TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

August a adus volatilitate extremă pe pieţele bursiere, după corecţii importante în primele şedinţe, indicii reuşind să încheie luna la noi maxime sau în aproprierea acestora. Şi aurul a atins un maxim istoric, pe când Bitcoin a coborât sub pragul psihologic de 60.000 de puncte, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Va aduce septembrie mult aşteptatele tăieri de dobânzi?.....

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

Burse internaţionale

SUA: După o lună iulie în care am asistat la noi maxime istorice ale indicilor americani, o lună din care nu au lipsit evenimente marcante în plan politic, precum tentativa de omor asupra candidatului la preşedenţie al Partidului Republican, Donald Trump, urmată de nominalizarea Kamalei Harris din partea Partidului Democrat, în locul actualului preşedinte Joe Biden, şi încheiată cu şedinţa Fed în urma căreia investitorii se aşteaptă la tăieri de dobânzi începând cu septembrie, luna august a debutat cu scăderi de 7,30% (S&P500) şi 9,95% (Nasdaq 100) în primele trei şedinţe ale lunii.

Pe parcursul lunii, indicii au reuşit să recupereze pierderile, încheind august cu aprecieri de 3,70% (S&P500) şi 3% (Nasdaq), în timp ce indicele Dow Jones a înregistrat un nou maxim istoric (41.585 puncte). Aprecierile au venit pe fondul creşterii aşteptărilor privind relaxarea dobânzilor de politică monetară începând cu luna septembrie.

Luna august a stat sub semnul raportării rezultatelor financiare pentru companiile de pe Wall Street. Sezonul raportărilor s-a încheiat cu Nvidia, probabil unele dintre cele mai aşteptate date. Deşi compania a raportat rezultate financiare peste estimări şi prognoza a depăşit aşteptările, acţiunile au scăzut cu 7% în after-hours ulterior raportării, investitorii nemaifiind impresionaţi de cifrele obţinute.

Asia: În şedinţa de politică monetară din 31 iulie, Banca Japoniei a crescut cu 0,25% rata dobânzii de politică monetară, după ce în martie a majorat-o pentru prima oară în 17 ani. Drept urmare, după ce în luna iulie a înregistrat un all time-high, indicele Nikkei s-a prăbuşit în primele trei şedinţe din august (-20,7%), însă pe parcursul lunii nu doar că a recuperat pierderea, dar a afişat la finalul lunii o apreciere de 7,6%.

Europa: Începutul lunii august a adus corecţii importante şi pentru indicii europeni, -7% pentru STOXX 600 în primele trei şedinţ, -6% DAX, -4,2% FTSE100. Cu toate acestea, pe parcursul lunii, indicii nu doar că au recuperat pierderile, dar STOXX 600 şi DAX au înregistrat maxime istorice, pe fondul raportării datelor privind inflaţia. Aceasta a scăzut în luna august în Germania până la nivelul de 2%, ţinta BCE, iar în zona euro până la 2,2%, minimul ultimilor trei ani.

Datele raportate cresc şansele reducerii dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală Europeană, în luna septembrie, nivelul inflaţiei fiind un factor important în luarea deciziilor de politică monetară.

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

Aur: Aurul a atins un nou maxim istoric la milocul lunii august: 2.531 dolari/uncie, încheind luna cu un randament de 2,37%. Luând în considerare avantajul său de a proteja investitorul în momente de cumpănă ale economiei, această creştere este justificată în contextul devalorizării dolarului şi al unei volatilităţi ridicate la începutul acestei perioade pe pieţele mondiale. Conform analiştilor, în luna septembrie, preţul aurului ar putea creşte pe fondul interesului ridicat din partea băncilor centrale din întreaga lume de a-şi diversifica rezervele.

Petrol Brent: Pe parcursul lunii august, preţul barilului de petrol a înregistrat o scădere uşoară de aproximativ 1,4%, însă evoluţia cotaţiei a fost marcată de volatilitate, maximul fiind de 80,3 dolari/baril, în timp ce nivelul minim atins a fost de 72,2 dolari/baril. Fluctuaţiile s-au datorat ştirilor conform cărora stocurile de petrol au scăzut peste estimări, dar şi anunţului făcut de Libia, conform căruia ţara intenţionează să reducă producţia şi exporturile de petrol. Având în vedere faptul că Libia exportă în medie un milion de barili pe zi, oprirea activităţii va avea un impact major asupra echilibrului dintre cerere şi ofertă, şi implicit asupra preţului.

Cu privire la evoluţia viitoare a preţului, EIA (Energy Information Administration) estimează un preţ mediu de 85 de dolari/baril până la finalul anului, în timp ce analiştii de la Morgan Stanley sunt de părere că preţul se va stabiliza în jurul valorii de 80 de dolari/baril, pe fondul scăderii semnificative a cererii din China.

Bitcoin: Luna august a debutat cu scăderi semnificative pentru Bitcoin, în ton cu pieţele de acţiuni, preţul criptomonedei coborând sub nivelul psihologic de 50.000 de dolari. Volatilitatea s-a menţinut ridicată pe tot parcursul lunii, criptomoneda reuşind să atingă un maxim de 65.000 de dolari, însă la finalul lunii, o nouă mini corecţie a avut loc după un val de vânzări venit de această dată din Asia şi Bitcoin a încheiat luna august cu o scădere de 8,7%, tranzacţionându-se sub media mobilă SMA de 200 de zile.

În ceea ce priveşte luna septembrie, din punct de vedere istoric, în ultimii 11 ani, Bitcoin a înregistrat scăderi în 72% din timp, cea mai severă înregistrându-se în 2014, -19%.

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

Bursa de la Bucureşti

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a debutat în luna august cu scăderi, în ton cu pieţele internaţionale, indicele de referinţă BET pierzând în primele trei şedinţe peste 5%, după ce în iulie înregistrase un nou maxim istoric, de 18.790 puncte.

Evoluţia indicilor pe parcursul lunii august a stat şi sub influenţa raportării rezultatelor financiare ale companiilor de pe piaţa principală, dar şi a deciziilor de politică monetară. În şedinţa din 7 august, Banca Naţională a României a hotărât reducerea, pentru a doua luna consecutiv, a dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale (pp), de la 6,75% la 6,50% pe an, pe fondul scăderii ratei inflaţiei.

Indicele BET a raportat pentru ultima lună de vară o pierdere de 2,08%, recuperând totuşi din pierderea mai mare generată de volatilitatea din pieţele globale, notează TradeVille.

Indicele BETAeRO a încheiat luna cu o scădere de 1,85% (1.005 puncte), tranzacţionându-se în scădere cu 9,5% faţă de nivelul maxim de 1.110 puncte înregistrat în luna martie.

August a fost luna raportărilor rezultatelor financiare aferente trimestrului al doilea din 2024, pentru companiile de pe piaţa principală. Din punct de vedere al cifrei de afaceri la finele primului semestru din 2024, în topul cu cele mai mari aprecieri se situează companiile Transgaz (+66,9%) şi Bursa de Valori Bucureşti (+51%), în timp ce din perspectiva profitului raportat se remarcă OMV Petrom (+178%) şi (+152%).

La polul opus, companiile din sectorul energetic Nuclearelectrica şi Electrica au raportat cele mai mari scăderi ale veniturilor (-44%), respectiv (-29,4%), acestea regăsindu-se la coada clasamentului şi în ceea ce priveşte rezultatul net obţinut în semestrul întâi din 2024 vs acelaşi interval din 2023.

În luna august a debutat la BVB operaţiunea de majorare de capital a Teraplast, în data de 12.08.2024, care se desfăşoară până în 10.09.2024, la un preţ maxim de subscriere de 0,45 lei/acţiune.

Şi compania ONE United Properties desfăşoară prima etapă din operaţiunea de majorare de capital (19.08.2024 - 19.09.2024), prin care investitorii pot subscrie în baza drepturilor de preferinţă ONER03.

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

Din punct de vedere al randamentului înregistrat pe parcursul lunii august, în topul creşterilor regăsim acţiunile companiilor Aquila (+6,06%), Transelectrica (+2,86%) şi Medlife (+1,72%).

La polul opus, cele mai mari scăderi le afişează Electrica (-9,84%) Teraplast (-9,21%) şi Transport Trade Services (-8,79%).

TradeVille: Roller coaster pe date financiare, în august 2024

Perspective

În şedinţa Fed din 31 iulie, dar şi în discursul său de la Jackson Hole, din 23 august, guvernatorul băncii americane a fost destul de direct în ceea ce priveşte tăierea dobânzii de politică monetară începând cu şedinţa din septembrie. Aşteptările analiştilor sunt de 67,5% pentru o tăiere de 0,25 pp şi de 32,5% pentru o tăiere de 0,50 pp, conform CME Group.

Şi şedinţa de politică monetară a Băncii Centrale Europene este aşteptată cu interes (12 septembrie), după ce în luna iunie, BCE a redus dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2016, iar în iulie a decis menţinerea ratei la acelaşi nivel. În luna august, euro a atins un maxim al ultimului an în raport cu dolarul, iar cele mai recente date raportate privind inflaţia din zona euro arată o scădere a acesteia până la nivelul de 2,2%, ca urmare a reducerii inflaţiei în Germania în această perioadă la 2%, nivelul ţintă al BCE.

În luna septembrie, la BVB continuă perioada de raportări financiare pentru companiile din componenţa indicelui BETAeRO. Dintre companiile de pe piaţa AeRO care au raportat în luna august se remarcă MET (Meta Estate Trust), cu o apreciere a profitului net în primul semestru de 117%, în ritm anual.

În data de 27 septembrie va avea loc AGA la Fondul Proprietatea, acţiuni care au scăzut cu 7% în ultima şedinţă din luna august, după solicitarea surpriză venită din partea acţionarului minoritar Ministerul Finanţelor (6,5%), care vizează interzicerea răscumpărărilor pentru "conservarea portofoliului". În cadrul AGA din 27.09.2024 investitorii vor putea vota online pe platforma evote.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Factset, Platforma TradeVille.

----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb