Traian Băsescu cere miniştrilor să nu cadă în plasa lui Vlădescu

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2011

Traian Băsescu

Traian Băsescu

Fostul ministru de finanţe a propus încheierea unui acord de finanţare cu China

Preşedintele Traian Băsescu consideră inoportună propunerea fostului ministru de Finaţe Sebastian Vlădescu privind semnarea unui acord de finanţare cu China. Şeful statului, prezent ieri la şedinţa de Guvern, a cerut miniştrilor "să nu cadă în plasa" propunerii lui Vlădescu, susţinând că un acord de împrumut ar aduce o serie de condiţionalităţi, nepotrivite, în contextul în care, conform spuselor sale, ţara noastră dispune de suficiente fonduri pentru investiţii.

Reacţia preşedintelui vine după ce Sebastian Vlădescu a susţinut, recent, că ţara noastră ar trebui să analizeze oportunitatea unui împrumut de câteva miliarde de euro cu China, marea putere financiară a momentului, pentru investiţii, în contextul în care acordul cu FMI este îndreptat spre reformă.

"Să nu mai facem din medici cerşetori"

Preşedintele Traian Băsescu consideră însă că ţara noastră trebuie să continue relaţia cu FMI, printr-un acord de tip "precautionary" şi să atragă cât mai multe fonduri europene alocate de UE pentru statele care nu fac parte din zona euro.

Preşedintele a sugerat miniştrilor să introducă în viitorul acord cu FMI prevederea ca medicii şi profesorii să fie salarizaţi în funcţie de complexitatea muncii lor. "Să nu mai facem din medici cerşetori", le-a spus Traian Băsescu miniştilor, potrivit Mediafax. Şeful statului a mai cerut miniştrilor să stabilească termene clare în negocierile cu partenerii sociali asupra unor proiecte de lege precum pentru Codul Muncii, susţinând că discuţiile nu pot continua la nesfârşit şi că, dacă nu există deschidere în acest sens din partea sindicatelor şi a patronatelor, Guvernul să îşi asume responsabilitatea unei decizii.

"Dacă nu va exista un termen clar privind aderarea la Schengen, fondurile pentru securizarea frontierelor alocate EADS să fie realocate IMM-urilor"

De asemenea, şeful statul a făcut o serie de referiri şi la problema aderării la Spaţiul Schengen. Şeful statului a subliniat că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schegen, dar a cerut Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea în termenul stabilit, aprilie-mai 2011.

Preşedintele a mai apreciat că, în cazul unui insucces, fără un termen fixat pentru aderarea la Schengen, cele 271 milioane euro aflate la dispoziţia Guvernului anul acesta pentru securizarea frontierelor ar trebui alocate IMM-urilor, şi nu consorţiului franco-german EADS. Amintim că în luna decembrie, Franţa şi Germania au cerut UE să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Reacţie la Baconschi

Preşedintele a subliniat totodată că nu recomandă parlamentarilor să avizeze negativ solicitarea Germaniei privind majorarea numărului de euro-parlamentari.

Privind Justiţia, preşedintele l-a contrazis pe ministrul de Externe Teodor Baconschi, afirmând că ţara noastră nu poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) cu Comisia Europeană. Declaraţia preşedintelui privind MCV vine după ce ministrul de Externe a susţinut că dacă mecanismul este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE (n.r. - Croaţia ar putea intra în UE fără MCV, lucru care nu s-a întâmplat în cazul ţării noastre şi al Bulgariei).

Revizuirea Constituţiei, doar în limitele referendumului

Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că va limita revizuirea Constituţiei strict la modificările impuse de referendumul din 2009, privind Parlamentul unicameral, şi la necesitatea eliminării unor ambiguităţi din textul constituţional actual.

Preşedintele a precizat că nu intenţionează să schimbe "esenţa" Constituţiei în vigoare, pe care o consideră una bună. Una dintre modificările propuse de Guvern a fost constituirea unui Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, ca urmare a rezultatului la referendumul organizat în decembrie 2009 pe această temă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb