TradeVille: Pahar pe jumătate plin pentru DN Agrar Group

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai

Sursa foto: facebook / DNAGRAR

Sursa foto: facebook / DNAGRAR

În primele trei luni ale anului, DN Agrar a înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri cu 9% şi a profitului net cu 5%. În ciuda faptului că societatea a reuşit să-şi crească cantitatea de lapte livrată cu 18%, scăderea preţului laptelui vândut cu 25% a contribuit la reducerea uşoară a cifrelor trimestriale. Cu toate acestea, compania se află în linie dreaptă pentru a-şi atinge cifrele bugetate la nivel consolidat, realizând ¼ din cifra de afaceri şi profitul net estimat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

DN Agrar activează în domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere şi vânzare a laptelui crud, compania deţinând un şeptel de peste 14.000 de vaci de lapte şi tineret bovin. DN Agrar este lider de piaţă în România la producţia de lapte crud de vacă, cu o producţie anuală de aproximativ 55 de milioane de litri. Grupul reuneşte patru ferme importante, şi anume: Prodlact (creşterea bovinelor de lapte), Cut, Lacto Agrar şi Apold (producţia laptelui de vacă). Principalul client al companiei pentru laptele colectat este Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate etc.), unul dintre cei mai mari procesatori de lapte la nivel mondial.

Compania desfăşoară, în plan secundar, activitatea de producţie a cerealelor şi furajelor, culturile ocupând circa 7.200 de hectare. De asemenea, în 2024, compania va pune în funcţiune şi fabrica de compost din cadrul fermei Apold, acordând astfel o atenţie deosebită agriculturii circulare.

La 31.12.2023, firma era controlată de AM Advies BV (cu 74,09% din drepturile de vot), deţinută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange BV, societate a cărui beneficiar real este Jan G. de Boer. De asemenea, la sfârşitul anului 2023, DN Agrar Cut SRL deţinea 0,20% din acţiuni, în timp ce restul de 25,70% revenea acţionarilor persoane fizice şi juridice, reprezentând free float-ul companiei.

Preţul laptelui crud, în scădere

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, preţul mediu al laptelui crud de vacă oferit producătorilor (sau preţul la poarta fermei) în martie 2024, la nivelul Uniunii Europene, s-a situat la 46,4 euro/100 kg, în scădere cu 8% comparativ cu luna similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte situaţia din România, preţul mediu al laptelui crud colectat de la producători s-a situat, în martie 2024, la 45,67 euro/100kg, similar cu media europeană. Preţul oferit producătorilor din România se află pe un trend ascendent încă din luna mai a anului 2023, atunci când a intrat în vigoare hotărârea de guvern care prevedea plafonarea preţurilor laptelui, rezultând într-un preţ de numai 35,14 euro/100 kg (-27% faţă de luna precedentă şi -17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut). Cu toate acestea, comparativ cu primul trimestru din 2023, preţul mediu al laptelui crud din România s-a diminuat cu 18,5%, înregistrând, în luna martie, o scădere de 14,7%.

Cifra de afaceri a DN Agrar s-a redus cu 9%

În primele trei luni ale anului curent, DN Agrar a înregistrat o cifră de afaceri de 40,3 milioane de lei, în scădere cu 9% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În ciuda faptului că societatea şi-a majorat cantitatea de lapte colectată în primele trei luni din 2024 cu 18%, preţul în scădere al laptelui a compensat acest câştig. Astfel, conform conducerii DN Agrar, în perioada ianuarie-martie 2024, preţul laptelui vândut de companie s-a diminuat cu 25%, ceea ce a condus la scăderea cifrei de afaceri obţinute. Cu toate acestea, la nivel de cifră de afaceri, compania a realizat, în primul trimestru din 2024, 26% din suma anuală bugetată, ceea ce indică faptul că rezultatul este conform bugetului.

Cheltuielile din exploatare au crescut cu 3%, în principal din cauza majorării cu 17% a cheltuielilor cu amortizarea provenite din reevaluarea mijloacelor fixe din fermele societăţii. Astfel, profitul operaţional s-a diminuat cu 13% în primele trei luni ale anului, ajungând la 11,6 milioane de lei şi rezultând într-o marjă operaţională de 28,8%, uşor peste cea bugetată, de 28,2%.

TradeVille: Pahar pe jumătate plin pentru DN Agrar Group

Compania anticipează dublarea activităţii sale până în 2027

Pentru următorii patru ani, mai precis 2024-2027, conducerea companiei a pregătit patru scenarii diferite privind evoluţia cifrei de afaceri, a EBITDA şi a profitului net. În acest sens, toate scenariile au la bază preţul laptelui, primul dintre acestea preconizand un preţ al laptelui la nivelul cel mai scăzut al anului 2023, în timp ce al doilea scenariu preia preţul mediu din luna noiembrie 2023. Celelalte două scenarii iau în considerare preţul mediu al anului 2023, respectiv un preţ peste nivelul mediu din ultimul an, dar semnificativ sub cel din trimestrul întâi din 2023. În cazul scenariilor de mijloc (2 şi 3), care au probabilitatea cea mai mare de a deveni realitate conform managementului, DN Agrar îşi va dubla cifra de afaceri, EBITDA şi profitul net până în 2027.

De menţionat că toate aceste scenarii iau în calcul finalizarea fermei Straja şi a fabricii de compost, notează TradeVille .

Proiecte şi investiţii ambiţioase

Deşi a reuşit să implementeze un număr semnificativ de proiecte în ultimii ani, compania are în pregătire diverse lucrări. Acestea includ:

-Panouri solare pe acoperişul clădirilor fermelor Apold, Cut şi Lacto Agrar - în funcţie de obţinerea fondurilor necesare (proiect desfăşurat prin PNRR), conducerea companiei estimează instalarea panourilor în 2024, iar operaţionalizarea propriu-zisă în 2025.

-Analizarea diverselor opţiuni în vederea începerii producţiei de bio-gaz, precum şi pentru agricultură verticală.

-Proiectul Straja - presupune construcţia unei noi ferme moderne ce va avea peste 5.000 de bovine şi două săli de muls, prima etapă din acest proiect fiind estimată să fie finalizată la sfârşitul anului curent.

-Fabrică de compost - în prezent, compania aşteaptă livrarea maşinii de compostare, preconizată pentru trimestrul al treilea din 2024. De menţionat că a fost finalizată construcţia pentru clădirea de compostare şi produsul rezultat va contribui la conservarea solului şi reducerea impactului asupra mediului.

-Instalarea roboţilor de muls în fermele Cut şi Lacto Agrar - aceştia urmează să fie instalaţi în în cele două ferme şi vor ajuta la pre-curăţarea şi stimularea ugerului şi a mulsului.

Preţul acţiunii DN a urcat cu peste 20%, în 2024

De la începutul anului, cotaţia acţiunii DN s-a apreciat cu 20,3%, continuând evoluţia remarcabilă din ultimul an, de 111%. Spre comparaţie, de la începutul anului, în baza preţurilor de închidere din 27.05.2024, indicele BETAeRO, din care compania face parte, s-a apreciat cu 8,5%, în timp ce indicele BET a avut o evoluţie de 15,7%.

Media mobilă simplă de 200 de zile, pentru preţul acţiunii, este de 1,281 lei, iar cea de 50 de zile - de 1,569 lei. În ceea ce priveşte oscilatorul RSI, acesta se situează la 43,2, arătând faptul că, în momentul de faţă, acţiunea este într-o zona neutră. Ieri, în jurul orei 13.20, acţiunea DN era cotată la 1,485 lei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în DN Agrar

Oportunităţi

-Ferma Straja: Noul proiect al companiei va reprezenta principalul motor de creştere pentru următorii ani. În acest sens, implementarea proiectului va dura aproximativ trei ani, urmând să devină parţial operaţional începând cu trimestrul al treilea din 2024, cu 600 de vaci. La finalul anului 2027, ferma va avea capacitatea de 5.000 de bovine. La capacitate maximă, ferma va creşte cu 40% efectivul total de bovine al grupului.

-Loc suficient pentru creştere: Înlocuirea laptelui importat din ţările vecine cu cel produs în fermele din România. Peste jumătate din cererea de consum internă provine din producţie externă. În plus, România are cel mai fragmentat sector agricol şi zootehnic din Europa, care rezultă în randamente/animal inferioare celor din UE.

-Afacere de familie: Implicarea în activitatea operaţională a CEO-ului şi fondatorului DN Agrar, Jan G. de Boer, un profesionist cu experienţă internaţională în domeniul zootehnic. De asemenea, fiul acestuia, Peter de Boer, este membru al Consiliului de Administraţie şi manager al relaţiei cu investitorii, participând în mod frecvent la diverse evenimente ale pieţei de capital.

Riscuri

-Competiţie incorectă: Dezavantajul de a fi în competiţie cu ferme puternice din Ungaria şi Polonia, care beneficiază de subvenţii mai mari şi politici mai transparente din partea guvernelor celor două state.

-Preţ în scădere: Compania activează pe o piaţă competitivă, fiind expusă fluctuaţiilor de preţ, care în ultima perioadă este în scădere, comparativ cu vârful atins în 2022. Acest risc este parţial compensat de contractele avantajoase încheiate de companie cu clienţii săi (la preţul mediu la nivelul UE) şi de puterea sa de negociere, în calitate de cel mai mare producător de lapte crud de vacă din România.

-Creşterea consumului alternativelor vegetale: Conform ultimelor studii, tendinţa către o viaţă sănătoasă este în creştere la nivelul României, peste 36% dintre români consumând zilnic băuturi vegetale.

Sursele menţionate de TradeVille .) în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Comisia Europeană, analiză TradeVille, TradingView, Forbes, HotNews.

---------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb