TradeVille: Profitul net consolidat al Băncii Transilvania, în creştere accelerată

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2023

Sursa foto:facebook / BancaTransilvania

Sursa foto:facebook / BancaTransilvania

Grupul Banca Transilvania şi-a majorat profitul net consolidat aferent acţionarilor societăţii-mamă cu peste 50% în semestrul întâi din 2023, faţă de primele şase luni din 2022. Dintre primele trei bănci ale sistemului bancar, grupul Banca Transilvania şi-a majorat cel mai rapid veniturile şi profitul net până la niveluri record. Banca propune repartizarea unui dividend cu un randament de peste 5,4%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grupul Băncii Transilvania (grupul BT) este cel mai mare grup financiar-bancar din România, cu active totale de 153,1 miliarde de lei, la 30 iunie 2023. Principalul domeniu de activitate al grupului BT este domeniul bancar. Alte domenii de activitate includ leasing şi credite de consum, servicii de brokeraj, administrarea activelor şi altele.

Potrivit raportului anual al BNR pentru 2022, cota de piaţă a Băncii Transilvania, în sistemul bancar românesc, este de 19,11% (faţă de 19,5% în 2021), ocupând poziţia întâi după valoarea activelor totale. Concurenţii grupului BT sunt alte mari grupuri financiar-bancare, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank România, UniCredit Bank România şi altele.

La 24 iulie 2023, capitalul social al BT era controlat în proporţie de 76,2967% de persoane juridice, printre care se regăsesc NN Group (9,4%) şi BERD (8,6%). Restul până la 100% este deţinut de persoane fizice. Capitalul românesc controlează aproape 72,2% din capitalul social. Preşedintele Consiliului de Administraţie este fondatorul băncii, Horia Ciorcilă, iar Directorul General este Omer Tetik, încă din anul 2013.

Profit record pentru sectorul bancar românesc, în primul semestru din 2023

În primele şase luni ale acestui an, băncile din România au raportat un profit net de 6,8 miliarde de lei, un nivel maxim record peste profitul de aproape 5 miliarde de lei raportat în primul semestru din 2022. Anul trecut, profitul net total al băncilor româneşti a fost de 10,2 miliarde de lei, reprezentând maximul istoric. Totodată, în primele şase luni din 2023, activele totale ale sistemului bancar au crescut la nivelul maxim record de 737,8 miliarde de lei (+5% comparativ cu 31 decembrie 2022). Băncile fructifică oportunitatea oferită de creşterea ratelor de dobândă şi dinamica activităţii de creditare, care este susţinută inclusiv prin programe guvernamentale.

Rentabilitatea capitalurilor proprii din sistemul bancar rămâne cea mai mare din Europa, aceasta atingând un nivel record de 21,11% la sfârşitul semestrului întâi din 2023, dublu faţă de media UE. Între timp, rata creditelor neperformante a rămas la 2,65%, un nivel identic cu cel de la finalul anului 2022. Pe viitor, sistemul bancar românesc s-ar putea confrunta cu o scădere a cererii pentru credite, o creştere a ratei creditelor neperformante şi cu presiuni asupra valorii portofoliului titlurilor de stat, în contextul ajustării dezordonate a costurilor de împrumut pe pieţele internaţionale.

Există posibilitatea consolidării sistemului bancar românesc. În mod oficial şi neoficial, sunt scoase la vânzare băncile OTP Bank România (cota piaţă în decembrie 2022: 2,84%), Patria Bank (0,59%) şi First Bank (1,10%). Banca Transilvania a realizat cele mai multe achiziţii de bănci în ultimii trei ani şi s-a arătat interesată de preluarea activelor OTP Bank România.

În iulie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut la un procent de o singură cifră, respectiv 9,4%, în timp ce rată dobânzii de politică monetară s-a menţinut la 7%, încă de la începutul acestui an.

Banca Transilvania are o eficienţă operaţională mai mare decât BRD

TradeVille: Profitul net consolidat al Băncii Transilvania, în creştere accelerată

În primul semestru din 2023, faţă de acelaşi interval din 2022, dintre cele mai mari trei bănci româneşti, liderul sistemului bancar românesc a raportat cele mai rapide rate de creştere pentru veniturile bancare şi profitul net consolidat aferent acţionarilor societăţii-mamă. Profitabilitatea netă şi veniturile grupului BT au ajuns la niveluri maxim record. Veniturile nete din dobânzi consolidate au avansat cu 24,5% în ritm anual. Indicatorul cost/venit al grupului Băncii Transilvania a scăzut la aproximativ 47,3% (faţă de circa 50,4% în anul anterior), demonstrând o eficienţă operaţională mai mare decât în cazul BRD, concurentul listat la BVB, care a înregistrat un indicator cost/venit de 50,7% în semestrul întâi din 2023.

Grupul BT a acordat 132.000 de credite clienţilor persoane fizice şi companiilor, în valoare de 14,97 miliarde de lei. Calitatea activelor a rămas bună, rata creditelor neperformante (rată NPL) fiind de 2,36%, iar rata de solvabilitate se menţine la nivelul confortabil de circa 23,9% (cu profitul inclus).

Banca a adăugat 282.000 de clienţi noi, ajungând la 4 milioane, din care 88% sunt clienţi activi digitalizaţi. Totodată, volumul tranzacţiilor cu cele 5,6 milioane de carduri acordate de bancă au crescut cu 21% faţă de semestrul întâi din 2022.

BT propune un dividend brut de 1,13 lei/acţiune din profitul net pe 2022

Banca Transilvania a realizat peste 60% din nivelul veniturilor consolidate planificate pentru acest an, respectiv 6,1 miliarde de lei (+13% în ritm anual), depăşind, totodată, ţinta privind nivelul total al activelor, stabilită la 152 miliarde de lei.

Întrucât autorităţile de reglementare bancară nu au mai furnizat recomandări de prudenţă din partea băncilor în ceea ce priveşte politica de dividend, Banca Transilvania propune repartizarea unui dividend brut per acţiune de 1,13 lei din profitul net al anului 2022 şi din rezervele altor ani. Propunerea va fi votată la AGA ordinară convocată pentru data de 29 septembrie/2 octombrie 2023. Data de înregistrare este propusă pentru 23 octombrie 2023 (dată ex-dividend: 20 octombrie 2023), data plăţii fiind propusă pentru 6 noiembrie 2023. Dividendul are un randament de 5,4%.

La şedinţa AGA extraordinară, convocată la aceeaşi dată cu şedinţa AGA ordinară, BT propune aprobarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative pentru o sumă de maximum 1,5 miliarde de euro. Obligaţiunile ar fi denominate în euro şi/sau lei şi/sau în altă valută, având maturitatea de maximum 10 ani, un cupon plătibil anual sau semi-anual. Această sumă se ridică la circa 4,8% din valoarea activelor totale la 30 iunie 2023.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea TLV

Oportunităţi

- Banca Transilvania plăteşte dividende acţionarilor. La începutul lunii noiembrie, aceştia pot încasa un dividend brut de 1,13 lei/acţiune, sub rezerva aprobării propunerii Consiliului de Administraţie al băncii de către acţionari.

- Creşterea accelerată a veniturilor şi a profitului net indică capacitatea grupului BT de a-şi fructifica poziţia de lider de piaţă, la o eficienţă operaţională bună.

- Oportunitatea consolidării poziţiei de piaţă. Potrivit Bloomberg, BT licitează pentru activele OTP Bank România, având astfel şansa de a-şi întări poziţia dominantă din România şi, posibil, din Republica Moldova.

- Dezvoltarea primei bănci 100% digitale din România, în jurul Idea::Bank.

- Acţiune lichidă: una dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB.

Riscuri

- Scăderea dobânzilor, ca urmare a încheierii ciclului înăspririi politicii monetare, ar putea afecta marjele de dobândă şi ar putea contribui la diminuarea profitabilităţii generale.

- Banca Transilvania vede riscuri cu privire la creşterea presiunilor pe pieţele imobiliare comerciale, fiind un factor de risc care a mai fost indicat şi în marile economii ale lumii, precum în SUA sau zona euro. Recent, agenţia internaţională de rating de credit S&P Global a retrogradat ratingul mai multor bănci americane cu expuneri ridicate asupra sectorului comercial al pieţei imobiliare. Cotaţiile acţiunilor băncilor americane au scăzut în urma acelui anunţ. Totuşi, Grupul BT are o expunere pe piaţa imobiliară (toate segmentele) de 3,6% din valoarea creditelor nete la 30 iunie 2023.

- Întârzierea absorbţiei fondurilor europene (inclusiv prin PNRR) pot afecta dezvoltarea economică şi, ca atare, pot amâna obţinerea de beneficii inclusiv de către bănci.

TradeVille: Profitul net consolidat al Băncii Transilvania, în creştere accelerată

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bvb.ro, rapoarte financiare bancă, linkedin.com, bancatransilvania.ro, bankingnews.ro, INS, Bloomberg, calcule TradeVille.

-----------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Libra și First de vânzare?

    1. First vrea 200+ milioane EURO - au esuat tratativele cu Unicredit in decembrie 2022. Sunt in joc Intessa si Vista.

      Libra - ar vrea vreo 350 milioane EURO. nu se merita. 

      OTP - de vanzare si se va vinde ca nu au incotro. Ungurii au inchis peste tot in Europa. In maxim 9 luni se anunta noul proprietar - mai mult ca sigur va fi BT. Prea din scurt emiterea aia de obligatiuni noua de 1.5 miliarde. Nu ar faceo decat ca sa acopere cheltuiala cu achizitia OTP si rebranding etc... cerinte de capital etc... 

      Si totusi Libra este pe profit iar OTP pe pierdere.

      Nu ar putea sa fie mai bine sa cumpere Libra, poate ii ajuta si cu digitalizarea cu Ideea Bank? 

    mai mari, ca ne-am saturat de gratuite!!!

    1. De ce Cristi? Nu platesti CASS, taxe.

      practic sunt lipsite de valoare. Daca inainte de gratuite ai 1 leu/act profit, dupa ce se distribuie acestea, profitul pe actiune scade, deci PER ar trebui sa creasca. Ca piata tinde, nejustificat zic eu, sa aduca si gratuitele la valoarea actiunii dinaintea distribuirii, acest lucru nu poate decat sa ma bucure. Da mie unuia imi plac dividendele :-))

      Pe mine ma deranjeaza ca dau dividende anul acesta. S-au imprumutat cu 9% in euro, mai bine da gratuite, pentru ca au valoare pe termen lung. Nu mai trebuie sa cumpar si sa adaug la poziie anual pentru ca imi intra acest actiuni.

      Daca vreau dividend , cumpar SNP, SNN, TBK, la TLV este mai usor de tinut cu actiuni gratuite. 

      Apreciez ca vor da dividend la actiunile gratuite primite anul acesta, pe langa cele din anii precendenti, dar avand in vedere criza de lichiditati in sistemul bancar as prefera sa nu se mai imprumute si sa nu dea dividend.  

      12.5% ca si randament in actiuni gratuite sunt suficient pentru mine. 

      Citeam o carte despre Warren Buffet care considera ca " lumea afacerilor se imparte intr-un numar mic de afaceri minunate ( wonderful businesses) in care merita sa investesti la un anumit pret si un numar enorm de afaceri proaste(bad) sau mediocre( mediocre businesses) care nu sunt atractive ca si investitii pe termen lung".

      Cand ma gandesc la aceste actiuni gratuite, le pot spune "stock dividends", le simt ca pe o fidelizare pe termen lung. Daca le-as vinde, este ceva mai profitabil decat acel 10-12.5% pe care TLV il va oferi la anul? 

      "12.5% ca si randament in actiuni gratuite sunt suficient pentru mine."

      Evident, pentru orice om normal la cap, un randament de 12.5 este foarte bun.

      Sa na ma intelegeti gresit, consider TLV o actiune de avut...si de tinut...  

    Profitul băncilor, jecmanirea si saracire populatiei, cămătari cu acte.

    1. Partidul... Ceausescu... Romaniaaaa... Ura! Ura!

      Cred ca ai scris gresit pensiile speciale

      Corect

    ma duceam la vale daca n-aveam capu' bun

    nu degeaba lumea imi spune ca sunt jupan 

    pai nu degeaba lumea-mi spune imparate

    c-am grade grade grade mari cu greutate 

    Foarte mulțumit de TLV! Nu au dezamăgit niciodată, chiar și în pandemie!

    am ceva mai multa încredere în francezi, încă aștept un convocator pt acordare dividende ca-n vremurile bune...dacă nu anul asta, la anul sigur plus 2022- cum au mai făcut.

    banca transilvania are riscuri asociate schimbarii ciclice de consum cauzat de valuri scurte si lungi demografice pe regiuni.

    toti se bucura de profit cu asa exmansiune venita dupa finalizarea depresiei economice…. 

    toti sunt doriti sa cumpere sa isi faca ceva pe la case sa ia jucarii la copii sa ii duca in vacante sa le dea bani de buzunar etc…. 

    problema se pune: ce va face banca transilvania actuala laudata cand imobiliare defate pe cpi USA schimba directia si se duce tare in “credit bust”? 

    Sau pe romaneste cand dobanzile reale ipotecare se vor prabusii concomitent stocuri cu duiumul plus specula cu duiumul plus ancore datorii la gat plus incetinirea M3 ca si exponentialitate yoy? 

    ce nu stim acest joc? 

    Zic sa ne bucuram totusi de zilele astea insorite iar cand vine timpul sa nu uitam sa tragem presul sau scaunul de sup “partenerii” nostrii… ca asa se face etic si moral in financiar… 

    Transilvania are expunere prea riscanta in piata… rog BNR sa atenueze din timp… chiar daca in presa “pomul este laudat” de fructele lui… sa se uite in camara BNR sa vada cu ce “insecticide” a fost “stropit/udat”… nu de alta dar musca “prosti” din fructele lui… altii incep sa faca ca “eva”…  

    s c c r e t 

    1. Parca ei imprumutau mai mult companii..

      Sa nu lasam adevarul sa omoare o argumentatie savanta.

      Acusica vine taxa de solidaritate

      Pe care multi o vor aplauda inainte de alegeri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb