2024 situându-se sub media mobilă simplă de 200 de zile. Previziunile pentru 2025 care vizează reducerea estimărilor de vânzări anuale cu aproximativ un miliard de dolari au fost oferite de către companie încă din luna ianuarie. Aceste cifre au panicat investitorii, acţiunile scăzând cu aproape 17% într-o singură zi şi formând un gap down, pe fondul temerilor că Moderna ar putea rămâne fără lichidităţi înainte ca noile produse să susţină veniturile. După anunţarea rezultatelor din ultimul trimestru, acţiunile Moderna erau în scădere cu 5% în tranzacţiile premarket, însă au recuperat teren în timpul sesiunii de tranzacţionare, închizând ziua cu o creştere de 3,35%, la 32,99 dolari.
Veniturile peste estimările consensuale, reducerea costurilor şi perspectivele pentru produsele noi au fost elementele care au compensat îngrijorările investitorilor.
În perioada următoare, nivelul de suport este cel reprezentat de minimul înregistrat, de 30,5 dolari, în timp ce prima rezistenţă este high-ul din prima zi după gap down, la 35,5 dolari. Străpungerea nivelului de rezistenţă ar putea duce cotaţia până în zona unde gap down-ul format ar putea fi închis, la 43,3 dolari.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Moderna
Oportunităţi
- Aşteptări: În trimestrul al patrulea, Moderna a depus spre aprobare trei produse pe bază de ARN mesager, inclusiv un vaccin anti-Covid de ultimă generaţie, un vaccin combinat pentru Covid şi gripă, şi un vaccin RSV pentru adulţii cu risc ridicat. Deciziile FDA pentru acestea sunt aşteptate în mai şi iunie. Totodată, compania dezvoltă vaccinuri împotriva gripei şi cancerului în parteneriat cu Merck, cu rezultate clinice aşteptate mai târziu în acest an. De asemenea, compania lucrează la aprobarea a zece produse până la sfârşitul lui 2027 şi continuă să îşi diminueze costurile, această diversificare putând reduce dependenţa de vaccinul anti-Covid-19.
- Contracte guvernamentale: Compania a obţinut un contract de 590 de milioane de dolari de la guvernul SUA pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei pandemice, consolidându-şi poziţia pe piaţă şi demonstrând valoarea tehnologiei sale mRNA. Acordul include, de asemenea, sprijin pentru extinderea studiilor clinice pentru până la cinci alte subtipuri de gripă pandemică.
Riscuri
- Competiţie: Vaccinul RSV al Moderna, mRESVIA, aprobat de FDA în mai 2024, a generat doar 10 milioane de dolari în vânzări în trimestrul al treilea din 2024, primul său sezon RSV. Competiţia cu GSK şi Pfizer s-a dovedit dificilă, mRESVIA fiind considerat cel mai slab din punct de vedere al eficacităţii.
- Rating: Fitch Ratings a oferit o perspectiva neutră pentru industria farmaceutică şi biotehnologică globală în 2025, anticipând o creştere peste cea a PIB-ului global, susţinută de inovaţie şi creşterea volumului într-un mediu cu preţuri stabile pe termen scurt. Totuşi, riscurile de reglementare şi accentul pe controlul preţurilor adaugă riscuri suplimentare pe termen mediu, crescând potenţialul de volatilitate după 2025.
- Fuziuni şi achiziţii: După o revenire promiţătoare în 2023, activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) din industria biofarma a scăzut semnificativ în 2024, valoarea totală a tranzacţiilor atingând doar 48 de miliarde de dolari (-68% faţă de 2023), cea mai mică valoare din ultimii ani. Scăderea activităţii de M&A încetineşte inovaţiile şi accesul pacienţilor la noi tratamente, companiile mari pierzând oportunităţi strategice de a-şi diversifica portofoliile şi de a compensa pierderile din expirarea brevetelor, ceea ce ar putea afecta randamentele viitoare pentru investitori. Pentru 2025, se estimează o redresare moderată a M&A, cu un potenţial de tranzacţii între 50 şi 70 de miliarde de dolari.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, moderna.com, Seeking Alpha, Forbes, Yahoo Finance, Reuters, Biopharmadive, Prnewswire, Barron's, CNBC, Fiercepharma, FitchRatings, Iqvia.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.