Traian Băsescu către CSM: Veţi răspunde cu funcţia dacă nu vă faceţi treaba!

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2005

Şeful statului, Traian Băses-cu, a cerut, ieri, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să îşi asume responsabilitatea pentru îndeplinirea sarcinilor pe care le au în ceea ce priveşte planul de reformă a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007. Domnia sa a propus ca, în cazul în care un membru al CSM nu îşi îndeplineşte responsabilităţile, să fie exclus din Consiliu. "Ori vă asumaţi răspunderea, dacă sînteţi pe tabel, ori nu vă băgaţi!" s-a adresat Băsescu plenului şedinţei CSM, pe care a prezidat-o timp de o oră. "Răspunderea colectivă nu mai funcţionează. Trebuie ca fiecare în parte să fie responsabil de ceea ce face", a adăugat preşedintele. Astfel, Traian Băsescu a cerut membrilor Consiliului să stabilească răspunderile personale ale fiecăruia, considerînd că funcţia de preşedinte al CSM reprezintă o responsabilitate imensă, iar persoana care are această calitate trebuie să se afle deasupra oricăror res-ponsabilităţi în aplicarea unor măsuri punctuale din planul de acţiune. În acest sens, şeful statului a promis membrilor CSM să găsească o formulă prin care conducătorul instituţiei să nu mai aibă şi alte răspunderi în afară de aceea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În ceea ce priveşte reticenţa de care au dat dovadă membrii CSM cu privire la propunerile lui Traian Băsescu, acesta crede că există un mod de lucru cu care s-au obişnuit şi şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii de responsabilizare. În opinia ministrului Jus-tiţiei, Monica Macovei, este "o premieră în viaţa şi în cariera lor cînd trebuie chiar să ia o res-ponsabilitate în serios."

Membri ai conducerii ICCJ - în ilegalitate

Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi alţi trei preşedinţi de secţii funcţionează în ilegalitate, potrivit spuselor ministrului justiţiei, Monica Macovei. Prezentă ieri la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii, Monica Macovei a sesizat preşedintelui Traian Băsescu faptul că mandatul celor patru şefi mai sus menţionaţi a expirat în luna decembrie a anului trecut, iar ei încă se află în funcţiile de conducere. Ministrul justiţiei susţine că a înaintat o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii, la sfîrşitul anului trecut, prin care solicita numirea altor persoane în funcţiile respective, CSM avînd această responsabilitate. Domnia sa a spus că nu a primit încă nici un răspuns şi a cerut intervenţia şefului statului. După şedinţa CSM, Monica Macovei a declarat că va analiza valabilitatea actelor semnate de magistraţii amintiţi, în calitate de administratori, adăugînd că documentele semnate de ei, ca judecători, sînt legale.

Preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, a explicat că numirea altor persoane în funcţiile menţionate este o întreagă procedură, care necesită mult timp. La rîndul său, preşedintele Traian Băsescu a dispus verificarea legalităţii în ceea ce priveşte acest caz şi încheierea unor forme legale pentru ocuparea posturilor respective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb