Traian Băsescu cere avizul Curţii Constituţionale referitor la uninominalul Guvernului

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2007

Traian Băsescu cere avizul Curţii Constituţionale referitor la uninominalul Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri la Timişoara că a sesizat Curtea Constituţională referitor la o prevedere din legea votului uninominal pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care presupune exis-tenţa unei liste suplimentare la nivel naţional. Traian Băses-cu a explicat că în actuala formă legea uninominalului permite ca doar jumătate din numărul parlamentarilor să fie aleşi prin vot uninominal dintr-un singur tur, ceea ce, în opinia sa, reprezintă "un deficit de democraţie".

"Asta înseamnă că vor fi în competiţie 10-15 partide într-o circumscripţie electorală. Voturile alegătorilor se vor distribui pe cele 10-15 partide care vor avea candidaţi, iar mulţi dintre candidaţi vor avea 10-16 procente, dar vor fi declaraţi membri ai Parlamentului şi vor primi mandatul de parlamentar, senator sau deputat", a afirmat Băsescu. El a reclamat lipsa de legitimitate unor astfel de parlamentari care sunt departe de a avea 50 la sută din voturi. "Legitimitate, conform democraţiei, înseamnă cifra magică a democraţiei, adică 50 la sută plus un vot", a spus preşedintele.

Şeful statului exclude posibilitatea de a vorbi despre legitimitate atunci când există aleşi cu un procentaj sub această cifră.

Ulterior, potrivit legii asumate de Guvern în faţa Parlamentului şi care se află în prezent la promulgare pe biroul preşedintelui Băsescu, se trece la redistribuirea la nivel judeţean a candidaţilor care au pierdut la primul tur, după care urmează redistribuirea la nivel naţional.

"Asta înseamnă că electoratul va vedea un câştigător, fie el şi cu 18 la sută, dar şi pe cei pe care câştigătorul i-a bătut, adică pe învinşii câştigătorului, care vor ajunge în Parlament", a spus Băsescu. După redistribuirea la nivel naţional se nominalizează o altă parte din candidaţi, înscrişi pe o lis-tă pe care nu o votează nimeni şi care este depusă la Biroul Electoral Central. "Ne aflăm într-un caz de neconstituţionalitate. Am sesizat Curtea Constituţională legat de acest articol 29 care introduce aşa numita listă suplimentară la nivel naţional care se depune la Biroul Electroral Central şi se afişează în secţiile de votare. O astfel de prevedere în legea electorală este neconstituţională şi contravine articolului 62 aliniat 1 din Constituţia României care precizează că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat", a explicat Traian Băsescu, citat de Rompres.

Şeful statului a arătat că această listă suplimentară naţională contravine şi articolului 2 alineatul 1 din Constituţie care prevede că suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

Din acest punct de vedere, preşedintele a subliniat faptul că Guvernul şi-a asumat răs-punderea pe o listă incompletă, iar, pe de altă parte, o prevedere a articolului 29 din lege este în contradicţie cu Constituţia, deoarece nimeni în Parlamentul României nu poate fi ales fără a fi votat, indiferent de sistemul de vot adoptat. "Vot de pe peretele pe care e afişată lista suplimentară de candidaţi nu există", a spus Băsescu.

Traian Băsescu vede în această listă o capcană pe care partidele politice, Asociaţia Pro Democraţia şi premierul liberal Călin Popescu-Tăriceanu o întind românilor. Preşedintele a subliniat încă o dată că în cazul în care această lege a uninominalului va fi aplicată în forma actuală, ea va permite menţinerea clientelei politice atât pe liste, cât şi prin calculul de redistribuire pe care fiecare partid îl va face la nivelul judeţelor pentru cei care vor pierde la vot, dar vor intra în Parlament.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La ora actuala, nu exista o alta alternativa de primenirea clasei politice.Va sprijin din toata inima mea,ce se apropie de 80 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb