Şeful statului, Traian Băses-cu, a cerut, ieri, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să îşi asume responsabilitatea pentru îndeplinirea sarcinilor pe care le au în ceea ce priveşte planul de reformă a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007. Domnia sa a propus ca, în cazul în care un membru al CSM nu îşi îndeplineşte responsabilităţile, să fie exclus din Consiliu. "Ori vă asumaţi răspunderea, dacă sînteţi pe tabel, ori nu vă băgaţi!" s-a adresat Băsescu plenului şedinţei CSM, pe care a prezidat-o timp de o oră. "Răspunderea colectivă nu mai funcţionează. Trebuie ca fiecare în parte să fie responsabil de ceea ce face", a adăugat preşedintele. Astfel, Traian Băsescu a cerut membrilor Consiliului să stabilească răspunderile personale ale fiecăruia, considerînd că funcţia de preşedinte al CSM reprezintă o responsabilitate imensă, iar persoana care are această calitate trebuie să se afle deasupra oricăror res-ponsabilităţi în aplicarea unor măsuri punctuale din planul de acţiune. În acest sens, şeful statului a promis membrilor CSM să găsească o formulă prin care conducătorul instituţiei să nu mai aibă şi alte răspunderi în afară de aceea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În ceea ce priveşte reticenţa de care au dat dovadă membrii CSM cu privire la propunerile lui Traian Băsescu, acesta crede că există un mod de lucru cu care s-au obişnuit şi şi-a exprimat convingerea că se vor găsi soluţii de responsabilizare. În opinia ministrului Jus-tiţiei, Monica Macovei, este "o premieră în viaţa şi în cariera lor cînd trebuie chiar să ia o res-ponsabilitate în serios."
• Membri ai conducerii ICCJ - în ilegalitate
Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi alţi trei preşedinţi de secţii funcţionează în ilegalitate, potrivit spuselor ministrului justiţiei, Monica Macovei. Prezentă ieri la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii, Monica Macovei a sesizat preşedintelui Traian Băsescu faptul că mandatul celor patru şefi mai sus menţionaţi a expirat în luna decembrie a anului trecut, iar ei încă se află în funcţiile de conducere. Ministrul justiţiei susţine că a înaintat o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii, la sfîrşitul anului trecut, prin care solicita numirea altor persoane în funcţiile respective, CSM avînd această responsabilitate. Domnia sa a spus că nu a primit încă nici un răspuns şi a cerut intervenţia şefului statului. După şedinţa CSM, Monica Macovei a declarat că va analiza valabilitatea actelor semnate de magistraţii amintiţi, în calitate de administratori, adăugînd că documentele semnate de ei, ca judecători, sînt legale.
Preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, a explicat că numirea altor persoane în funcţiile menţionate este o întreagă procedură, care necesită mult timp. La rîndul său, preşedintele Traian Băsescu a dispus verificarea legalităţii în ceea ce priveşte acest caz şi încheierea unor forme legale pentru ocuparea posturilor respective.