TradeVille: PepsiCo depăşeşte aşteptările analiştilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2023

TradeVille: PepsiCo depăşeşte aşteptările analiştilor

Producătorul american de bunuri alimentare PepsiCo a înregistrat, în cel de-al doilea trimestru din 2023, venituri în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi peste nivelul anticipat de analişti. De asemenea, profitul trimestrial s-a situat peste estimarea pieţei, ceea ce a dus la o revizuire în sus a perspectivei privind situaţia financiară din 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .PepsiCo este o companie care activează în industria alimentară şi a băuturilor răcoritoare, fiind prezentă în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume. PepsiCo a generat vânzări nete de 86 de miliarde de dolari în 2022, datorită unui portofoliu complementar de băuturi şi alimente precum Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew şi SodaStream respectiv Lay's, Doritos, Cheetos, şi Quaker.

Cel mai mare acţionar al PepsiCo este Vanguard Group, care deţine 9,10% din drepturile de vot, urmat de BlackRock, cu 4,98%, şi de SSgA Funds Management, cu 2,11% din capitalul social.

În ultimele şase luni, conform WSJ, persoanele cu funcţii de conducere din cadrul companiei au tranzacţionat 741.457 de acţiuni PepsiCo, 58% dintre acestea fiind achiziţionate, în timp ce restul au fost acţiuni vândute.

Veniturile de pe piaţa băuturilor nealcoolice: 1,45 trilioane de dolari în 2023

Piaţa băuturilor nealcoolice este formată din patru segmente:

- Apă îmbuteliată - apă carbogazoasă şi necarbogazoasă;

- Băuturi răcoritoare - băuturi răcoritoare cabogazoase şi necarbogazoase, băuturi energizante şi destinate sportivilor;

- Sucuri naturale - toate tipurile de sucuri de fructe şi legume îmbuteliate care conţin 100% suc de fructe şi/sau legume.

- Segmentul de cafea şi ceai Ready-to-Drink - include cafeaua şi ceaiurile reci, gata de consum.

Conform datelor furnizate de Statista, veniturile de pe piaţa băuturilor nealcoolice s-au ridicat la 1,45 de trilioane de dolari în 2023. Estimările privind piaţa băuturilor nealcoolice situează creşterea anuală compusă (CAGR), în perioada 2023-2027, la 4,56%. În 2023, cel mai mare segment al acestei pieţe a fost cel al băuturilor răcoritoare, generând aproximativ 850 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a veniturilor provenind din SUA (496 de miliarde de dolari).

Sectorul este dominat de vânzările din magazinele fizice şi restaurante/baruri, cele online preconizandu-se că vor genera doar 3,8% din totalul veniturilor în 2023. De asemenea, se preconizează că, până în 2027, 10% din volumul de băuturi nealcoolice se va consuma în baruri şi restaurante.

PepsiCo: profit dublu faţă anul trecut şi estimări revizuite în sus

PepsiCo a obţinut, în perioada aprilie-iunie 2023, venituri operaţionale în sumă de 22,32 de miliarde de dolari (+10,3% în ritm anual), cu 590 de milioane de dolari peste nivelul anticipat de analiştii chestionaţi de Refinitiv. În ceea ce priveşte veniturile operaţionale organice ale companiei (care exclud impactul achiziţiilor), acestea s-au majorat cu 13% faţă de acelaşi trimestru din 2022. Cu toate acestea, volumul produselor vândute a scăzut (-3% pentru divizia de alimente şi -1% pentru cea a băuturilor), preţurile mai mari ale gustărilor şi băuturilor afectând cererea. Cele mai mari scăderi de volum le-au întâmpinat Quaker Foods (-5%) şi divizia de băuturi din America de Nord (-4.5%).

Profitul net trimestrial a fost în creştere cu 92% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 2,75 de miliarde de dolari. În acest sens, profitul non-GAAP/acţiune a fost cu 0,13 dolari peste nivelul anticipat de analişti. Prin urmare, conducerea companiei a revizuit în sus estimările privind situaţia financiară pentru întregul an, aşteptându-se la o creştere cu 10% a veniturilor organice (în creştere de la 8%) şi cu 10% (în creştere de la 7%) a profitului net/acţiune.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în PepsiCo

Oportunităţi

- PepsiCo este considerată o acţiune defensivă prin prisma sectorului din care face parte (bunuri de consum), dar şi a dimensiunii companiei şi acoperirii geografice (prezentă în peste 200 de ţări şi teritorii), fiind preferată de investitori în perioadele de incertitudine economică.

- Compania plăteşte dividende în creştere de peste 50 de ani, având un payout ratio de aproximativ 65% şi un randament anualizat de 2,76%, uşor peste media sectorială de 2,56%.

- PepsiCo este parte din 290 de ETF-uri, ceea ce poate reprezenta o alternativă pentru orice investitor care consideră prea mare riscul de a investi doar în companie. Cea mai mare pondere, PepsiCo o ocupă în următoarele ETF-uri: iShares U.S. Consumer Staples (11%), Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (10,4%), Vanguard Consumer Staples ETF (8,6%).

Riscuri

- Din cauză că este o acţiune defensivă, randamentele obţinute în perioadele de avans economic pot fi inferioare celor ale companiilor din alte sectoare.

- Băuturile pe bază de zahăr se confruntă cu o rezistenţă din ce în ce mai accentuată în ţările civilizate, tendinţa fiind de evitare a acestora şi înlocuire cu alternative mai sănătoase.

TradeVille: PepsiCo depăşeşte aşteptările analiştilor

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: WSJ, pepsico.com, Statista, raport companie, CNBC, SeekingAlpha, Simfin.

-------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb