S.N. Nuclearelectrica S.A. (SNN) a încheiat primul semestru în forţă, cu livrări de electricitate şi venituri în creştere, chiar dacă profitabilitatea companiei este afectată semnificativ de supraimpozitare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Nuclearelectrica este singura companie de producţie a energiei electrice prin tehnologie nucleară din România, acoperind în 2022 până la 20% din producţia de electricitate la nivel naţional şi 33% din electricitatea produsă fără emisii de gaze cu efect de seră. Sucursala CNE Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt printre cele mai performante dintre cele peste 400 existente în lume. De asemenea, compania operează şi o fabrică de combustibil nuclear şi are în plan deschiderea a încă două unităţi de producţie în 2030.
La sfârşitul anului 2022, societatea era controlată în proporţie de 82,5% de către statul român, prin Ministerul Energiei, în timp ce free-float-ul de 17,5% este deţinut în proporţie de 13% persoane juridice şi 4,5% persoane fizice.
• Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 20% în primul semestru din 2023
Nuclearelectrica a înregistrat, în primele şase luni ale anului 2023, o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, aceasta însumând circa 3,7 miliarde de lei, pe fondul unei creşteri cu 21,5% a preţului ponderat al energiei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi a unei cantităţi de energie livrate aproape egală cu cea din 2022, aceasta fiind cu 1,3% mai mică.
În primul semestru, compania a vândut 42,5% din energia electrică prin MACEE (Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică), instituit în decursul anului trecut pentru perioada ianuarie 2023 - martie 2025, prin care producătorii vând către OPCOM energia cu un preţ fix de 40 RON/MWh, iar OPCOM vinde cumpărătorilor energia la acelaşi preţ.
Restul cantităţii de energie electrică a fost vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale (43,3%) şi pe piaţa spot (13,8%).
Cheltuielile din exploatare au avut o dinamică de creştere mai accentuată faţă de venituri, însumând o mărire cu 43% faţă de 2022 şi fiind egale cu 2,5 miliarde de lei. Cel mai mare impact asupra cheltuielilor a avut-o suprataxarea, cheltuielile cu impozitul suplimentar reprezentând 58,8% din totalul cheltuielilor companiei, acestea fiind de 2,5 ori mai mari faţă de 2022.
Diferenţa a survenit ca urmare a schimbării metodologiei de calcul, care a început să taxeze integral veniturile obţinute din vânzarea energiei la un preţ mai mare de 450 RON/MWh şi nu doar 80%, cât era iniţial, dar a şi interzis deducerea din baza de calcul a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică şi a cheltuielilor legate de accesul la pieţele de energie. De asemenea, un rol important au jucat şi veniturile mai mari faţă de 2022.
Astfel, indicatorul EBITDA a însumat 1,6 miliarde de lei - în scădere cu 4,7%, iar rezultatul operaţional este în scădere cu 6,9%.
Profitul net înregistrează creşteri cu 5,3%, pe fondul unor venituri financiare de aproape 210 milioane de lei - o creştere de peste patru ori faţă de 2022, generate în mare parte de dobânzile mai mari din 2023.
Rezultatele pe care Nuclearelectrica le-a înregistrat în 2023 sunt cele mai bune din ultimii cinci ani, societatea profitând de impulsul dat preţurilor în anul 2022, pe fondul crizei energetice din Europa, al instabilităţii geopolitoice din regiune şi al inflaţiei ridicate, beneficiind şi acum de preţurile mai mari.
Astfel, veniturile şi profitul net înregistrează un record al utlimilor cinci ani, însă marja de profit netă se vede afectată de suprataxarea impusă de statul român, care a reuşit în primele şase luni ale anului să preia 1,5 miliarde de lei din veniturile companiei.
Pentru întreg anul 2023, societatea a estimat venituri în sumă de 7,4 miliarde de lei şi un profit net de 1,6 miliarde de lei, dintre care a realizat deja 79%, iar în cazul veniturilor operaţionale a reuşit realizarea a 51,2% din acestea.
• Livrări de energie electrică în creştere
În 2023, Nuclearelectrica a livrat cu 2,9% mai multă energie electrică în SEN (Sistemul Energetic Naţional) faţă de 2022, iar în trimestrul al doilea din anul curent, cu 8,1% mai multă faţă de acelaşi interval din 2022. Astfel, în al doilea trimestru al anului compania a livrat 43,7% din totalul energiei introduse în sistemul naţional în 2023.
Producţia de energie în 2023 a fost realizată în proporţie de 102% faţă de propriile previziuni ale societăţii, în timp ce factorul de utilizare a puterii instalate ale centralelor nucleare a fost de aproape 100%.
În timp ce aproape 43% din energia electrică a fost vândută prin intermediul Mecanismului centralizat de achiziţie, la un preţ fix de 450 RON/MWh, o cantitate semnificativă a fost comercializată pe piaţa contractelor bilaterale (circa 43%) cu un preţ mediu de 1.113,5 RON/MWh, acesta fiind în creştere cu 108,3% faţă de 2022, iar de aici şi cheltuielile crescute semnificativ cu impozitul suplimentar.
Restul energiei (13,8%) a fost livrată pe piaţa spot, unde preţul mediu a fost de 532,7 RON/MWh - cu 48,3% mai mic faţă de 2022.
• Creşterea acţiunilor Nuclearelectrica, mai mică decât cea a indicelui BET
Cu o capitalizare bursieră de 13,6 miliarde de lei, Nuclearelectrica a subperformat pe bursă în anul 2023, având o creştere a cotaţiei acţiunilor de 5,6% în perioada ianuarie-august 2023, aceasta fiind cu mult mai mică faţă de dinamica pieţei locale, măsurată prin indicele principal BET, care a însumat o creştere de 12,1%. Faţă de luna august 2022, acţiunile SNN au suferit o scădere cu 8%, faţă de o creştere cu 3,5% a indicelui BET. În cursul săptămânii trecute, acţiunile Nuclearelectrica au avut un avans de 1,5%.
În anul 2023, compania a aprobat un dividend, aferent exerciţiului financiar din 2022, de 4,25407 lei/acţiune, cu un randament de 9,5% faţă de preţul anterior zilei de declarare. Faţă de media dividendelor brute pe acţiune acordate în ultimii zece ani, care este de 1,0450 lei/acţiune, acesta este de peste patru ori mai mare.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Nuclearelectrica
Oportunităţi
- Este o companie de importanţă strategică pentru România, asigurând o cincime din producţia totală de electricitate naţională cu planuri ambiţioase de dezvoltare pe viitor.
- Compania produce electricitate fără emisii de carbon - o caracteristică indispensabilă pentru viitorul enegretic al Europei.
- Nuclearelectrica nu depinde de fluctuaţiile mari ale combustibililor fosili, nefiind atât de afectată de criza globală de energie.
Riscuri
- România are un cadru fiscal instabil, ceea ce poate pune presiuni suplimentare asupra capacităţilor de a genera profit pentru societate.
- Capacitatea de producţie depinde mult de bunul mers al planurilor de investiţii, de retehnologizarea rapidă a reactoarelor 1 şi 2 pentru a le mări durata de viaţă, dar şi de construcţia reuşită a reactoarelor 3 şi 4.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, BVC, Infront Professional Terminal.
-----------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. Urmeaza cheltuieli uriase
(mesaj trimis de RO în data de 17.08.2023, 01:19)
Acusi vine nota de plata pt retehnologizare. Sa nu mai zic si de costurile pentru noile reactoare! Pe termen mediu nu vad ca SNN sa fie un must have in portofoliu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 02:52)
De acord. Plus nota de plata pentru "coaching"... management de copii... nu stim ce nu stim despre reactoare. Daca ar fi un management strain, intuiesc ca alte rezultate am vedea. Poate ca asta e si solutia pe termen lung. Statul pastreaza 40%, un investitor majoritar din domeniu 51%, 9% retail si institutionali. De altfel, avem surprize din 3 in 3 luni. Pe deasupra, un ministru Burduja bun de toate - digitalizarea ANAF a finisato, acum se apuca de energie.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2023, 13:27)
Mda, "management strain" ca ala nu are nici un fel de tresariri cand ia 7 piei de pe amaratul de roman...am avut exemple au Apanova, Romtelecom, SNP, Vodafone, etc..."totul" pentru actionari:-)