• UPDATE 16:33:
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să reexamineze legea privind înfiinţarea ASF, considerând că membrii conducerii executive ai instituţiei ar trebui să aibă o experienţă de minim zece ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, în loc de şapte, cum propunea proiectul de lege. "Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completează Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 introducând între condiţiile de numire a candidaţilor la calitatea de membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară experienţa profesională de minim 7 ani, în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, pentru membrii care formează conducerea executivă. Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv consolidarea cadrului de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare, considerăm oportun că toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară ar trebui să aibă o experienţă profesională de minim 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare", se arată în motivarea preşedinţiei.
De asemenea, Traian Băsescu consideră că membrilor consiliului de conducere al ASF ar trebui să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, nu doar cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României. "Articolul 9 lit. g) al Ordonanţei aprobate prin legea transmisă spre promulgare stabileşte între condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi aceea de a nu fi «soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României». Având în vedere faptul că potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiaşi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt numiţi de Parlament, considerăm că se impune completarea lit. g) a Articolului 9 în sensul stabilirii şi a unei interdicţii pentru membrii A.S.F. de a fi soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului", potrivit motivării deciziei preşedintelui.
---
• Motivul se pare că este trecerea datoriilor către păgubiţii FNI de la CNVM la AAAS
• Farmache îl concurează pe Dăianu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte
Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care ar urma să preia atribuţiile CNVM, CSSPP şi CSA, nu a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare.
Potrivit unor surse parlamentare, motivele preşedintelui să respingă legea ASF ar fi legate de încercarea trecerii despăgubirilor datorate inves-titorilor FNI, de la CNVM la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), fosta AVAS.
Noua Autoritate de supraveghere urma să fie scăpată de problema des-păgubirii investitorilor FNI, potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor: "Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toa-te drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către inves-titorii la Fondul Naţional de Investiţii".
Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubeas-că foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro.
Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie 2011, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI. Dispoziţiile legii se aplică până la 31 decembrie 2013.
Potrivit amendamentelor aduse de parlamentari, Autoritatea va avea 17 membri, dintre care cinci executivi.
Cele mai mari şanse pentru preluarea preşedinţiei ASF le are Dan Radu Ruşanu, vicepreşedintele PNL şi preşedintele Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, deşi PSD-ul ar fi dorit să îi ofere funcţia lui Mircea Ursache.
Ultimele negocieri îl plasează pe Ursache pe unul dintre cele trei posturi de vicepreşedinte, alături de preşedintele CSA Daniel Tudor, şi preşedintele CSSPP Marian Sârbu.
Echipa de executivi mai are şi un post de vicepreşedinte, pentru care se vehicula numele economis-tului Daniel Dăianu. Se pare că acesta are concurenţă, în prezent, în persoana lui Stere Farmache, adminis-trator al Bursei de Valori Bucureşti, care a părăsit recent funcţia de vicepreşedinte Alpha Bank.
Termenul pentru înfiinţarea ASF este 30 aprilie.
1. am si eu o intrebare:
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.04.2013, 00:15)
doamna Adina,
nu stiu daca este doar opinia mea, dar nu putem sa avem si noi un reprezentant cu care sa ne putem mandri si sa nu ne gandim intotdeauna la insolventa, incompetenta, coruptie sau nepotism atunci cand la carma celei mai importante institutii de supraveghere avem o personalitate care intr-adevar sa ne reprezinte cu demnitate. Domnul Goldstein ar putea sa lase pentru o vreme in grija dvs. si a colegilor publicatia mea de suflet si sa dea un pic de ajutor sa repunem din nou Romania pe orbita europeana. Va multumesc pentru spatiul acordat. O seara placuta, Virgil
1.1. limbaj (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de roxin relu în data de 04.04.2013, 16:43)
Ah!!!!!!! Bestea, ce limba matasoasa ai.
2. Poate AAAS-ul ?!
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2013, 05:40)
Eu sper ca atunci cand s-a lasat intreaga obligatie de despagubire a FNI-stilor in spatele AAAS s-a facut si o analiza asupra posibilitatilor pe care le are aceasta din urma pentru a colecta sumele necesare. Vreau sa cred ca s-au adunat sumele care in mod realist se pot obtine din privatizari si valorificari creante (folosind, poate, o extrapolare a realizarilor din ultimii doi-trei ani, ponderata cu deprecierea portofoliului) si scazand cheltuielile cu functionarea institutiei si nu in ultimul rand cheltuielile corespunzatoare sumelor stabilite irevocabil ca datorate a fi restituite de AAAS tertilor, altii decat pagubitii FNI. Care sume, daca nu se restituie la termenele la care au devenit definitive si irevocabile, se tot maresc....
Dar, stiu eu, poate ca toate acestea au fost totusi luate in considerare !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de adi în data de 04.04.2013, 10:07)
presupun ca vor fi despagubiti, esalonat..incepand din 2017 ;-) si pana in 2150.
3. cica
(mesaj trimis de Obama în data de 04.04.2013, 15:27)
la aceasta institutie, cineva concureaza pe altcineva... stiu ca trebuie un pic de diplomatie aici, dar sa fim seriosi, nu este un concurs de competente, ci de carat...bani!
4. si oricum
(mesaj trimis de Obama în data de 04.04.2013, 15:29)
se mai face SF-ul asta pana la urma?! pardon, ASF
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2013, 21:30)
si crezi ca ASF-ul va fi mai "curat" decat CSA, CSSPP sau CNVM. Incearca sa visezi cu ochi deschisi. La ASF se va fura cat nu sa furat in 23 de ani. 3piete vor fi unite. Pe fiecare piata sunt bani frumos... vis placut. Mai bine sa nu faca nimic...