TRAIAN BĂSESCU: "Coldea, Kovesi, Stanciu, artizanii modului răvăşit de a face justiţie"

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 7 aprilie 2015

"Coldea, Kovesi, Stanciu, artizanii modului răvăşit de a face justiţie"

Băsescu, despre problemele ginerelui său cu justiţia: "Nu sunt şef de cadre în familie"

Băsescu acuză excese ale procurorilor privind arestările preventive

Fostul preşedinte: "Nu exclud condamnări nedrepte"

Băsescu: "Există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi"

Fostul preşedinte, despre Coldea, Kovesi, şi Livia Stanciu: "Nu-i sun din silă"

----------

Actualizare 14:29 CSM a sesizat IJ cu privire la declaraţiile lui Băsescu despre Kovesi şi Stanciu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, azi, Inspecţia Judiciară (IJ) cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Florian Coldea şi Codruţa Kovesi.

Într-un comunicat de presă, CSM arată: "Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor «Ultimul Cuvânt» - 31.03.2015 - şi «X-PRESS» - 06.04. a.c. difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 02.04.2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare".

(Alexandru Costea)

---

Actualizare 08:48 Şefa ICCJ, despre presupuşii ofiţeri acoperiţi din justiţie: "Magistraţii dau declaraţii pe propria răspundere privind acest aspect"

Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a declarat, în urmă cu puţin timp, despre acuzaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, privind existenţa unor ofiţeri acoperiţi în justiţie, că "magistraţii dau declaraţii pe propria răspundere în legătură cu acest aspect".

"Se ştie foarte bine că orice magistrat, înainte de a fi numit, se fac verificări cu privire la acel magistrat", a punctat şefa instanţei supreme.

Vorbind despre atacurile la adresa justiţiei, Livia Stanciu a comentat: "Ar trebui să ne întrebăm cu toţii de ce se întâmplă asemenea lucruri în ultima perioadă. (...) Sistemul de justiţie din România, în ultimii ani, a dovedit că a reuşit să impună respectarea legii, la nivel naţional, de către orice persoană, indiferent de nivelul ierarhic. (...) Tot s-a vorbit despre reformarea acestor instituţii ale statului. Eu spun că ele s-au reformat".

"Oamenii care activează în sistemul judiciar au înţeles că nu trebuie să fie dependenţi de cei care au creat acele instituţii sau i-au numit pe unii sau alţii pe anumite funcţii de conducere. Ei trebuie să fie doar dependenţi de lege", a continuat Stanciu.

În opinia judecătorului, "asistăm la o adevărată dezlănţuire inovativă a fenomenului de corupţie în această ţară".

Magistratul a punctat: "Sistemul de justiţie a demonstrat că România îşi doreşte să fie privită ca un stat moral, cu o justiţie la cele mai înalte standarde europene".

Potrivit Liviei Stanciu, există "din ce în ce mai multe atacuri extrem de dure, de cele mai multe ori nejustificate, cu precădere la adresa magistraţilor care au instrumentat dosare de corupţie", care "nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, ne fac să pierdem din ce în ce mai mult credibilitate".

"La aceasta trebuie să se gândească toţi cei care exprimă astfel de puncte de vedere iresponsabile", a subliniat Stanciu.

---

Actualizare 08:23 Băsescu, despre problemele ginerelui său cu justiţia: "Nu sunt şef de cadre în familie"

Traian Băsescu a spus, ieri, la o televiziune, că nu este "şef de cadre" în familie, în contextul problemelor cu justiţia ale ginerelui său, Radu Pricop, adăugând că acesta i-a explicat că nu avea nicio legătură cu acuzaţiile aduse lui Sergiu Lucinschi.

Fostul preşedinte a comentat: "În 2013, fiica mea nu era măritată cu Radu. Vă pot spune că am înţeles de la Radu despre ce este vorba. Pot spune şi eu, cât ştiu, că şantajul ar fi început cu un document pe care l-ar fi făcut Lucinschi în 2013 şi l-a depus la DNA şi acel document a fost semnat de un avocat Pricop. Vă pot spune că ginerele meu a intrat în legătură, în contact cu Lucinschi în 2014, deci nu avea nicio legătură cu plângerea făcută la DNA pentru recuperarea a nu ştiu ce creanţe, al căror timp de recuperare expirase. De asta au fost şi relativ blânzi, în sensul că i-au dat, deocamdată, o interdicţie de a părăsi ţara".

Întrebat cum se face că ginerii lui au probleme, Băsescu a răspuns: "Eram preşedintele ţării, nu sunt şef de cadre în familie. Poate să mi se reproşeze orice. Dar când eşti preşedintele ţării şi îşi dedici 20 de ore din 24 muncii ăsteia, rar ţi se întâmplă să dormi cinci ore. Îmi e greu, eu nu ştiu cum se pot face week-end-uri ca preşedinte. Eu vedeam copiii odată la trei luni, îmi reproşa şi fratele, eu pe fratele meu nu ştiu dacă l-am văzut de zece ori când am fost preşedinte. Aşa-i timpul şi viaţa fiecăruia".

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a fost pus de DNA sub control judiciar (având interdicţie să părăsească ţara), fiind urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi (fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi) este acuzat că ar fi constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, ca să-l scape de o plângere penală la DIICOT.

---

Actualizare 08:14 Băsescu acuză excese ale procurorilor privind arestările preventive

Fostul preşedinte: "Nu exclud condamnări nedrepte"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut, ieri seară, la un post TV, că există "o listă lungă de probleme" pe care le are justiţia, apreciind că procurorii au făcut excese în privinţa arestărilor preventive şi neexcluzând "posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte".

Băsescu a declarat: "Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că (fenomenul corupţiei - n.r.) a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor".

Potrivit lui Traian Băsescu, ceea ce se întâmplă este "un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă", iar "prelungirea măsurii se face necinstit".

"Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul", a mai afirmat fostul şef de stat.

Potrivit lui Traian Băsescu, un om reţinut şi propus ICCJ spre arestare este primit "cu un cortegiu de presă şi cu informaţii date presei".

În acest sens, fostul oficial de la Cotroceni a spus: "Pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi, se duce la arestare, dar, între timp, se dau la presă elemente din dosar".

Altă problemă o constituie, în opinia lui Băsescu, faptul că "un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. Nu are nicio şansă".

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude "posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte", iar, în opinia sa, "arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate".

"Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta. Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş, Mureşan, toţi erau în libertate", a punctat Băsescu, arătând că "moda arestărilor" a început după finalul mandatului său.

Fostul preşedinte a continuat: "Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare sălbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. Au fost şi cazuri în care era nevoie". În acest sens, Băsescu a dat exemplul parlamentarului Mihail Boldea, fugit în Kenya.

"Moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA, sau mai ştiu eu unde", a punctat Traian Băsescu, adăugând că "astfel de abordări fac un deserviciu instituţiilor şi le vor decredibiliza".

În acelaşi context, al "arestărilor abuzive", Băsescu le-a recomandat celor care consideră că au fost vizaţi să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că justiţia trebuie să aplice legea, nu abuzul, iar arestul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) este "tortură".

Răspunderea magistraţilor trebuie să existe, a punctat Traian Băsescu, menţionând că, în prezent, "primul reflex" al procurorului este "să îl bage pe inculpat la beci".

"Acest proces de guantanamizare trebuie să înceteze", a opinat fostul preşedinte, calificând drept "tortură" situaţia unui om "ţinut în arest în mod abuziv, fără probe concrete".

Fostul şef de stat a continuat: "Nu voi renunţa, de dragul de a părea unul care e cu justiţia, orice s-ar întâmpla. Justiţia trebuie să aplice legea, şi nu abuzul. Ce îţi e să îl ţii sub supraveghere?".

În opinia lui Traian Băsescu, orice om are dreptul la demnitate şi şansa de a se apăra.

"Să fiu clar: nu discut cazul Elena Udrea; discut ceea ce mi se pare un derapaj de la ceea ce am lăsat să se construiască în mandatul meu", a mai afimat Băsescu.

---

Actualizare 08:02 Băsescu: "Există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri seară, la o televiziune, că problemele din justiţie sunt cauzate de faptul că mulţi procurori "au trecut" judecători, iar inculpaţii apar tot în faţa procurorilor, "deşi au robă de judecători", şi că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, care, astfel, sunt şantajabili.

Băsescu a afirmat: "Eu consideram, la finalul mandatului (fără să apară acest spectacol al umilirii oamenilor), că există probleme care trebuie rezolvate pas cu pas. Ele sunt în interiorul structurii. Una din ele e că, atunci când a fost criza de judecatori, foarte multi procurori s-au transformat în judecători. Au dat examene. (...) Plecând de la această realitate (prea mulţi procurori trecuţi în calitatea de judecători), foarte mulţi inculpaţi se trezesc în faţă tot cu un procuror, deşi are robă de judecător. E destul de răspândită".

Fostul şef de stat a adăugat că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, deşi Constituţia din 1991 interzicea această situaţie.

Politicianul a comentat: "O altă problemă e legată de foştii ofiţeri acoperiţi printre magistraţi. Pâna în 2004, serviciile au considerat (ca, de altfel, şi aceşti magistrati) că pot să încalce Constituţia din 1991. Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, aceşti oameni, de teama să nu se afle că au încălcat Constituţia din 1991, sunt şantajabili. Ştiţi care e motivul pentru care am cerut să se scoată cele 3 milioane de dosare ale fostei Securităţi? Pentru că ele erau folosite de unii din SRI să şantajeze. Ei, cei care au fost acoperiţi, funcţionează în continuare. (...) Deci asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiţie poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui. Cum a fost în cazul lui Ponta dosarul Megapower. Ponta a scos doi din dosar, altul l-a graţiat Iliescu. Eu am atenţionat asupra acestui lucru, pentru ca sistemul să ştie că are aceste probleme".

---

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri seară, la un post TV, că nu îi sună "din silă" pe Florian Coldea (prim-adjunctul directorului SRI), Laura Codruţa Kovesi (procurorul-şef al DNA) şi Livia Stanciu (preşedintele ICCJ), pentru că "sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat", adăugând că aceştia "vor să mai rămână cinci mandate".

Fostul şef de stat a mărturisit că a sunat, totuşi, la cabinetul Codruţei Kovesi, când aceasta era procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Am cerut secretarei numărul de telefon al unui procuror care a lucrat în dosarul Flota", a spus Băsescu, relatând că trebuia să îşi prelungească autorizaţia de port-armă, "şi de la Poliţie a venit că preşedintele are un dosar penal, celebrul dosar Flota, care rămăsese la Constanţa".

Traian Băsescu a mai afirmat că l-a întrebat pe procuror ce trebuie să facă. "Mi-a spus omul: "Domnule preşedinte, faceţi la noi o cerere, comunicăm la Constanţa si pe urmă ei comunică la Ministerul de Interne pentru permis", a continuat Băsescu.

Întrebat ce i-ar spune lui Klaus Iohannis, dacă l-ar întreba despre cei trei, Traian Băsescu a răspuns: "Le-am văzut şi alte feţe, la toţi trei. (..) A doua zi după ce am terminat mandatul", admiţând, totuşi, că a avut o colaborare bună cu aceştia.

Băsescu a subliniat că nu a fost sunat niciodată de cei trei.

"O singură dată am lăsat mesaj la Coldea să mă sune, că nu era în unitate, pentru că am găsit la mine nişte documente secrete care nu s-au predat, erau în arhiva mea. Şi l-am sunat şi i le-am trimis", a mai afirmat fostul oficial de la Cotroceni.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Basescu este "parintele" justitiei, asa cum arata ea acum. Cat a fost presedinte se lauda toata ziua cu asta. Acum cand simte rasuflarea procurorilor in ceafa o da la-ntors..

    1. nu este decat un ticalos

      mai e si un nesimtit fara pereche !

      Basescule at uitat cine i-a numit pe acesti procurori pe care ii blamezi astazi?Cand se rafuiau cu Adrian Nastase si Voiculescu sa Vantu erau buni.Mars de aici ca ne provoci sila!

    Abia acum justitia incepe sa curete ambele tabere, fiind avantajata inca tabara PSD-ista. Tabara liberala nu ar trebui sa se simta neglijata pentru ca va veni si timpul lor. Kovesi si Coldea fac o treba minunata ca isi pun munca in sprijinul justitiei si in nici un caz nu trebuie criticati pentru asta. Daca denuntul ajuta la pedepsirea unui infractor, atunci denuntul trebuie aplaudat. Cand vad ce au facut cu retrocedarile imi dau seama ca zeci de ani de temnita grea nu sunt suficienti. A fura cuiva dreptul de a fi despagubit, a organiza un sistem de inselare a celor care au dreptul de a fi despagubiti este mai rau decat nationalizarea facuta pe vremea lui Petru Groza. Ce este si mai rau este ca a fost instrumentata de niste oameni care au pretins ca fac justitie. Cand il vad pe acl Stelu la televizor, cu Bentley in fata casei, cand imi amintesc de terenul Circului de stat, ma apuca disperarea ca Basescu& compania vor scapa nepedepsiti. In companie il vad si pe bravul ministru Predoiu .

    Presedintele si-o coace singur! o ia pe urmele lui Udrea, ii asmute pe toti. 

    Cine mai este Basescu acum? De ce ne intereseaza asta acum? Cine administreaza Romania in continuare? Cine este noul presedinte si ce face el, din lucrurile pe care le-a promis? Suntem in luna aprilie 2015, au trecut 4 luni, deci ce facem? Vom cunoaste un nou Emil Constantinescu rapus de serviciile secrete? Vom cunoaste inca 2-3 ani de pasivitate in investitii de infrastructura? Vom cunoaste inca 2-3 ani de conducere facuta de hoti, mincinosi, in timp ce vecinii nostri se dezvolta incontinuu (vezi Bulgaria ce face in ultima vreme, in ritm alert). Atentie, romanii din strainatate nu o duc prea bine, s-ar reintoarce daca ar vedea macar un semn de civilizatie... Continuam sa facem diversiuni in mass-media, continuam sa ajutam coruptii si hotii sa-si "scape" banii care ii mai au, continuam sa "mimam" dezvoltarea... Lasati-l pe Basescu, lasati-i pe Coldea, Kovesi, Stanciu... sunt toti la treaba lor... Atentie la cei care administreaza economia, la ce fac ei acum... se joaca cu soarta copiilor nostri, ca pe-a noastra au pierdut-o demult la masa de joc...

    Basescu a fost un hot care striga "HOTII!"_Cum se face ca fiind presedintele tarii si stapanul Serviciilor nu stia ca BICA si LEANA sunt CORUPTE si iau spagi de mii de euro?

    nu mai are liniste. Simte el ceva, grav. Pina mai acum, adica pe cind era aerian, totul era frumos mirositor, toate erau de la foarte bine in sus. Acum totul s-a schimbat, totu-i pute.

    “- Mioriţă laie,  

    Laie bucălaie, 

    De trei zile-ncoace  

    Gura nu-ţi mai tace!  

    Ori iarba nu-ţi place,  

    Ori eşti bolnăvioară,  

    Drăguţă mioară?” 

    Se banuieste ca starea asta de agitatie are sursa in pasunea de la Nana. S-a ‘ndopat peste masura, adica pina s-a umflat. Din salar de bugetar!

    Oameni buni, aveti mila si curmati-i suferinta! Prindeti-l! Il gasiti refugiat in palatul regal de la Scrovistea. Ce-i mai plac resedintele voievodale! Nu-i puneti catuse, ca face urit cind le vede. Bagati-l direct in camasa de forta si duceti-l la casa de nebuni. 

    Domnule pensionar fost bugetar in democratie de ude ai atata avere? Ai castigat cumva la loto in7 tari si sapte mari?

    Buna justitia cind se aplica la altii si nu lui. Situatiunea este explodata si e bine sa dam tare inainte ca nu avem alta cale. La puscarie cu toti si apoi mai vedem !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb