TradeVille: Transilvania Broker, la drum fără Euroins

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2023

TradeVille: Transilvania Broker, la drum fără Euroins

În contextul falimentului Euroins, este de aşteptat ca Transilvania Broker să caute soluţii alternative pentru poliţele RCA, aşa cum a făcut-o după falimentul City Insurance, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Deşi este al patrulea cel mai mare broker de poliţe RCA din România după primele nouă luni din 2022, Transilvania Broker este o companie atentă la profitabilitate, în detrimentul acaparării de cotă de piaţă. Din profitul anului 2022, compania a propus un dividend cu randament de 10,1% la preţul de închidere de joi.

Cu un partener de afaceri mai puţin

Retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins înseamnă dispariţia unui partener de afaceri pentru brokerii de asigurare. Atât Transilvania Broker, cât şi Millenium Insurance Broker (MIB) aveau relaţii comerciale cu Euroins, cel mai mare asigurător al pieţei RCA în primele nouă luni din 2022 (cotă de piaţă de aproximativ 31%). În cazul MIB, veniturile din parteneriatul cu Euroins reprezentau 14,3% din veniturile din activitatea de distribuţie din 2022.

Deşi ponderea veniturilor din relaţia cu Euroins în veniturile totale ale Transilvania Broker nu este cunoscută, expunerea acesteia pe segmentul RCA este semnificativă. În anul 2021, primele intermediate pentru poliţele RCA (clasa A10) reprezentau 74,4% din volumul total de prime intermediate de companie. În 2022, volumul de prime intermediate aferente clasei A10 a crescut cu 37,1% vs. 2021. În primele nouă luni din 2022, compania era al patrulea cel mai mare broker de asigurări RCA din România, cu o cotă de piaţă de 8,47% în acest segment.

Cu toate că rezultatele preliminare ale anului 2022 au atins un nivel record, cotaţia acţiunilor TBK nu a mai depăşit maximul atins în noiembrie 2021 (cu două zile înainte de publicarea rezultatelor pentru primele nouă luni din 2021 şi la peste o lună de la retragerea autorizaţiei City Insurance).

Precum în cazul falimentului City Insurance, este de aşteptat ca dispariţia Euroins să forţeze brokerul să găsească soluţii alternative pentru poliţele RCA, precum şi pentru alte poliţe. Întrucât piaţa de asigurări are un grad ridicat de concentrare - primii cinci asigurători, inclusiv Euroins, controlând peste 71% din piaţă - brokerul se poate expune mai mult riscului de concentrare a activităţii sale pe un număr mai mic de jucători.

Creanţele - o problemă?

Creanţele din activitatea de distribuţie reprezentau 6,7% din activele totale, la 31 decembrie 2022, un nivel relativ redus. Totuşi, în 2022, an marcat de retragerea City Insurance, societatea a înregistrat cheltuieli cu deprecierea creanţelor de 138.900 RON, în creştere faţă de doar 43.895 RON în 2021. Cu toate acestea, valoarea acestor cheltuieli a reprezentat puţin peste 1% din cheltuielile de exploatare ale anului 2022.

Evoluţia acţiunii TBK

La data de 23 martie, cotaţia acţiunilor TBK era puţin peste nivelul de la data anunţului retragerii autorizaţiei de funcţionare a Euroins. De la începutul anului, acţiunile au atins o cotaţie maximă de 20,5 RON/acţiune (+3,3% faţă de preţul de închidere din 23 martie.

Profit mai mare în detrimentul cotei de piaţă

În cadrul conferinţei cu analiştii şi investitorii de după publicarea rezultatelor semestriale 2022, reprezentanţii companiei declarau că favorizează profitabilitatea în detrimentul acaparării de cotă de piaţă. Cu alte cuvinte, compania urmăreşte să intermedieze un volum de prime care să nu pună presiune pe marjele de profit. Anul trecut, compania intermedia prime la un comision mediu de 16,7%, aproximativ identic cu cel din piaţă, raportat la primele nouă luni din 2021, în timp ce marja de profit net a societăţii fost de 8,9% (+28% vs. 2021).

Istoric, compania a acordat dividende în fiecare an din 2017, respectiv anul listării la BVB, rata de alocare depăşind 80% din profit.

Pentru şedinţa AGA Ordinară, convocată în 26/27 aprilie, compania propune alocarea unui dividend brut per acţiune de 2 RON. Randamentul dividendului, raportat la preţul de închidere din 23 martie, este de 10,1%. Rata de alocare este de 73,7%. Data de înregistrare este propusă pentru 26 mai 2023 (data ex-dividend: 25 mai 2023), iar data plăţii este propusă pentru 15 iunie 2023.

Asigurările RCA - ce posibilităţi sunt?

ASF a anunţat că propune Ministerului de Finanţe plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii martie 2022, pentru o perioadă de 6 luni, în scopul opririi creşterilor de tarife. Înainte de această propunere, ASF anunţa, în februarie 2023, majorarea tarifelor de referinţă RCA cu rate cuprinse între 10% - 40%. Pentru distribuitorii de prime, se propune limitarea comisionului la maximum 8% din valoarea primei brute, timp de 6 luni.

Având în vedere că gradul de acoperire a poliţelor RCA la parcul auto din România era de 70% la 31.12.2021, majorarea tarifelor ar fi putut descuraja achiziţionarea de poliţe de către consumatori. Acest comportament ar conduce la majorarea tarifelor RCA pentru consumatorii care se conformează obligaţiilor, aşa cum au anunţat, în trecut, companiile de asigurări.

Desprinderea din acest cerc vicios ar putea duce, ipotetic, la apariţia de noi jucători pe piaţa RCA. Totuşi, în ultimii ani, această piaţă a văzut mai mulţi jucători retraşi decât apariţia unora noi, din cauza falimentelor sau retragerilor voluntare motivate de marjele de profit necompetitive tipice acestui tip de poliţe.

Diversificarea portofoliului

În raportul preliminar, Transilvania Broker preciza că are în vedere, până la finalul acestui an, introducerea unei noi clase de asigurări în platforma online de emitere de poliţe (asigurarea pentru locuinţe), precum şi servicii conexe asigurărilor (asistenţă rutieră şi asistenţă tehnică la domiciliu). Peste 80% dintre locuinţele din România nu aveau încheiate asigurări obligatorii împotriva dezastrelor, problema fiind persistentă de mai mulţi ani, deşi primele poliţelor obligatorii sunt foarte ieftine. Totuşi, odată cu intensificarea activităţii seismice în România, interesul pentru asigurările pentru locuinţă ar putea fi stimulat.

TradeVille: Transilvania Broker, la drum fără Euroins

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt asfromania.ro, transilvaniabroker.ro, raport financiar preliminar TBK (bvb.ro), Memorandum de listare Millenium Insurance Broker S.A., bvb.ro, zf.ro, romania.europalibera.org, note teleconferinţă, cdep.ro, economica.net.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potentialelor conflicte de interese

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb